Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie zasłaniaj oczu
wskazówka od urodzenia jest ślepa

na pamięć tyka bezustannie
przez roznegliżowane pokolenia

geniuszów

uczonych w Piśmie
słowie i szkole
podstaw szarego życia

nie można być biernym
działać wbrew
tym beznadziejnym sekundom

Opublikowano

geniuszów

jestem przeciw słowom samotnym jedno słowo nic nie znaczy ale jak ma już być to z tołkiem
jeżeli to mają być pokolenia geniuszów to razem a jak po przerwie to bym użył raczej w odmianie innej np. genialnie

uczonych w Piśmie
słowie i szkole
podstaw szarego życia

uczeni w piśmie słowie i szkole ??? ta szkoła coś nie tak

nie można być biernym
działać wbrew
tym beznadziejnym sekundom

chyba trzeba działać względnie działajmy bo tak to trochę niebardzo chyba że nie zrozumiałem

pierwsze 4 wersy tak szczególnie 3 i 4 za koncept +

Opublikowano

Krztynkę się pogubiłem. Nie można byc biernym, to fakt, ale dlaczego akurat uczeni w Piśmie? (może chodzi o prawa faryzeuszy ?) Bo w szkole to prędzej.
A kim sa te roznegliżowane pokolenia???
Nie wiem, jak ocenic, zbyt dużo nie łapię...
Pozdrawiam!!!

Opublikowano

roznegliżowane pokolenia - takie, które nie mają przed nami żadnych tajemnic. 'nagie', bez jakichkolwiek niespodzianek.

uczeni w Piśmie - odniesienie do religii (uczeni w słowie - filozofia, w szkole - teraźniejszość)

pozdrawiam
kal.

Opublikowano

A mnie się podoba, poz tymi wyodrębnionymi "geniuszami" - tu się zgodzę z przedmówcą :) - nie potrzebna linia przerwy!
Poza tym bardzo ciekawie ci to wyszło. Może tym razem bez zapartego dechu, ale mimo wszystko - fajnie sie czytało :)
pozdr serdecznie
Weronika

Opublikowano

dziękuję wszystkim za wizyty i komentarze ;)

weroniko : geniuszów zostanie. właśnie po to by ich wyodrębnić, uwypuklić. dzięki za miłe słowa ;)

dzie wuszko : hm. interpretacja ciekawa ;) mnie bardziej chodziło o to, by działać aktywnie, tworzyć wciąż na nowo swoje życie, bez ustanku. by nie mówić 'jeszcze mam czas' ale robić wszystko, aby zapisać się jako pokolenie odkrywające coś, ukazujące jakąś prawdę ;)
poza tym, że cię niezmiennie uwielbiam to dziękuję za plusowanie ;)

pozdrawiam
kal.