Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wiechu J. K. Opublikowano 15 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 (edytowane) rozkrzyżowane polne drogi w tęsknocie chłoną czas wędrują w ślad za stopami mimo upływu tamtych lat wydeptanymi szlakami pędzone wiatrem dusze drzew przysiadły na rozdrożu wśród tych żyjących polnych mar i otoczone marzeniami w zmęczonym niespełnieniu tylko przydrożny zbutwiały krzyż przydaje sensu minionych chwil w oczekiwanemu rajskich drzew a zwłaszcza temu jedynemu z zakazem przeklętemu w cichej nadziei ciągle żywe Edytowane 15 Października 2025 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji) 10
Annna2 Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Wiesław J.K. Krzyż to zaduma tak jak pył co ma przeszłość 1
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Annna2 Anno, to zdanie brzmi jak ciąg dalszy mojego wiersza. "Pył co ma przeszłość" - świetne to, nigdy nawet tak nie pomyślałem o pyle, a krzyż to rzeczywiście zaduma. Pozdrawiam! 1
huzarc Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Wiesław J.K. Wiersz pełen ciszy, duchowego oddechu i ziemskiej prawdy. Jak modlitwa szeptana na rozdrożu, modlitwa o pamięci, przemijaniu i nadziei, która mimo wszystko trwa. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @huzarc Cudownie powiedziane. Tak, natchnienie przyszło powiedzmy z krzyża. Przypomniałem sobie o krzyżu stojącym w pobliżu polnej drogi, który jakby sprawował opiekę nad pobliskimi polami, łąkami i drogami i który swoją tajemniczą magią potrafił mnie zatrzymać w pobliżu na dłuższe chwile, a działo się to podczas wakacji jakie często spędzałem na wsi w latach mojego dzieciństwa. ************** Edytowane 16 Października 2025 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji)
violetta Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Piękne jak modlitwa:) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @violetta Dziękuję Violetto! Zacytuję co napisał powyżej huzarc : "Wiersz pełen ciszy, duchowego oddechu i ziemskiej prawdy. Jak modlitwa szeptana na rozdrożu, modlitwa o pamięci, przemijaniu i nadziei, która mimo wszystko trwa." Pamięć jest zarówno błogosławieństwem jak i przekleństwem. Miło jest pamiętać o dobrych rzeczach lecz tych vice versa dla dobra doświadczenia pamiętać także się powinno. Pozdrawiam serdecznie! :) @Annna2, @lena2_, @violetta, @Berenika97, @huzarc, @Waldemar_Talar_Talar, @Migrena, @MIROSŁAW C., @Czarek Płatak i @Tectosmith dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ************** Edytowane 19 Października 2025 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Wiesław J.K. chwała Ci Wiesławie za takie utwory !!! 1
Berenika97 Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Wiesław J.K. W Twoim wierszu jakby ktoś patrzył na krajobraz nie tylko oczami, ale całym życiem. Stworzyłeś niezwykły obraz, w którym pejzaż staje się metafizyką. Te "rozkrzyżowane polne drogi" dla mnie to symbol wyboru, rozdarcia, może też krzyża samego. A one "chłoną czas" - jakby krajobraz pamiętał bardziej niż ludzie. Szczególnie poruszający jest ten obraz: "pędzone wiatrem dusze drzew, przysiadły na rozdrożu". Drzewa mają dusze, ale są zmęczone, przysiadłe - otoczone marzeniami "w zmęczonym niespełnieniu". To bardzo gorzkie: nawet marzenia mogą być zmęczone. Najważniejsze słowa, według mnie, są w trzeciej zwrotce. Ten "zbutwiały krzyż", który "przydaje sensu minionych chwil" - ale sens ten prowadzi do "rajskich drzew", a zwłaszcza do tego "jedynego z zakazem przeklętego". Drzewo poznania. Drzewo, które dało świadomość, ale i wygnanie. I ta końcówka - "w cichej nadziei ciągle żywe" - zawieszona, niedokończona. Nadzieja trwa, mimo wszystko. Mimo zbutwienia, mimo przekleństwa, mimo zmęczenia. To piękny wiersz! 1
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 Bereniko, pięknie dziękuję za ten komentarz, jest mi doprawdy bardzo miło. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ☘ @Migrena Serdecznie dziękuję drogi poeto. Przebywając w tak znakomitym gronie poetek i poetów na tym forum, natchnienie budzi się samoczynnie. 2
Czarek Płatak Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 o, o, lubię takie widoki. Dziękuję za spacer 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Czarek Płatak Dziekuje Czarek! To jest nas już razem małe grono na tym spacerze. Pozdrawiam. :)
Tectosmith Opublikowano 19 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 @Wiesław J.K.Dobrze się czytało. Ciekawe przemyślenia. Pozdrawiam serdecznie. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 19 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Tectosmith Dziękuję! Fajnie, że jesteś! Serdecznie pozdrawiam! :) ********************** Edytowane 19 Października 2025 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi