Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97  Oby pozostała "na nich" odrobina naiwności i niedojrzałości, skłonność do psocenia i zadziwienia światem, bo inaczej trudno będzie uwierzyć, że bajka życia się nie wyczerpuje.

Bardzo refleksyjnie dzisiaj, ale tak samo mądrze, Ber. 

Pozdrawiam :-)

Opublikowano (edytowane)

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten komentarz. To, co piszesz o chłopcach, o tej samotności w rywalizacji, o braku osłony - jest właśnie tym, o czym myślałam pisząc strefę o zdejmowaniu ciężaru. Te trzynastolatki, ten chłopiec z nożem- to są dzieci, którym nikt nie zdjął ciężaru w porę.

Nigdy nie rozumiałam, dlaczego chłopiec, mężczyzna nie powinien płakać, jakby to nie był normalny człowiek, który czasami powinien tak zareagować dla własnego zdrowia. A ponieważ "ktoś" tak wymyślił, więc tłamsi w sobie narastające emocje, które albo wybuchają agresją, albo popada w depresję. Z drugiej strony - dlaczego dziewczynki mają się bawić lalkami. Nie lubiłam lalek, ale nikt mnie nie pytał o zdanie do czasu, dopóki mocno nie zaprotestowałam. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@LessLove

Bardzo dziękuję! 

"Bajka życia się nie wyczerpuje" - zapisuję to sobie. Masz rację, że ta odrobina psocenia i zadziwienia to nie słabość, tylko właśnie to, co trzyma nas po ludzkiej stronie.

Dziękuję za tę mądrą  refleksję.

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@[email protected]

Bardzo dziękuję!   Może to dobry pomysł. :)  Serdecznie pozdrawiam. :)

Gdy pęta oczekiwań pękły z głośnym trzaskiem,

Ich własny, wspólny świat lśni wolności blaskiem.

Splatają swe drogi w potrójnym płomieniu,

Wierni już tylko własnemu pragnieniu.

@Waldemar_Talar_Talar

Bardzo dziękuję! 

Cieszę się na Twoje miłe słowa.  Serdecznie pozdrawiam. :) 

@wiedźma

Bardzo dziękuję! 

Serdecznie pozdrawiam. :)) 

@Leszek Piotr Laskowski

Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. 

Edytowane przez Berenika97 (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Charismafilos  Zastanowiła mnie jego budowa : lament, uderzenie, oczyszczanie, nowe życie. Stąd skojarzenie. Nie uważam też, aby pomysł był marny.  Dziękuję  
    • @Poet Ka Takie "kabaretowe gadanie" pisanie jest dla mnie bardzo codzienne - jeszcze nie raz ze mnie wyjdzie. Żadna to poezja, tylko pisanie, które "tkwi we krwi", jak klimat "Zielonego Balonika". Cieszę się :-)
    • @violetta fajnie, że Ci przypadł do gustu

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Alicja_Wysocka dziekuję bardzo Alu !  Myślałam o zyciu ale moze byc też facet, co mi tam   Uściskuję    
    • @viola arvensis     to przejmujący poetycki traktat o radykalnej autonomii egzystencjalnej. napisała go utalentowana polska poetka. zamiast modnego dziś aktywizmu i ciągłego "stawania się”, proponuje filozofię radykalnej obecności. przejście od mieć do być nie jest tu tylko zgranym sloganem ale głębokim doświadczeniem fenomenologicznym. zjedzenie kromki chleba czy stopienie wzroku z lasem staje się aktem odzyskiwania rzeczywistości z rąk zgiełku . frazą o " kuśtykającym wielkim swiecie” i "rozkwitającym małym” daje genialny neo-stoicki odpór globalnej neurozie. to pochwała mikrologii, gdzie schronieniem przed chaosem dziejów staje się drugi człowiek i własna, wewnętrzna suwerennosć. a ostatnia strofa to czysty egzystencjalizm - spokój kogos kto po przejściu smug cienia i życiowych burz, zyskał coś najcenniejszego - wolność od oczekiwań świata! wiersz wielkiej mądrości. piękne, dojrzałe i ocalające pisanie. mój Boże. kromka chleba ze smalcem. przestrzeń. wolność. cudowny wiersz      
    • @Berenika97 Bereniczko kochana, pięknie dziękuję Tobie za ten odczyt, za tak pozytywny odbiór, i że jesteś tutaj pod moim wierszem, z Twoją niezwykłą wrażliwością i mądrością

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...