Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Czarek Płatak

To bardzo piękny, surrealistyczny wiersz z niesamowitym, onirycznym klimatem. Bardzo podoba mi się to przejście od z pozoru luźnych skojarzeń (autobusy i delfiny) do bardzo intymnego opisu radzenia sobie z bólem i "rozmazywania się". Motyw pierzastego węża, którego pióra zamieniają się w kolce, bardzo trafnie opisuje, jak coś z pozoru łagodnego potrafi ranić. Finał z kotem jest świetny - daje poczucie zrozumienia w tym całym przytłoczeniu. To fascynująca gra zmysłami i obrazami.

Tytuł wiersza „kotd dla przeciągnięcia uwagi” jest bardzo ciekawy, bo ma więcej niż jedno ukryte znaczenie. 

Tytuł jako zmyłka? Ma udawać, że tekst będzie lekki i przyjemny?

Przeciążenie, a nie przyciąganie - słowo „przeciągnięcie” uwagi to nie to samo co jej zwykłe „przyciągnięcie”. Kojarzy się z wysiłkiem i napięciem. Świetnie pasuje to do sytuacji bohatera wiersza, którego męczy nadmiar wrażeń (hałas autobusów, ostre słońce). Jego uwaga i umysł są przebodźcowane i dosłownie „przeciążone” do granic możliwości. Czy o to chodzi?

Opublikowano

@Czarek Płatak

Wracam do tytułu "kotd" to zbitka słów "kot" i "kod". Kot - ten internetowy, przyciąga uwagę i daje pozytywne uczucia. Kod - czyli sugerujesz, że jest tu kod do złamania.

A słowo "przeciągnięcia" sugeruje manipulację.

Najpierw jest miejska rzeczywistość - autobusy hamują i wydają dźwięk jak "gwiżdżące delfiny", czuć zapach mięsa (grillowane z budki?), a kot ma swoją surrealistyczną wizję.

" Pierzasty wąż" - może mieć różne znaczenia - tworzenie, relacje z inną osobą.

Kiedy boli, podmiot liryczny "musi się rozmazywać" - odciąć się od emocji, aby ochronić to, co ma w sobie najcenniejsze ("muszlę albo kamień").

Dla kota nadmiar światła jest fizycznym uderzeniem w dno oka.

Dla podmiotu lirycznego świat (dźwięki, zapachy, relacje) jest dokładnie tym samym - nadmiarem bodźców, który wlewa się w niego i rani. To zapis zmagań z wysoką wrażliwością (HSP).:)

Czy coś jeszcze ukryłeś?  Pozdrawiam. 

Opublikowano

Jak wrócę do domu muszę sprawdzić, czy błysk w oku mojego kota jest inny, gdy jest tyle słońca. 

Zwykle cieszy się ogromnie, gdy domownicy jednak wracają po majówce :)

Pzdr

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@Andrzej_Wojnowski kot rozumie i pomaga ;)

@Annna2 nie działa. Z tych kartek nic nie da się wymazać, kartek wyrwać, czy spalić.

@Na liniach czasu smacznego (mam nadzieję)

@Berenika97 hahah, jeszcze coś tam się ukrywa,ale to już chyba pozostanie moją tajemnicą

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@aff nasz cieszy się ewidentnie,a gdy któregoś z domownikiem nie ma dłużej w domu wypatruje jego powrotu w oknie.