Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Pisarzowiczka Opublikowano 20 Stycznia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Schodzi Wiesiu do piwnicy, bo kartofli mało w garze. Szczęka głośno w tej zimnicy, ale idzie – żona każe. Patrzy, a tam na tych pyrach siedzi jakieś straszne bydlę! Cztery gały, wielka gira, tłuste włosy ma na skrzydle! Krzyczy Wiesiek: „Ty potworze!”, ten zaś chrząka, potem rzecze: „Nie mów mi tak, jeśli możesz, bo mi przykro, nie zaprzeczę. Ty pięknością też nie grzeszysz, lecz ja jestem kulturalny. Z sądem mi się tak nie śpieszy, zaś twój takt jest wręcz fatalny”. Zszokowany Wiesław woła: „Ale z ciebie nie jest człowiek!”. On zaś na to: „Hola, hola! Coś ci, mądry panie, powiem: nie świadczy o człowieczeństwie wygląd, tylko zachowanie. Mógłbyś w swoim okropieństwie mniej być człekiem niż ja, panie”. Wiesiek wraca. Żona woła: „Gdzie są pyry, chamie, błaźnie?!”. I znów idzie do potwora. Tak mu jakoś przy nim raźniej. 12
Whisper of loves rain Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Mądry i dowcipny utwór. Używa prostej historii, aby skłonić do refleksji nad tym, co naprawdę definiuje nas jako ludzi.
Marek.zak1 Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Dobre, szybko oceniamy po wyglądzie. Pozdrawiam
Pisarzowiczka Opublikowano 20 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia @huzarc bywa i tak :X @Whisper of loves rain dziękuję, bardzo mi miło! @Marek.zak1 niestety... pozdrawiam! :)
Berenika97 Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia @Pisarzowiczka Świetne - Wiesiek szedł po ziemniaki, a znalazł godność. Potwór dał mu więcej szacunku w trzech zdaniach niż żona przez całe małżeństwo. Bonus za to, że bestia cytuje praktycznie Kantowską etykę, siedząc na kartoflach. 1
Pisarzowiczka Opublikowano 20 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia @Berenika97 Ano właśnie! Ziemniaki to prawdziwe natchnienie do filozofowania. A żona niech sobie tam wrzeszczy :D 1
Rafael Marius Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia @Pisarzowiczka W deseczkie Pani Szanowna.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia fajne zanim poszedł jeszcze krzyczy śmieci wyrzuć błaźnie chamie więc wyrzucił zbity lichy i z potworem zawarł sztamę ... 2
Pisarzowiczka Opublikowano 21 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia Dziękuję za komentarze! @Jacek_Suchowicz fajnie ujęte, biedny Wiesiu... ;)
Rekomendowane odpowiedzi