Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Simon Tracy Opublikowano 24 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 Ludzie marzą szufladkowo, przewidywalnie i kierunkowo. O bogactwie, władzy, miłości czy życiu wiecznym. A Ty Poeto, marzysz o niczym nie zakłóconej, pierwotnej ciszy. O swoim domku drewnianym osiadłym na szczycie samotnej, jak Ty góry, pośród pierzastych, śnieżnych chmur. Najdalszy dystans od cywilizacji. Chciałbym ponad wszystko go mieć. Gdzie Twoja, bezludna, rajska wyspa, zamęczony wręcz latami trudów tułaczu? Na jakim oceanie łez leży, za którym horyzontem jej zarys widnieje? Jestem sobą. Jestem jaki jestem. Chcę tylko to jedno głośno powiedzieć. To już koniec. Przemierzam w cichym kondukcie drogę, z kaplicy cmentarnej po grób. Nie zauważacie mnie, choć ciągnę z wysiłkiem swą trumnę, przez krzywą i zatłoczoną cmentarną aleję. Teraz już się nie bój. Nikt Cie nie skrzywdzi. Nikt nie będzie chciał obcować z kształtem duszy potępionej pod postacią czarnego oparu.. Cóż mi po życiu? U jego rychłego końca. Cóż mi po czasie pędzącym? Z trudem śmierci wyrwanego. Leć puszczyku, w tę noc burzową i straszną. Wprost do zaświatów. Do ciemnego, dusz czyśćcowych opętanego żałością jaru. Usiądź na barku, upiora poety. Nawet tu na pastwę losu i smutku. Na wieczność eonów. Odosobnionego. 10
Berenika97 Opublikowano 25 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2025 @Simon Tracy Ten wiersz jest jak to przejmujący krzyk rozpaczy i osamotnienia. Ma w sobie autentyczny ból, który przekłada się na mocne obrazy. Kontrast między "ludzkimi" marzeniami a twoim pragnieniem ciszy działa mocno - pokazujesz siebie jako kogoś fundamentalnie innego. Kończysz całkowitą rezygnacją i obrazem wiecznego potępienia - to zabrzmiało groźnie.
Simon Tracy Opublikowano 25 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2025 @Berenika97 Nawet nie wiesz jak bardzo tą inność widać. Gdziekolwiek nie pójdę i do kogokolwiek dane mi będzie przystąpić to zawsze jestem tym na uboczu. Odszczepieńcem 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2025 @Simon Tracy Simonie, takie odszczepieństwo jest dowodem na to, że jesteś człowiekiem samowystarczalnym i idziesz przez życie cały czas naprzód pomimo przeciwnych wiatrów. Oczywiście samotność na dłuższą metę może dać się we znaki, lecz jest również wypoczynkiem dla umysłu, chociaż na krótko. Bycie innym, cokolwiek by to oznaczało, jest chyba przeznaczeniem, bo jak to inaczej można wytłumaczyć. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Domek w górach był moim marzeniem przez długi czas, ale jak napisałem powyżej, co innego było mi pisane i to się dotyczy każdego, biednego czy bogatego. Pozdrawiam :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Berenika97 Opublikowano 26 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2025 @Simon Tracy To, co piszesz, brzmi jak głęboka samotność. Nie mogę tego zmienić, ale chcę, żebyś wiedział, że widzę Cię - nie jako kogoś na uboczu, ale jako kogoś wartościowego.
Nata_Kruk Opublikowano 26 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2025 @Simon Tracy... bardzo ciekawie ujęte rozważania o samym sobie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rekomendowane odpowiedzi