Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Bożena De-Tre Opublikowano 21 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 Gąsienica w poprzek drogi. Który to już raz zaczynała poszukiwania, by zarżnąć myśli… urwać w najmniej spodziewanym momencie. Zawsze wtedy wyrzucała z siebie słowa z krzykiem niezadowolenia. Nie - to nie jest doskonałe. Wszystko albo nic! Czy tak się nie da? Przecież do niej należy Świat. Przyroda pokazała jej jak żyć, by dotknąć zapachu przemijania, nie godząc się z Nim. Nawet ptak zatrzymał się w locie podziwiając jak ulotne jest piękno. To była Piękna Gąsienica. 13
Berenika97 Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Bożena De-TreGąsienica i głęboka myśl filozoficzna. Piękne połączenie. :) 1
Annna2 Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Bożena De-Tre szkoda tej gąsienicy- mógłby być z niej piękny motyl 2
Bożena De-Tre Opublikowano 21 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Berenika97 @Annna2 Dziękuję....
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Bożena De-Tre to była piękna gąsienica i piękny motyl by z niej uszedł lecz ptak ją spostrzegł i zawisiał aby napełnić głodny brzuszek :)) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 21 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Jacek_Suchowicz -:)I wtedy łezka popłynęła.O dobry Boże trza do nieba a tu za pasem zima sroga…i nie ma ludzi nie ma Boga.Każą plecaki nam pakować a ja przecież wolę torebki „ wypasione”-:)
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Bożena De-Tre gąsienicy czy dżdżownicy nie nadepnę nawet butem później but bym myć musiała, krok wydłużę albo skrócę. zawsze chciałam być motylem jak pomyślę skąd się bierze, - czy naprawdę Bóg ją stworzył więc na oczy chcę zaślepek. Pod czereśnie nigdy nie chodziłam. Co by to było, gdyby jakaś na mnie spadła? Wiesz, kiedyś jechaliśmy obok pola kwitnących maków. Oczywiście, musiałam ich narwać, choćby do zdjęcia. Ale kiedy zauważyłam, że chodzi po mnie gąsienica, rozbierałam się w samochodzie do bielizny - z krzykiem, w środku miasta, żeby wytrzepać ją z bluzki, brrrr... 1
Bożena De-Tre Opublikowano 21 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Alicja_Wysocka Ej kochana nie tak szybko...nie każdy jest złotą rybką a ja lubię gąsienice ....i pająki mi nie szkodzą.Chodzą sobie swoją drogą...o wielu istotnych sprawach przypominają przecież.......super wiersz ''uplotłaś ALICJO''.Dziękuję za odwiedziny poetyckie... 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Bożena De-Tre Możliwe, już słyszałam achy i ochy, jakie one piękne, jakie kolorowe... Ale jak łażą po mnie, to już niekoniecznie. A pająki mogą być. Ale wiesz, mówią, że jednego fiołka można mieć, Pozdrawiam :) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 21 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 @Alicja_Wysocka Przydaje się gdy pada deszcz-:)…sporo chmur wokół… 1
Zorya Holmes Opublikowano 21 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2025 A ja je zawsze staram się ratować. Nieraz, gdy idzie taka środkiem drogi, podtykam jej liść, żeby na niego wlazła, i przenoszę na trawnik, żeby jej ktoś nie rozjechał albo nie rozdeptał. Żadne zwierzę mnie nie brzydzi samo z siebie, najwyżej różnego rodzaju robale, które pasożytują w człowieku (oglądałam zdjęcia w podręczniku), ale to tylko dlatego, że kojarzą się z ludzkim układem pokarmowym, a tam akurat lepiej nie mieć żadnych lokatorów. miłej niedzieli :) 1
Rekomendowane odpowiedzi