Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@APM

Mocne. "Samotne kobiety są bardziej szczęśliwe , niż matki" - to zdanie wywraca tradycyjne narracje. Matka, która życzy córce wolności od ról, jakie sama przyjęła. Tak rozumiem ten tekst. Ale matka organizująca córce życie może być toksyczna. :)

Opublikowano

@violetta i grać na instrumencie jak ktoś umie też

@Czarek Płatak A może dlatego, że samotny, to pisze wiersze? Bo ten co nie jest samotny, to nie ma na to czasu?

@wierszyki Wydaję się, że faktycznie można. Zobczę, czy w moim przypadku tez tak będzie. Będąc wydaną wydać coś to jednak sztuka. Dziś jest równouprawnienie, ale czy jest kobietom łatwiej? Niektórzy mówią, że to mężczyznom jest teraz trudniej, bo kobiety stały się zbyt niezależne. Jak zwykle, parwda gdzieś po środku leży.

@Waldemar_Talar_Talar "Samotne kobiety są bardziej szczęśliwe" - przeczytałam to w jakimś tekście o najnowszych badaniach. Nie wiem, ja jestem szczęsliwą mamą trójki dzieci. Ale coraz więcej młodych kobiet nie decyduje się (tak szybko) na macierzyństwo. Naukowcy zajmują się tym tematem od lat. A tymczasem rodzi się coraz mniej dzieci. 

@Berenika97 Dziękuje ci. Tak właśnie jest. Matka zastanawia się, co da więcej szczęścia jej córce. Utarte szlaki zdają nie funkcjonować, a nowe są jeszcze nie do końca sprawdzone. Kobiety muszą zawsze dokonywać wyboru: rodzina i macierzyństwo, kariera, a może samorealizacja... A może i da się wszystko. Tymaczsem zegar biologiczny cyka... A może nie ma takiegio zegara? Każdy musi sam dokonać wyboru. Przeważnie porady rodziców nie są zbyt adekwatne do aktualnych czasów.  Może ten wiersz to rozpaczliwa próba matki, by zrozumieć samą siebie i córkę jednocześnie?