Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Czarek Płatak Opublikowano Środa o 10:22 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano Środa o 10:22 (edytowane) piosenka słuchałem jak cisza żłobi wersy w skórze księżyc palcami mierzwił grzywy drzew gałęzie wystukiwały refren o szybę okna opierałem o nią czoło Edytowane 2 godziny temu przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 16
bazyl_prost Opublikowano Środa o 11:11 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:11 (edytowane) @Czarek Płatak czoło oparte o piosenkę ... czy to bezpieczne...nie każda jest harmonijna, zwłaszcza wokal Edytowane Środa o 11:35 przez bazyl_prost (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano Środa o 12:13 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:13 @Czarek Płatak zachłannie wciąga powoli cisza gdy się w nią wsłuchasz świat zda się milczy głos swego serca czasami słychać rzadko sumienie w rozpaczy krzyczy Pozdrawiam 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano Środa o 14:18 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:18 Witaj Czarku - cały wiersz to prawdziwa czysta poezja - gratuluje - Pzdr. 1
KOBIETA Opublikowano Środa o 18:48 Zgłoś Opublikowano Środa o 18:48 @Czarek Płatak Potrzebuję tylko „ciszy” … śliczny wiersz Czarek:) Tak…czysta poezja.!!! 1
Berenika97 Opublikowano Środa o 20:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 20:00 @Czarek Płatak Ten nastrojowy wiersz to małe arcydzieło synestezji i melancholii. Budujesz w nim intymną relację między światem wewnętrznym a naturą, która zdaje się żyć własnym, niemal ludzkim rytmem. Cisza nie jest tu brakiem dźwięku, ale aktywną siłą, która „żłobi wersy” - sugeruje to ból lub głębokie przeżycie, które zostawia trwały ślad na człowieku. To piękny obraz tego, jak samotność i spokój nocy zmuszają do autorefleksji. Natura nie jest tu tłem, ale aktywnym uczestnikiem zdarzeń. Tytułowa „piosenka” to właśnie ten rytm wybijany o okno, który łączy świat zewnętrzny z chłodną szybą. Ostatni wers - „opierałem o nią czoło” – jest niezwykle sugestywny. Gest ten wyraża zmęczenie, smutek albo głęboką tęsknotę. Szyba staje się tu barierą, ale też jedynym punktem styku między człowiekiem a nieuchwytnym światem nocy. Piękna poezja! 2
wierszyki Opublikowano Czwartek o 07:11 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 07:11 Ładnie, jak rzeźbi w nim bruzdy :) Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
tetu Opublikowano Czwartek o 15:48 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:48 Piosenka i obraz w jednym... Zmysłowo i emocjonalnie, a minimalizm w takim wydaniu, tylko temu służy. Pozdrawiam. 1
Mitylene Opublikowano Czwartek o 21:41 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 21:41 @Czarek Płatak czuć w wersach to zasłuchanie w dzwięki muzyki...A być może tą muzyką jest właśnie cisza? Ciekawy jest motyw czoła- to oparcie ciszy o nie może być takim stanem zastygnięcia w zadumie...Pozdr:) 1
Czarek Płatak Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @bazyl_prost prawda, ale mam praktykę w słuchaniu brejkorów i jazzu, im bardziej połamanego tym lepiej. Jednak trzeba zauważyć, że pomimo złamań tam wciąż jest harmonia. @Jacek_Suchowicz o to, to też @Waldemar_Talar_Talar dziękuję. Pozdrawiam Waldek! @KOBIETA Nie ma muzyki bez ciszy. Jak światła bez ciemności. @Berenika97 dziękuję za obszerną i bardzo trafną analizę tekstu. Pozdrawiam @wierszyki tylko znarszczek przybywa @tetu dziękuję. To lubię w poezji - mówić dużo, używać jak najmniej słów @Mitylene hej, dzięki za czytanie, wizytę. Dawno Cię nie widziałem. Pozdrawiam @piąteprzezdziesiąte @huzarc @Rafael Marius @vioara stelelor @Natuskaa @bogumiłjoachim @APM @Cyjan Dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi