Ten utwór został doceniony przez użytkowników. A.Between Opublikowano 19 Marca Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Marca Myślałem kiedyś, że życie jest jak szeroka droga przez pola i że wystarczy iść dalej. Teraz siedzę przy oknie szpitala i patrzę jak noc spływa po szybach. Tu ludzie szybko stają się sobie bliscy — jak podróżni w jednym wagonie zimowego pociągu. Ktoś opowiada o domu, ktoś o psie czekającym pod furtką. Ktoś milczy. A rano jedno łóżko jest puste. Jakby ktoś wysiadł na małej stacji bez nazwy. I nagle rozumiemy wszyscy że życie było tylko chwilą ciepła w dłoniach. 14
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pięknie bo życie jest tylko chwilą pośród wieczności międzygwiezdnej mały przystanek na wielką miłość i dalej pędzi - dokąd nikt nie wie pozdrawiam 1
Proszalny Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Opisujesz szpital prostymi słowami, a te są najpiękniejsze. Twoje słowa rodzą uczucia, dystans do życia. Tak właśnie jest w szpitalu. 1
Berenika97 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca @A.Between Dotknąłeś tej ciszy, która zapada, gdy nagle przestajemy wierzyć w nieskończoność własnego życia. Metafora szpitala jako zimowego pociągu jest niezwykle trafna- ludzie rzuceni przypadkiem w jedno miejsce, zjednoczeni przez wspólny los, chwilowo bliscy, bo wiedzą, że nie ma czasu na udawanie. I ta "mała stacja bez nazwy" - jakże to delikatne i okrutne zarazem. Śmierć nie jako wielkie wydarzenie, ale jako ciche zniknięcie, niemal dyskretne, gdy wreszcie widzimy życie takim, jakie jest - kruchym, ulotnym, ciepłym. I to ostatnie zdanie - "chwila ciepła w dłoniach" - brzmi jak coś, co można jednocześnie stracić i zachować na zawsze. Piękny wiersz! 3
A.Between Opublikowano 19 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca @Proszalny tak właśnie jest. To zabawne, rodzimy się i biegniemy do mety. Ale nikt nie chce o niej rozmyślać, rozmawiać, nawet zaczyna wierzyć że jej tak naprawdę nie ma. Pozdrawiam
A.Between Opublikowano 19 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca @Berenika97 coś mogę odpowiedzieć, powiedziałaś wszystko. 1
andrew Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca @A.Between W codzienności niezbyt mu się przyglądamy. Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru 1
Proszalny Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca @A.Between Biegniemy do mety i nie widzimy, jak wielki to cud. Móc poruszać nogami, rękoma, oddychać swobodnie. Kiedy leżałem na ortopedii i widziałem ludzi nie mogących się poruszać, przypomniałem sobie, jak bardzo nie doceniamy normalnego, niby szarego życia. 1
Christine Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca @A.Between Ten wiersz jest świetny! To zmiana spojrzenia na życie - od prostego, beztroskiego przekonania do refleksji wynikającej z doświadczenia choroby i przemijania. Pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi