Leszczym Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia Wyznaczmy kiedyś niewątpliwą linię demarkacyjną między obsesją a pasją, fantazją a szaleństwem, grą płci a wyższą wrażliwością. Możemy jeszcze pokusić się o kilka innych linii. Coś by pomogło, coś by przeszkodziło, bo linie z gruntu są niebywale niebezpieczne. Zagrażają światu brakiem relatywności jak największy tutejszy liniowiec. Zresztą najciekawsze dzieje się właśnie dokładnie tam gdzie linie przebiegają i podstępnie obejmują sobą multum wątpliwości z kategorii rozgraniczających. Warszawa – Stegny, 21.01.2026r. 2
Rafael Marius Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia @Leszczym Wyższa filozofia można by rzec. 1
Annie Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia Linie ( granice) są po to żeby je przekraczać :) 1
Berenika97 Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Leszczym Ten wiersz to głęboka, filozoficzna refleksja nad ludzką potrzebą kategoryzowania świata i jednoczesną niemożnością zrobienia tego w sposób ostateczny. Pokazujesz jak pojęcie granicy jest umowne i płynne. Próbujesz oddzielić pasję od obsesji czy fantazję od szaleństwa, by ostatecznie przyznać, że te próby są skazane na porażkę. Narzucanie sztywnych ram (linii) ukazujesz jako akt przemocy wobec rzeczywistości, która z natury jest niejednoznaczna. Puenta wiersza przynosi ulgę - to właśnie w tej "szarej strefie", na styku definicji tętni prawdziwe, skomplikowane życie. Bardzo intrygujący i inspirujący tekst. Pozdrawiam. 1
Leszczym Opublikowano 22 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Rafael Marius Raczej wyższa pełnia niemożliwości. @Annie Tak, ale nie do końca, by nie urwać śruby. @Berenika97 Jak zwykle Bereniko 97 wyczytałaś więcej niż napisałem :) dziękuję. Pzdr. M. 2
Berenika97 Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Leszczym Czy to dobrze czy źle? Bo już sama nie wiem. :)) 1
Leszczym Opublikowano 22 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Berenika97 Też tego nie wiem, ale raczej chyba lepiej niż gorzej :) 1
Berenika97 Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Leszczym Bardzo lubię Twoje konkretne odpowiedzi! Moje szare komórki nie mają szansy zamarznąć. :))) 1
Leszczym Opublikowano 26 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia @Berenika97 A ja się z kolei cieszę niepomiernie, że mam w Tobie Czytelniczkę :))
Rekomendowane odpowiedzi