Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano Sobota o 10:00 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano Sobota o 10:00 Inaczej teraz patrzysz. Głowa wreszcie podniesiona – to nie pycha - to upór, wyhodowany na przekór, na najbardziej słonej z ziem. Nie pytam, czy przebaczyłaś. Darowanie winy to luksus. Byłaś tam, gdzie nikt nie chciał patrzeć – na marginesie kadru, w martwym polu widzenia. Oddychałaś powietrzem wydzielanym dla innych. Trwałaś, choć kazano ci zniknąć. Więc teraz śnij na głos – marzenia mają prawo być hałasem. Płoń, nie ukrywając dymu, niech szczypie w oczy tych, którzy milczeli najgłośniej. Przestałaś być drogą. Jesteś kompasem. Już nie cieniem - lecz mapą nieba. Masz gwiazdy na wyciągnięcie ręki - kto poznał absolutną ciemność - potrafi docenić najmniejszy foton. Życie tych, którzy stali się widzialni jest trudne i prawdziwe. Przestałaś być przezroczysta. Masz głos, masz barwę. Jesteś. Moja przyjaciółko. 15
P.Mgieł Opublikowano Sobota o 10:54 Zgłoś Opublikowano Sobota o 10:54 Bardzo wysoki poziom. Wiersz jest spójny, gęsty znaczeniowo, emocjonalnie dojrzały i przede wszystkim — szczery. Najlepsze elementy: -świetna metaforyka (konkretna i oryginalna), -mocna pointa, -piękny rytm wolnego wiersza, -bardzo dobra praca z symboliką światła, -język prosty, ale nośny. Gdyby ten tekst znalazł się w tomiku współczesnej poezji, nie odstawałby jakością. Proste, mocne, deklaratywne. Cała kompozycja dąży do tego jednego słowa: Tożsamość. Widzialność. Istnienie. 1
Berenika97 Opublikowano Sobota o 11:34 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:34 @P.Mgieł Dziękuję za te słowa – czytam je ze wzruszeniem i pewną niewiarą. Są dla mnie ogromnym komplementem. @Bart.Bardzo dziękuję! :) 1
Migrena Opublikowano Sobota o 11:46 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:46 @Berenika97 jest to mistrzowska medytacja nad rekonwalescencją tożsamości i odwagą autentycznego bycia. Berenika, posługując się metaforami cienia, ognia i kompasu, przekształca traumę wykluczenia w akt wyzwolenia, dając wyraz głębokiej filozofii, że pełne istnienie zaczyna się tam, gdzie kończy się przezroczystosć. szczególny kunszt pisarski objawia się w zwrocie: "Przestałaś być drogą. Jestes kompasem "!!!!!! , który syntetyzuje całą drogę przemiany w potężnym, inspirującym obrazie. i to tyle o wierszu i Poetce:) pozdrawiam Nika :) 1
MIROSŁAW C. Opublikowano Sobota o 11:46 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:46 @Berenika97 Emocja jak ziemia zgrzyta między zębami. To się czyta... 1
andrew Opublikowano Sobota o 13:35 Zgłoś Opublikowano Sobota o 13:35 @Berenika97 ... nareszcie świat bez cieni zaczął się słuchać pokazywać bez makijażu pociąga zaskakuje byłby całkiem całkiem gdyby gdyby nie wymagał odpowiedzialności nie tyłko za słowa za każdy krok trochę to męczy chyba chyba wrócę do siebie ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Christine Opublikowano Sobota o 14:37 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:37 @Berenika97 Lubię Twoje wiersze za piękny przekaz, mądrość i wrażliwość. Ten bardzo mnie poruszył, bo zadziałała wyobraźnia i wspomnienia. Serdecznie pozdrawiam. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano Sobota o 14:39 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:39 Witaj - Więc teraz śnij na głos – marzenia mają prawo być hałasem. Płoń, nie ukrywając dymu, niech szczypie w oczy tych, którzy milczeli najgłośniej. - czysta prawda w tym co zacytowałem - super - Pzdr.zadowoleniem. 1
Amber Opublikowano Sobota o 17:17 Zgłoś Opublikowano Sobota o 17:17 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czuć w tym jednocześnie afirmację i odpowiedzialność. Pozdrawiam serdecznie :) 1
Rafael Marius Opublikowano Sobota o 20:53 Zgłoś Opublikowano Sobota o 20:53 @Berenika97 Dobra przyjaźń potrafi zdziałać cuda. 1
Berenika97 Opublikowano 14 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu @Migrena Dziękuję z całego serca! Twoje słowa same w sobie są medytacją nad tym tekstem. To niezwykłe uczucie, kiedy nie tylko czytasz, ale naprawdę widzisz intencje i warstwy ukryte w wierszu. Jestem głęboko wzruszona. @MIROSŁAW C. Ogromnie dziękuję! To, że czujesz ten zgrzyt, tę surowość – to znaczy, że coś zadziałało. I to jest najważniejsze. @andrew Dziękuję za te słowa. Rozumiem to zmęczenie – czasem autentyczność kosztuje więcej, niż się spodziewaliśmy. A powrót do siebie? To też forma odwagi. @ChristinePięknie dziękuję! Pozdrawiam. :) @Waldemar_Talar_TalarBardzo dziękuję! Piękne słowa - pozdrawiam. @AmberBardzo dziękuję! Tak, odpowiedzialność przede wszystkim za siebie. :) Pozdrawiam. @Rafael MariusJak najbardziej, może pomóc odmienić życie. Bardzo dziękuję! Pozdrawiam. @iwonaromaŚlicznie dziękuję! Pozdrawiam. @KOBIETA@Simon Tracy@WakssSerdecznie dziękuję! :) 3
Deonix_ Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Obrazowanie i metaforyka w tym wierszu sprawiają, że trudno mi go oddzielić od mojej baśni, którą niedawno czytałaś :) W Twoim tekście Widzialna to osoba, która w przeszłości wiele wycierpiała, ale teraz, po czasie, odzyskuje siły i ma szansę na spełnienie i samorealizację. Uwielbiam takie głębokie przemiany. Oraz motyw uzdrowienia i samoakceptacji :) Pozdrawiam Deo
Rekomendowane odpowiedzi