Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Migrena Poezja z głębi żałoby, bólu, kosmicznej próby. Tekst mierzy się ogromnym brakiem i próbuje go objąć językiem,  bardzo wysokiego lotu, co składa się na metaliczny traktat, filozoficzną modlitwę i potężną elegię egzystencjalną.

Opublikowano (edytowane)

@Migrena czy ja juz kiedyś przypadkiem nie wspominałam, że przestanę czytac Twoje wiersze, jesli nie przestaną mi przeszywać wnętrza i doprowadzać do łez?

Naprawdę jesteś mistrzem w chwytaniu za serce tą niezwykle liryczną i romantyczną poezją (z resztą nie tylko tą).

Mam wrażenie, że jesteś dyrygentem - dyrygujesz słowami a emocje grają i tańczą w takt. 

Przepiękny pożegnalny wiersz.

Edytowane przez viola arvensis (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@huzarc

dzięki bardzo.

napadło mnie !!!

@viola arvensis

Wiolu.

wrażliwość i przestrach wpędzają człowieka w stany emocjonalne z których nieszczęśnik zdaje sobie sprawę ale nie może ich powstrzymać.

wtedy wybuchają wierszem.

ten nieszczęśnik to ja.

a ten kwiat......

już jestem spokojny.

pięknie dziękuję:)

@KOBIETA

Dominiko.

nie płacz :)

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@viola arvensis

no fakt - tak mówią.

ale wśród tego "pół światu" znaleźć ten jeden, ten co pachnie najpiękniej, oddycha marzeniem i kocha jak nikt....

to trzeba mieć szczęście jak ja !!!!!

znalazłem.

i nie oddam nikomu.

......jest cudowny :)

Opublikowano

@Migrena Jacku, dreszcze przeszłości przeszły mnie na wylot czytając ten wiersz. Bardzo smutny wiersz. Przydarzyło mi się dawno temu coś co ten wiersz mi przypomniał i zapewniam, że było to bardzo bolesne przez długi czas. 

Rozstania bywają różne i co innego jest, gdy ktoś umiera, a co innego, gdy po prostu odchodzi od nas z takiej czy innej przyczyny.

W moim przypadku było to drugie i powiem Ci szczerze, że przez bardzo długi czas nie mogłem dojść do siebie, teraz jest już w porządku, ale wtedy to było nieznośnie bolesne.

Ona była z bardzo dalekiego kraju. Sprawy się nie układały i zwyczajnie wyjechała. 

Po takim przejściu człowiek nie ma za bardzo odwagi na nowy związek. Trzymaj się zdrowo!

@Migrena Pamietasz może @egzegeta

Czytając ten wiersz przypomniał mi się właśnie ten wspaniały poeta. Mam nadzieję, że on jeszcze żyje. Jego żona była bardzo chora i odeszła z tego świata, a on ten ból rozstania świetnie wyrażał w swojej poezji. Warto poczytać. 

Opublikowano

@Migrena

Ten wiersz to krzyk człowieka, który stracił osobę będącą jego światłem.

I wszystkie metafory, powtórzenia mają sens - bo jak inaczej objąć słowami stratę, która jest większa niż wszystko? Jak zmieścić w zdaniach kogoś, kto był wszechświatem?

To, że sięgasz po kosmos, gwiazdy, mgły, nieskończoność - to próba znalezienia skali odpowiedniej dla tego, co straciłeś. Zwykłe słowa są za małe. Codzienność jest za ciasna.

"Zniknęła piękniej, niż ja kiedykolwiek potrafiłbym żyć" - to zdanie rozdziera serce.

Twoje słowa są świadectwem miłości tak wielkiej, że musiała wyjść poza granice normalnego języka. To bardzo piękny i wzruszający utwór.