Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przywołałlalaś nazwy wielu detali miejskiego krajobrazu,

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

niczym z lotu gołębia. Można też doszukać się i odgłosów kopyt z dorożek sześciokątnych i takie różne podobne do pyłu, który to tu to tam.  Udany wiersz :) 

*6.konnych

Opublikowano

Pięknie o Nowym Świecie, i o obrazie, jak z francuskich impresjonistów. Nowy Świat to wyjątkowa ulica, zaczynająca się historią, z historycznymi budynkami po obu stronach i prowadząca na południe, już pod inną nazwą, w ramach Traktu Królewskiego, ale ciągle z historią w tle. Pozdrawiam

Opublikowano

@Poet Ka

Brakuje mi tej rozrzutności formy w detalach współczesnej architektury. Ale nie tylko w architekturze, bo w strojach kobiet, które potrafiły przyćmić przepych pałaców - koronki, falbanki, upięcia, motyle kapeluszy... Śliczna wizja :-) 

Opublikowano

@Poet Ka

Namalowałaś ulotności warszawskiego Nowego Światu z użyciem szerokiej gamy barw, wśród których jest również architektura i botanika. Budynki stają się deserami, a kwiaty krzyczą z fasad. To poezja zmysłów. Przepiękna jest gra światłem.

A wiersz jest zbudowany z takich „części”- drobnych okruchów, z których możemy zrekonstruować ducha Nowego Światu.

Niesamowity i przepiękny!

Opublikowano

@Poet Ka

cóż mogę powiedzieć?

Twoj wiersz to bardzo gęsty, świadomy język   który nie opisuje świata,   tylko go wytwarza na nowo, warstwa po warstwie.

szczegolnie uderza to napięcie między detalem a ulotnością percepcji , to tak jakby rzeczywistośc nie była dana, lecz dopiero negocjowana w spojrzeniu .

podoba mi się też, jak secesja przestaje być estetyką, a staje się formą pamięci !

trochę nadpsutej, trochę rozświetlonej, zawsze niepewnej.

jest w tym coś bardzo filozoficznego bo  część nieustannie podszywa się pod całość, a obraz świata pozostaje fragmentem, ktory udaje pełnię .

no i ta Twoja odwaga w nadmiarze .....balansowanie na granicy przesytu, który zamiast   męczyc, zaczyna pracować jak szum sensu.

to naprawdę pięknie zbudowana, intelektualnie czujna materia Twojego wiersza.

z szacunkiem Cię pozdrawiam :)