Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@jjzielezinski

dobrze kiedy lekarz

wybiera artysty drogę

już Barańczak pisał

że bez chirurgicznej

precyzji

nie ma i nie będzie 

poezji

przygoda czeka

literackie knieje

rzuć za siebie

stetoskop

i szprycę

patrz pióro błyszczy

i czeka nietknięte

lepsze przecie

niż brzuchy wzdęte 

pacjentów

pod skalpelem

Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka
Rozumiem, rozumiem i dziękuję za doprecyzowanie. :) Z zawodu jestem inżynierem IT (aczkolwiek co nieco otarłem się o medycynę, a konkretnie o stomatologię - bo to w Katedrze Historii Medycyny AM w Poznaniu pierwszy raz usłyszałem ten XVII tekst lekarza Jana Stoińskiego na podstawie którego po latach napisałem tenże wiersz).

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

@Alicja_Wysocka
Dziękuję Alu za przepiękny, rymowany komentarz.

Edytowane przez jjzielezinski
poprawiono składnię tekstu, aby była bardziej czytelna (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Na liniach czasu
Dziękuję i bardzo to doceniam, bo praca nad wierszem nie była łatwa, a właśnie było tak, że chciałem go utrzymać w tym nieco starodawnym tonie, kiedy wiara w Pana Boga była -jak mi się wydaje- większa niż obecnie, a więc to taki hołd dla pana Jana Stoińskiego, ale też i dla wspaniałej pani dr (która prowadziła zajęcia i przeczytała tekst) oraz dla ówczesnego kierownika Katedry Historii Medycyny ś.p. prof. dr hab. med. Romana Meissnera, dzięki którym poznałem w/w tekst: "Modlitwy lekarza nabożnego". Było to w okolicach roku 2001, tekst modlitwy chodził mi po głowie przez następne ćwierć wieku, aż w końcu w okolicach roku 2025 zdecydowałem się napisać wiersz (nie pytaj jaką miałem tremę, żeby go opublikować - bo była to WIELKA trema).

@Alicja_Wysocka
A właśnie, że jest przepiękny i już :) - w tym wypadku to ja reprezentuję jury sędziowskie ;)

A swoją drogą - zaiste masz wielki talent Alu, skoro lekką ręką i w tak szybki, a jednocześnie wdzięczny sposób potrafisz podziękować wierszem.

Pozdrawiam Alu! J. J. Zieleziński

poprawiono składnię tekstu, aby była bardziej czytelna (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@jjzielezinski

Mocne przesłanie ubrane w świetną, klasyczną formę. Przypomnienie zasady Primum non nocere w formie modlitwy trafia prosto w serce. Oby każdy pacjent trafiał na lekarza z takimi wartościami. Poruszający zapis etosu lekarskiego w pięknym utworze. 

Opublikowano

Podoba mi się pomysł i widzę duże przygotowanie.

Dziś nie ma lekarzy, którzy leczą i dzieci i starców, nastąpiła zawrotna specjalizacja i zgubiły się idee i sedno jakim jest w leczeniu zapewne zdrowie ogólne i homeostaza, a nie tylko konkretną jednostka chorobowa, z którą zdaje się zaprzyjaźniają się lekarze.

Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Berenika97
Dziękuję Bereniko za miłe i ciepłe słowa. Kiedyś przestrzeganie zasad Hipokratesa było wpisane wręcz w ówczesną Służbę Zdrowia, gdzie pacjent był na pierwszym miejscu, w odróżnieniu do obecnej służby zdrowia gdzie częstokroć pacjent jest jedynie index'em służącym często do prowadzenia statystyk i badań naukowych dla przerośniętych ambicją lekarzy. Muszę jednak przyznać, że i obecnie zdarzają się NIELICZNE wyjątki Lekarzy, którzy traktują pacjenta JAK CZŁOWIEKA, czyli z należytą uwagą i godnością starając mu się przede wszystkim pomóc w ten sposób, żeby znaleźć PRZYCZYNĘ CHOROBY a nie leczyć w nieskończoność SKUTEK CHOROBY (i nieustannie faszerować pacjenta chemią=lekami uzyskanymi syntentycznie). Kiedyś apteki były miejscem spotkań, gdzie można było przyjść, porozmawiać, napić się ZIOŁOWEJ herbaty prozdrowotnej, lub spróbować innych NATURALNIE uzyskanych specyfików (polecam zgłębić książki traktujące o np. tzw. farmakopei polskiej z okresu dwudziestolecia międzywojennego, lub książki typu: "Ziołolecznictwo Ojców Bonifratrów" autora Teodor Książkiewicz i podobne). Troszkę wiem w temacie medycyny. Udało mi się poznać środowisko lekarskie od wewnątrz. Studiowałem dwa lata medycynę. W rodzinie mam i lekarzy i farmaceutów, w tym nauczycieli akademickich. Generalnie nie lakarze są winni, ale cały nie do końca dobrze funkcjonujący system (żeby go naprawić to de facto trzeba wejść na kolizyjną z tzw. bigfarmą, chyba że jakimś cudem da się inaczej).

@aff
Dziękuję za miłe słowa i komentarz. Jak już wspomniałem wcześniej nieco w obecnej służbie zdrowie (i de facto w nauce jako takiej) panuje tendencja, gdzie prawa nauki stawia się ponad prawami człowieka, a powinno być tak, że to prawa człowieka stawia się ponad prawami nauki. Tak postępowali dawni i dobrzy lekarze, profesorowie i zawodowcy w swoim fachu. Każdego pacjenta traktowali indywidualnie zachowując wszelkie niezbędne zasady moralne i dbając o tajemnicę lekarską, pomimo, że nie było wówczas żadnego RODO itp. Obecnie wielu lekarzy (choć nie wszyscy) kieruje się jedynie sztucznymi wytycznymi narzuconymi przez system w celu realizacji swojej kariery zawodowej (uzyskiwania stopni, grantów, szkoleń, etc.) co sprowadza się do przedmiotowego traktowania pacjenta (niczym index'u w jakimś obozie, a nie placówce SŁUŻBY ZDROWIA). Nic dziwnego, że w ostatnim czasie podejście potencjalnych pacjentów do lekarzy stało się coraz bardziej nieufne. Taka jest po prostu naturalna kolej rzeczy, ponieważ ludzie głupi nie są i żadne, choćby najlepsze reklamy bigfarmy, bigtechu ostatecznie nie zaćmią ludziom oczu. Ludzie widzą i czują co się dzieje. Modlitwa powstała z potrzeby serca, żeby (bardzo bym tego chciał) młodzi lekarze/studenci medycyny kiedy wpadnie im ten tekst w ręce mogli go łatwiej zapamiętać, tak jak łatwiej jest zapamiętać RYMOWANY wiersz czy piosenkę (również rymowaną).

korekta składu tekstu pod wzgledem lepszej czytelności (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@jjzielezinski

Cieszę się, że tak miło odczytałeś  moje słowa. 

To, co piszesz o podejściu do pacjenta i historii medycyny, brzmi naprawdę fascynująco i daje do myślenia. Muszę przyznać, że mam to ogromne szczęście, że zdrowie mi dopisuje i system opieki zdrowotnej znam właściwie tylko z opowieści. Tym bardziej podziwiam Twoją wiedzę i tak szerokie spojrzenie na ten temat - widać, że tradycje rodzinne i własne doświadczenia robią swoje.

Bardzo ludzkie i bliskie jest mi to, co piszesz o traktowaniu drugiego człowieka z godnością i uwagą, niezależnie od tego, w jakich realiach systemowych żyjemy.

Dobrze wiedzieć, że wciąż są lekarze z prawdziwym powołaniem!

Serdecznie pozdrawiam. :)