Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pękła fasada 
Jest beton 
Patrzę 
Daleko 
Pięknie 
Patrzę 
Z bliska 
I tak 

Beton jest szary 
Nie ma w nim zdjęć 
Nie ma słów 
Jest tylko chłód 
Który wchodzi w kości 

Daleko to galeria 
Z bliska ściana 
Na której nic się nie zawiesi 

Więc siedzę 
Piszę 
Słowo którego nie ma 
Pękła fasada 
Został beton 
Zostałam ja 
I tak

Opublikowano

@wiedźma

W wierszu jest mocny kontrast między "daleko" a "z bliska" - ta sama rzecz z dystansu wydaje się galerią, a z bliska jest tylko zimną ścianą. Świetna metafora rozczarowania czy iluzji, rozbierania ich do gołych faktów - fasada, która pęka, odsłania beton, a nie coś ukrytego pod spodem. "Słowo którego nie ma" i "zostałam ja" brzmią jak wyznanie samotności. Intrygujące! 

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97  w tym wierszu faktycznie jest obraz tego co zostaje po smutku i po rozczarowaniu. Próbowalam tu uchwycić klimat wierszy M. Białoszewskiego. Odrazu też wyjaśniam, że jest to tylko inspiracja, nie odbicie Jego twórczości.  

" Słowo, którego nie ma " to wszystko to, czego nie jesteśmy w stanie nazwać, bo to zbyt trudne.Można  jednak pozostać sobą i to zapisać.

Dziękuję za piękne odczytanie ;) Uściski

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez wiedźma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@wiedźma Fizyczny opis erozji  świata uczuć, zawiedzionego nim podmiotu, który chciałby dostrzec jakieś oznaki nadziei, możliwości dialogu (w kimś) ale to okazuje się niemożliwe. I tak, symbolizuje bezsiłę, brak wiary w ożycie tego, co stało się "do kości" martwe i zimne.

Opublikowano

@LessLove  to bardzo precyzyjne i  trafne odczytanie. To rzeczywistość, która się kruszy, nie ma iluzji, gdy się człowiek przygląda to zostaje beton zamiast galerii. Na poczatku wydaję się, że jeśli pojawi się dialog to ktoś odpowie. Nie ma tu walki, jest akceptacja rezygnacji. Uczucia są zime. Wszysko sprowadza się do betonu. 

Dziękuję za tą świetne i dokładne odczytanie. 

Pozdrawiam serdecznie