Tali Maciej Opublikowano 3 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 . pękające żyłki, oczy wyskakujące z orbit pracująca tłocznia brzuszna napinające się wszystkie mięśnie antagonistycznie rozluźniane cztery litery mój wentylator parska jak koń walczę z samym sobą błysk ciemności przerażenie łomot serca burza myśli już lepiej spokojniej ciszej szukam w ciemnościach [siebie] co się stało? Straciłem wzrok? rozsadziło mi gały? na szczęście nie..... oczy w ciemnościach przyzwyczajają się zaczynam widzieć ciemność nicość która mnie otacza czuję jak się zbliża, przesuwa perlstatyka jelit rozsadza mnie piekielny ból czekam na oświeceniei na ukojenie które nie nadchodzi ukojenie bólu piekielnego bólu stękam, jęczę napinam się zbliża się- coś lub- ktoś wyrzucam z siebie całą złość swoje oblicze paskudne obrzydliwe monstrualne- coś monstrualny- ktoś kto to? puk... puk... kto tam jakie kto tam jakie puk.. puk rozmawiam z kim? z tym -czymś lub -kimś [z sobą] z własną paranoją koniec już po wszystkim znikną piekielny ból „Rodziłem diabła Na pustyni Wlókł się po piasku Rodziłem go odbytem Z niebytu wyłaził Ze mnie Stękający twardziel Żółto czarny lśniący Ciężki nudny Powleczony śluzem Przemieniał się W nalane krwią oko Ciało wychodzące z mojego Ciała Opuszczające mnie Pustoszące Przemieniające Mnie w nic W czarną dziurę Ci którzy przechodzą Przez ten pokój Odczytują rękopis Nie skończonego Wiersza Z niesmakiem Ten sztuczny patos Te wydzieliny Ta żółć ta krew ta woda Ten ekshibicjonizm Wzruszają ramionami Opuszczają warsztat Poety który odebrał Sobie.....” Fragment wiersza „Klatka” T. Różewicza [Całość powstała pod wpływem wiersza T Różewicza „Klatka”. Sytuacja zdarzyła się na zawodach w Niemczech w [Landshut]. Podczas posiedzenia w toalecie czytałem akurat ten wiersz, gdy w pewnym momencie jakiś nieświadomy mojej obecności Niemiec opuścił ubikację gasząc za sobą światło] Maj2004
Ona_Kot Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 po 1. byki po 2. żadnej tu treści po 3. żadnej tu poezji (a o przerażeniu, że "oczy mi pękły" to znacznie lepszy jest kawał) kiszka ten tekst, naprawdę nie ma tu ani grama wiersza :/ bez obrazy pozdrawiam
Tali Maciej Opublikowano 3 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 spokx liczyłem się z takim odbiorem, ten tekst to jest jeden z moich pierwszych wierszy, powiedzmy że od czegoś takiego zaczynałem przygodę z pisaniem (te gały wzieły sie właśnie z dowcipu) dzięki za wizytę nisko się kłaniam i pozdrawiam
Sceptic Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 moim zdaniem wiersz tu jest, ale: 1. nie istnieje bez kontekstu, który autor zresztą przytacza, ale mimo to jest to raczej w poezji niedopuszczalne, żeby utwór po oderwaniu od kontekstu stracił zupełnie sens. 2. nie jest niczym więcej, jak tylko przeróbką, moze rozwinięciem, tak czy inaczej - wykorzystaniem pomysłu Różewicza.
Tali Maciej Opublikowano 3 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 masz dużo racji, że bez podkładki Różewicza to są puste słowa tekst był pisany do pamiętniczka, czytałem wiersz zgasło światło i natchnęło wyszedł gniot, ale zawody za to jak wyszły heh fajnie wspominam tamten okres
Sceptic Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 a co to były - jeśli mogę zapytać z czystej ciekawości - za zawody?
Tali Maciej Opublikowano 3 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 międzynarodowy turniej w gimnastyce sportowej, zdobyłem srebro a po zawodach z kumplem pokazaliśmy niemcą jak się pije wódkę ((((-:
M._Krzywak Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Ktoś tutaj napisał mądre słowa, że wydaje się iż Różewicza łatwo kopiowac (wiersz biały). Chociaż pierwszy raz to ja pisałem walentynke :) Miałem też znajomą, co potrafiła w knajpie znikac na dłuuugo, by właśnie pisac wiersz w toalecie. Takie anegdotki daję, bo faktycznie czytając dzieło nie bardzo mogłem odnieśc dzieło do twórcy tegoż... ( czego nie wolno robic podobno). Bo wiersz sam w sobie to chyba o kupie :) Taki podejrzany egzystencjonalizm wyszedł. Za to serdeczne pozdrowienia.
Eugen De Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Jakoś ten temat fekalny zupełnie mnie nie pociągnął! Sorry Macieju, wolałbym coś o zawodach. Pozdrawiam.
le_mal Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 perystaltyka-Maćku.A co do rodzenia to i tak mężczyźni niewiele o tym wiedzą.pozdrówka!
Jacek Mucha Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 ... i co ja tu mogę dodać jeszcze od siebie. Nie lubię takiego pisania. Każdy ma swoją broszkę ;) ... co by tu jeszcze dodać... hmm... gratuluję srebra. Ten co zdobył złoto, to dopiero musiał napisać wiersz!!! Pozdrawiam. JaM
Sceptic Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 To moze - wierszyk o zawodach? Poważnie mówię, bo wygimnazstykowany poeta to chyba rzadkość ;) Na pewno większa niż poeta srający.
Jacek Mucha Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gimnastyka Wysockiego jest wyjątkiem potwierdzającym regułę :)
anna iska Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 popieram tym razem le male gdyby tak rodzenie było waszą domeną to pewnie już nikt nie czytałby poezji sorry ale nie urzekło mnie
anna iska Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 popieram tym razem le mal gdyby tak rodzenie było waszą domeną to pewnie już nikt nie czytałby poezji sorry ale nie urzekło mnie
Stanisław Kamykowski Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 a ja Ci Macieju dziękuję, za tego "gniota", bo swoją orginalnością mnie rozbroił ;-)
Tali Maciej Opublikowano 4 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 dzięki wszystkim za odwiedzinki tego się spodziewałem po treści komentarzy ale jak pisałem wcześniej ten tekst jest mi bliski ze względów na okoliczności powstania jeszcze raz wszystkim dzięx nisko się kłaniami pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi