Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@tie-break

Myślę, że nie wszystkie kobiety ciągnie do bad boyów.  Nie nadają się na mężów i ojców. :) 

@Charismafilos

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Odwagi!? Do czego? 

W Nowym Testamencie nie występuje imię "Lucyfer". W historii zaś był święty kościoła Lucyfer z Cagliari - biskup Sardynii w IV w. - to postać historyczna.

Więc skąd wziąłeś liczbę 37 wzmianek w NT, w których występuje imię "Lucyfer". Nie pisz tylko o takich określeniach: Szatan”, „diabeł”, „zły duch”. Bo mówimy o imieniu "Lucyfer". 

Opublikowano

Ciekawa sprawa z Lucyferem, rozmawiałam o nim z pewnym pastorem, biblistą. Ludzie bardzo stereotypowo podchodzą do Pisma , a właściwie go nie znają. Powtarzają od wieków to, co usłyszeli i im to wystarcza. A to już zakrawa na pewien fanatyzm. Wiara powinna iść z wiedzą i empatią do ludzi.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Christine

Ponoć wiara jest łaską i ciężko ją prowadzić na smyczy.

@Berenika97 nawiązuję do greckiego słowa: diabolos, które jest wiązane, pośrednio wprawdzie, ale z Lucyferem. I tak faktycznie, dorozumiałem sobie - diabolos=Lucyfer, bo dla mnie są to w zasadzie synonimy.

Zakładam, że w Twoim wierszu nie chodzi o bp Cagliari? bo jeśli tak, to cofam wszystko i zwracam honor, choć smutny los biskupowi przewidujesz wtedy :)