Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 10 Września Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 10 Września (edytowane) robię sobie naleweczki: dzika róża, orzech włoski. nigdy nie chodziłam po linie - gdzie mi tam do równowagi? a ty myślisz: „zamknęła się w słoiku”. na ile? mówisz, że wolność jest trudna, przekonujesz, a ja się tylko boję. nie wierzymy sobie. więc piwnica. tak, piwnica. zostanę tam na długie cisze i zimy - jak zawsze. ale czasem, nawet tam, nalewka pachnie różą i przez małe okienko przecieka światło. Edytowane 10 Września przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 13
Marek.zak1 Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września Lekko o poważnych sprawach. Wolność jest trudna, potwierdzam, może dlatego, wielu jej nie ceni. Pozdrawiam serdecznie P.S. po lnie, czy po linie? 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 10 Września Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września @Marek.zak1 Dziękuję Marku, śniadanie jadam za późno, więc zjadłam "i" Dzięki za wnikliwość. Wolność przypomina mi chodzenie po linie. Niby jest fajna - niby... @huzarc, dzięki
Marek.zak1 Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września @Alicja_Wysocka Skoro o tej linie, polecam film "Walking the line" z J. Phoenixem i R. Witherspoon. Pozdrawiam. 1
Zorya Holmes Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września Dzień dobry, Alicjo. Twój wiersz jest pełen lęku, pomimo że peel wydaje się dość lekko o nim opowiadać. Lęk przed wolnością, to w gruncie rzeczy lęk przed życiem. Czy ono jest trudne? Po prostu jest i trwa, podobnie jak wolność - to tylko (i aż tylko) przestrzeń, którą otrzymaliśmy, aby w niej... istnieć, działać, rozwijać się, wchodzić w relacje z innymi bytami. Świadoma rezygnacja z tego to śmierć za życia. Boimy się cierpienia, a przecież to tylko ciśnięty do rzeki kamień. Kręgi rozejdą się po wodzie, ale w końcu zanikają, a rzeka płynie dalej. miłego dnia :) 1
Berenika97 Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września @Alicja_Wysocka Piękny, delikatny wiersz! Naleweczki - dzika róża i orzech włoski - jako małe radości, które można sobie stworzyć nawet w trudnych chwilach. Ta metafora "zamknięcia się w słoiku" jest bardzo trafna i wzruszająca. Lubię też, jak subtelnie pokazujesz, że nawet w tej piwnicy, w tej samotności, pozostaje miejsce na nadzieję - zapach róży i światło przez okienko. Jest w tym coś bardzo prawdziwego o tym, jak radzimy sobie z trudnymi emocjami. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 10 Września Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września (edytowane) @Zorya Holmes Dzień dobry Zorya Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Prawda, w życiu dokonujemy przeróżnych wyborów, nie zawsze trafnych. Bardziej chodziło mi o wolność słowa. Dziękuję za obecność :) @Berenika97Mam naleweczek całkiem sporo, kolejne się robią. Nie wiem po co, raczej dla gości. Mieliśmy spory ogród, nic się mogło zmarnować - no i to zostało mi w pamięci do teraz. Wiesz, piwnicy nie lubię, jak byłam dzieckiem, straszyli mnie piwnicą - też mi to zostało. Zdarza mi się prosić sąsiadkę, żeby ze mną zeszła, bo wciąż się boję, a trzeba czasem tam zejść i coś zanieść albo przynieść. Dzięki Bereniko za odwiedziny :) Edytowane 10 Września przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
Zorya Holmes Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ojej zapachniało polityką :( A wiersz jest przecież o nalewkach, dzikiej róży, światełku w ciemności. Słowa to naczynia o różnych kształtach. Napełniasz je swoją duchową mocą, a potem - działasz! Edytowane 10 Września przez Zorya Holmes (wyświetl historię edycji)
MIROSŁAW C. Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września @Alicja_Wysocka ...naleweczka z ciszy... Dobra na cztery pory roku. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 10 Września Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września @MIROSŁAW C. Dzięki Mirosławie. Uwielbiam ciszę, wszystko ściszam, dla mnie świat jest za głośny. Czasem nawet słyszę czyjeś myśli :) @Zorya Holmes Nie, nie - od polityki jestem daleko. Bardziej wolność słowa pisanego :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 10 Września Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września @Migrena, @Rafael Marius, dziękuję 1
Berenika97 Opublikowano 10 Września Zgłoś Opublikowano 10 Września @Alicja_Wysocka No to tym razem nie trafiłam! :) Ale co do naleweczek - to mam kuzyna, który robi je dla całej rodziny. Najbardziej smakuje mi ta z orzechów. Dawno już nie piłam, ale pamiętam jej smak. Podziwiam teraz dwie osoby w temacie naleweczek. Ciebie i mojega kuzyna. :))) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 12 Września Zgłoś Opublikowano 12 Września mam cię ochotę z rodziny wypisać gdzie się podziały subtelne nadzwyczaj te rymy i rytmy co zręcznie czarują i dają ci wolność że możesz odfrunąć wiesz że nikt nie może dorównać w lekkości jakże delikatnej babskiej wrażliwości a chłop gdy się skręci albo zrobi szpagat to tak nie potrafi pisać mu nie nada 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 12 Września Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września @Jacek_Suchowicz Mądre na prawo, piękne na lewo - żaba wzrusza ramionami: Nie rozdwoję się, kolego! Serdeczności Jacku :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września Inaczej niż zwykle, ale też ładnie. Przebija ta sama wrażliwość. Pozdrawiam. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Września Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września @Sylwester_Lasota Dzięki Sylwestrze, no widzisz, zaklejam sobie każde zadrapanie pisaną bzdurką, pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jakoś trzeba sobie radzić. Inaczej można tylko zwariować. Trzymaj się:) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Września Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września @Sylwester_Lasota Oczywiście, jak ten góral, który zawiązał but dżdżownicą, kiedy zerwała się sznurówka :) 1
UtratabezStraty Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września (edytowane) @Alicja_Wysocka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 22 Września przez UtratabezStraty (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi