Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@violetta Jak mialam 20-21 lat studiowałam w Warszawie. Dzieki!

@Jacek_Suchowicz a może fizjioterapia, a może ... Dzien wczesniej cieszyłam się na daleki urlop, a dziś - kolano! To chyba ten kontrast tak na mnie działa, że z dnia na dzień tak szybko może się zmenić. I nigdy nie byłam operowana... Dziekuję za wpis! 

Opublikowano

Każdy boi się operacji.

Kolano jest bardzo bolesne, na samo przypomnienie jego bólu robi mi się nieprzyjemnie.

Warto rozważyć, czy jest to operacja potrzebna, czasem wystarczy dobra prywatna rehabilitacja, warto się skonsultować.

Zwykle oczywiście operacje są dobrodziejstwem.

Pzdr.

Opublikowano

@aff Dziękuję, własnie szukam prywatnych możliwości, czytam to i owo i szykuje plan an poniedzialek, kogo, gdzie i o co mogę zapytać i co moge zrobić teraz sama. Dla aktywnej osoby jak ja, codziennie spacery po min. 40 minut do 1,5 godz. itp. takie uziemienie (pooperacyjne) wydaje mi się starszne.

Opublikowano

@APMNie wiem czego dotyczy ten fragment, może chodzi o decyzję, która na chwilę odłącza Cię od świadomości, ale jest niezbędna do funkcjonowania w życiu, np. operacji. A może o decyzji, która wiele zmieni w Twoim życiu i nie wiesz czy na lepsze.

Lęk jest wpisany w nasze życie - życzę odwagi i zaufania :)

Opublikowano

@Alicja_WysockaOj, przeczytałam teraz komentarze pod Twoim wierszem. 

Wiesz, całkiem niedawno chirurg ortopeda, ordynator oddziału chirurgii powiedział mi takie słowa:

Nie zdecydował bym się na operację w prywatnej klinice, ponieważ nie mają takiego sprzętu i możliwości jak szpital i pieniądze nie mają tu nic do rzeczy.

Opublikowano

@Alicja_Wysocka Dzięki za wpis, rozglądam się w pierszym rzędzie za metodami alternatywnymi do operacji, ćwiczenia, wstrzykiwanie itp. Nigdy nie byłam operowana, a w moim otoczeniu ludzie mieli niestety złe doświadczenia. Ale jak terapia nie pomoże, to operacja, jasne koneiczna. Teraz jest ten moment diagnozy, wyznaczony termin operacji i szukanie alernatyw, bo moze, a nuż nie trzeba (tak szybko, takl od razu) iść pod nóż.

Opublikowano

@Alicja_WysockaDodam jeszcze, że kwas hialuronowy jest bardzo drogi i trzeba powtarzać zabiegi, a sterydy, są przeciwbólowe (blokada) ale doprowadzają do tego, że nie da się zamocować po czasie endoprotezy. Porozmawiaj o tym z lekarzem, prywatnie ma więcej czasu.

A tak poza tym, mimo bólu, trzeba chodzić, inaczej zanikają mięśnie.