Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Charismafilos Chętnie przyjmuję komplementy od kolegów w słowie, w każdej ilości... i o każdej porze

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie wiem dlaczego obudził się we mnie liryk, wiedziałem, ze będę pisał, ale obstawiałem scenariusze filmowe. 

Dwie kobiety poruszyły moje serce na tym portalu a zaciekawiło kilka więcej osób płci obojga budząc respekt dla klasy poetyckiej, której nie sięgnę, chyba że przypadkiem. Jedna wkurzyła, druga obudziła ducha badacza obcych planet, odkryłem Ją dla Niej.

Przewoźnikiem dusz się bywa, także świadkiem odchodzenia. Nie chciałbym już nikomu zamykać oczu... 

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za czytanie, a nawet krzepiące słowa.

Opublikowano

@LessLove

ooo:)

najbardziej przerażający second hand to ten w ktorym człowiek kupuje cudze myśli

któregoś dnia odkrywa że przestał wiedzieć które z nich są jego

i wtedy okazuje się że dusza była   tylko metką

bardzo ciekawy i pasjonujący wiersz 

warto go zabrać na dalszą drogę życia 

pozdrawiam:)

Opublikowano

Podoba mi się ten wiersz 

Poeci są trochę jak "Jezus"

Takie bierzcie i jedzcie z tego wszyscy "

Rozdajemy na prawo i lewo wrażliwość myśli pragnienia plany marzenia w zamian dostając baty 

No bo przecież nikt nie głaszcze i nie tuli tylko rozkłada na części pierwsze słowo za słowem 

Opublikowano

@LessLove Czytam ten wiersz w trzech odsłonach: jako manifest poety, ogólnie o relacjach, o wypaleniu w pomaganiu ludziom, o wolności od niepotrzebnych rad lub o śmierci i przejściu. Te odczytania łączą się w trzech aspektach – jako koniec, stawianie granic i cena – tu wszystko kosztuje jedną duszę.

To dobry, wielowymiarowy wiersz, który wzbudza refleksję. W odniesieniu do nas piszących poezję to gorzka prawda o wypaleniu: oddajemy całych siebie i płacimy za to duszą. Tu poeta bierze wolność do swojego życia. Rachunkiem, ceną za to jest wypalenie i pustka. Wiersz nie przynosi łatwych odpowiedzi.

Pozdrawiam 

Opublikowano

@Migrena Bardzo się cieszę, dziękuję Ci.

@Gosława Takie są artystyczne dusze i przecież takie odsłaniamy sobie na ORG. Trochę "mesjasze", bo piszemy duszą, trochę "osoby lekkich obyczajów" bo odkrywamy przed innymi ludzkie wnętrze z jego prawdą, pragnieniami, cierpieniem, a najczęściej... niespełnieniem.

Dziękuję, że zajrzałaś. 

@wiedźma Bardzo głęboko i trafnie odczytałaś moje intencje. Bardzo dobrze je czujesz. Dodam tylko, że dobre spotkanie czytelnika z poezją wiąże się dla niego z otwarciem siebie i gotowością przemiany, pod wpływem wiersza, poruszającego duszę. Z tego spotkania może wyjść wzbogacony o refleksję a nawet wewnętrznie odmieniony jednym wersem, zwrotką ideą wiersza. Poeta naprawdę tworzy światy. Dziękuję Ci :-)

Opublikowano

@LessLove

Znakomity pomysł na tytuł - "second hand" jako wyprzedaż myśli po poecie to metafora, która nosi cały wiersz. Ironiczny, marketingowy język ("Non profit", "No limit no rules") zderzony z czymś tak osobistym jak myśli i idee buduje gorzko-komiczne napięcie. Zakończenie - "Bierz! Za jedną duszę. Swoją." - nadaje filozoficzny ciężar.

Opublikowano

@viola arvensis Jestem wniebowzięty Twoją opinią, bo moje próby poetyckie to szkółka niedzielna przy świątyni, którą tworzą prawdziwe autorytety. Byłem przechodniem, ale zaczynam się czuć Waszym sąsiadem. Serdecznie Pozdrawiam Ciebie i innych,  którzy poświęcają czas moim próbom.

@Berenika97 Dziękuję Ci serdecznie. Faktycznie taki mam sposób oceny rzeczywistości i... samego siebie, zawsze lekko ironiczny, czasem sarkastyczny. Ale temat jest dla mnie bardzo ważny, bo sens artystów, w tym poetów jest zasadniczo inny niż "normalsów". Wspierasz mnie konsekwentnie w moich próbach. Dziękuję Ci, Ber.