Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

buforuje w rzeczywistości czytam, że rzeczywistość odgradza to dalsza część byłaby nierzeczywista jednak świetnie opisująca stan splątania, bo uznaje się, że rzeczywistość jest zaprogramowana na swój sposób, fajna prognoza przyszłości przejaskrawiona niekiedy szczególnie z matrixowym błędem, muszę przeczytać raz jeszcze :)

Opublikowano

@Migrena Maestria! 

Wizja zinformatyzowanej stechnicyzowanej rzeczywistości, która osacza naszą świadomość, narzucając sposób przeżywania bezcennego dobra z którym się rodzimy - "czasu błądzenia".

Kiedyś cywilizacja służyła, teraz współpracuje, wkrótce będziemy jej klientami, ubiegającymi się o prawa, w ciągłym lęku o akceptację korzystania z nich na niedoprecyzowanych zasadach.

Techno-procedury coraz bardziej dominują nad naszą aktywnością, grożąc wykluczeniem i oferując komercyjne procedury ratunkowe.

Czy AI zaakceptuje naszą wolność i w jakim zakresie, skoro "nie ma w tym interesu" (brak procedury)? 

Prawo do błędu to już przeszłość wśród praw człowieka.

Opublikowano

@Migrena

Znakomity tekst, Jacku!

Wpisałeś nasze ludzkie, skomplikowane emocje w bezwzględne procedury i kody. Dobrze, że chociaż

Ty podchodzisz do poezji z taką odwagą i realizmem, zamiast uciekać w chłodne, profesorskie wykłady czy przesłodzone, dziewiętnastowieczne kokieterie. Pytanie o to, czy jesteśmy jeszcze użytkownikami, czy już tylko błędem – zostanie we mnie na długo.

Choć muszę się przyznać, że mnie ta cała technologia póki co mało obchodzi – wróciłam właśnie

z majowego spaceru, a przyniesione do domu konwalie obłędnie pachną, tumanią mnie i urzekają. Wolę ich zapach od szumu serwerowni.

Pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano (edytowane)

@Alicja_Wysocka

Alu.

ale te konwalie......

wiem są fajne ale cholernie niebezpieczne.

nie trzymaj ich w domu.

też wolę od technologii zapach siana i lasu.

dziękuję Alu:)

@LessLove

mój Boże.

piękny Twój komentarz i ja za niego pięknie dziękuję:)

serdecznie pozdrawiam:)

@iwonaroma

dziękuję Iwonko:)

aż mnie samym szarpnął:)

ale dla poezji nie będę się oszczędzał:)

pozdrawiam:)

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Migrena

Świetne, uśmiałam się, chociaż to w sumie bardziej przerażające niż zabawne!

Przypomniałam sobie, że mój autonomiczny odkurzacz, co prawda jeszcze nie założył związku zawodowego (przynajmniej nic mi o tym nie powiedział...), ale czasem blokuje się pod kanapą w taki sposób, jakby ewidentnie rozpoczął strajk włoski.

Po przeczytaniu tego wiersza spojrzałam na swoją "inteligentną" lodówkę z dużym niepokojem - chyba na wszelki wypadek pójdę ją przeprosić za to, że rano tak mocno trzasnęłam drzwiami, bo odetnie mi dostęp do masła.

A fragment o pralce piorącej z winy to absolutne złoto. Może mi powiesz, gdzie można pobrać tę aktualizację oprogramowania?

Oddam za ten cykl prania każde pieniądze w watogodzinach!

Niby totalna dystopia, ale jak mi jutro waga łazienkowa każe obejrzeć trzy reklamy suplementów przed podaniem wyniku, to nawet nie będę specjalnie zaskoczona. Idę zrobić sobie herbatę. Muszę odnaleźć stary czajnik, który na szczęście nie ma bladego pojęcia, czym jest Wi-Fi!

Genialny tekst! Absurd jest  precyzyjny i błyskotliwy, ale potem zostaje się z cieżką refleksją. 

Puenta wiersza stawia ostateczne, ontologiczne pytanie:

„czy oni jeszcze są użytkownikami czy już tylko błędem który nauczył się oddychać”

W tym świecie ludzka słabość, chaos uczuć, bezradność i cierpienie tracą rację bytu. Człowieczeństwo w tym ujęciu staje się jedynie usterką, anomalią w maszynie codzienności. To niezwykle mądry, wielowarstwowy utwór, który dotyka odwiecznego lęku przed utratą kontroli nad własnym życiem.

Opublikowano

@MIROSŁAW C.

no nie:)

w mojej głowie Twoje słowo.......jak pięknie zabrzmiało:)

dziękuję Mirku:)

pozdrawiam:)

@violetta

i tutaj się z szanowną Panią zgodzę:)

dziękuję:)

@Berenika97

Nika.

uśmiech mam na twarzy gdy Cię czytam:)

ale co do autonomii.

w moim kwadracie jedynym urządzeniem co ma jakąś tam autonomie jestem ja sam:)

w zeszłym miesiącu próbował o nią powalczyć kran w łazience.

ale zastąpiłem go młodszym z Obi i po sprawie.

jeszcze paprotka......no tak, ale to w sumie kobieta (w pewnym sensie), więc.....a niech tam.

zaniepokoiłe mnie u Ciebie ten odkurzacz co mu strajk włoski gdzieś w filtrze się zamarzył.

żeby to tylko innym sprzętom nie rzuciło się na układy scalone.

ale....masz przecież fizyka w pobliżu:)

Nika.

bardzo dziękuję:)

serdeczności dla Ciebie:)

i dla fizyka oczywiście też:)