Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@aniat.

To piękny, wieloznaczny wiersz o manipulacji i złudzeniu. Dla mnie to świetna metafora współczesnych mechanizmów wpływu - mediów, reklamy, polityki. Kuglarz nie kłamie wprost, on tylko żongluje tym, co widzimy.

Pewnie większość z nas wszyscy była tym widzem wychodzącym z teatru bez twarzy, nie wiedząc dokładnie, kiedy oddaliśmy ją dobrowolnie.

Opublikowano

@aniat.

wspaniale uchwyciłaś  moment, w którym sztuka iluzji zaczyna dotykać czegoś znacznie poważniejszego niż tylko zabawy obrazem .

kuglarz z Twojego wiersza wygląda jak ktoś   kto testuje granice naszej percepcji .

pokazuje, jak łatwo podsypać umysł piórami zachwytu i przykryc nimi to, co wyraźne.

bardzo dobry, inteligentnie zbudowany wiersz .

pozdrawiam :)

Opublikowano

@Berenika97

Dziękuję za tak uważne odczytanie. Rzeczywiście w tym kuglarzu można zobaczyć mechanizmy współczesnego świata — bo chyba właśnie najbardziej niepokojące jest to, że nikt nie odbiera nam twarzy siłą. Oddajemy ją sami, często nawet tego nie zauważając. Pozdrawiam.

@Migrena

Dziękuję za odczytanie. Myślę, że najłatwiej manipulować nie strachem, lecz zachwytem. Strach budzi czujność, zachwyt ją usypia. Pozdrawiam.

Opublikowano

@aniat.

manupulacja zachwytem to wyższa szkoła psychologicznej jazdy.

strach jest jednak głębiej zakorzeniony w strukturach naszych umysłów.

w samym ciele migdałowatym 

gdyby nasi przodkowie nie mieli wyżej umiejscowionego strachu to zachwyt doprowadził by raz dwa do ich wyginiecia.

ale sam zachwyt......w grach psychologicznych czlowieka z życiem..... czasem wiedzie nas na manowce.

ale czasem w piękny świat w którym strach staje się tylko tłem.

ale w sumie.....żyje się tylko raz :)

miłe pozdrowienia :)