Wiechu J. K. Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Bezczas kognitywna rzeczywistość i prochy skamieniałe wiekami enigmatyczne w otoce krystalicznych wiecznie istniejących okoliczności i bytów z przeszłości nieustannie tworzących ślady przemijania i punktów bez powrotu 4
vioara stelelor Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu @Wiechu J. K.Ciekawie pokazujesz zjawisko czasu, który w tym wierszu ani nie jest linearny, ani cykliczny, tylko przypomina jednorodną kipiel, w której wszystko się dzieje jednocześnie - historia, teraźniejszość i przyszłość. Przypomina to trochę matnię, a trochę jakąś odmianę absolutu. Niewykluczone, że nawiązujesz do form istnienia po śmierci. Niedawno oglądałam na YT filmy o tym, jak AI wyobraża sobie różne zjawiska, które niepokoją i fascynują człowieka. Interesująco opowiadała właśnie o tym, co dzieje się po śmierci - to trochę podobna wizja - ugrzęźnięcie algorytmu w sobie samym, po odcięciu od źródła. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 8 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @vioara stelelor Pisząc te zdania, myślałem o kosmicznych zjawiskach jakimi są czarne i białe dziury we wszechświecie. Czasami jedno słowo, które wpadnie do umysłu przez oko czyt. oczy, potrafi zobrazować myśl, która nazywa się wiersz. Tym słowem jest Bezczas. Czytam obecnie książkę w której pojawiło się to słowo i to był zaczyn do napisania wiersza. Jestem bardzo miło zaskoczony tak obszernym komentarzem, który sam w sobie jest jak perełka literacka. Rzeczywiście jeśli źródłem jest Wszechswiat to życie i śmierć są tylko słowami, które przedstawiają istotę istnienia rzeczywistości, coś umiera aby coś nowego mogło się narodzić. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu @Wiechu J. K. Najmocniej wybrzmiewają dla mnie „prochy skamieniałe wiekami” i finał z „punktami bez powrotu” - tam obraz spotyka się z refleksją. Czytam ten wiersz jako medytację nad śladami, które zostają, nawet gdy wszystko inne już odpłynie. 1
viola arvensis Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu @Wiechu J. K. jest jakaś enigmatyczna siła w tym krótkim utworze. Do zadumania. Pzdr. 1
Berenika97 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu @Wiechu J. K. Bezczas jako przestrzeń, gdzie przeszłość wciąż trwa - te "prochy skamieniałe" paradoksalnie są "wiecznie istniejące". Piękna medytacja nad czasem, który nie przemija, tylko nawarstwia się. Czytam to jak geologiczną warstwę świadomości - wszystko tu jednocześnie- przemijanie i trwanie, punkty bez powrotu i wieczne okoliczności. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka Dziękuję Alicjo :) @viola arvensis Dziękuję Viola :) @Berenika97 Dziękuję Berenika :) ************************ Edytowane 2 godziny temu przez Wiechu J. K. (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi