Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 7 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 (edytowane) S_pokój Wygląda jak stacja rozrządowa - bez górki. Wzory na podłodze splotły się z nitkami torów. Mkną wagoniki, delikatny stukot kół, niczym mruczanki kota, przenosi mnie w bajkosferę. Nad głową aromat waniliowej herbaty i... zbłąkany motyl, który wleciał oknem, bo chciał, pewnie węszy, gdzie by tu na gapę. Rozsypany mak jak pył, za chwilę przeładunek złota ziemi - czarna fasola udaje węgiel, a ten, parzy niejeden ozor w eterze kontynentu. Czas się zasupłał. W zegarze milczy kukułka, jedynie sygnał z komórki ponagla ciszę, gdy dzwonki jeszcze w uśpieniu. - sekretarka w telefonie - dzień dobry, czy... spotkanie rady odwołane.? wrzesień, 2025 Edytowane 21 Października 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 18
Berenika97 Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @Nata_KrukTwój wiersz wywołał uśmiech. :) Wyobraziłam sobie prezesa w garniturze, który na podłodze bawi się wagonikami. :) Bardzo podoba mi się też kontrast pomiędzy bajkowością a nagłym powrotem do rzeczywistości w ostatnich wersach. Piękny, sugestywny wiersz! 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Sprawnie poprowadzona, chociaż, moim zdaniem, nieco hermetyczna narracja, to której czytelnik musi sobie dowyobrazić jakiś kontekst sytuacyjny żeby ten opis spiąć w jakąś całość. Uff, mam nadzieję, że wystarczająco jasno się wyraziłem :) Pozdrawiam :)
Natuskaa Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Czytając udaję się do kuchni :) Odmierzam, wysypuję, nie trafiam, ach te wzorki na kafelkach... Bajkowo wyszło, ale przyjemnie, szczególnie, że i motyl i herbata... czyli oko i nos skorzystały. Pozdrawiam :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @Nata_Kruk Natka, w co Ty się bawisz? Wszystko jedno, rozsypałaś a następnie złożyłaś fajne zmyślątko :)
andrew Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Nata_Kruk Każdy ma swój świat, a w nim... Wydawałoby się, że znamy... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia
Annna2 Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Nata_Kruk taki błogi spokój jest najlepszy, nie myśleć- odlecieć w chmury choćby przez chwilę. Nad głową aromat waniliowej herbaty i. Uwielbiam aromat wanilii.
Nata_Kruk Opublikowano 8 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 (edytowane) @Berenika97... mogłam się chyba spodziewać, że pojawi się uśmiech... :) ale to dobrze. 'Kontraścik' jest, a ja podziękuję Ci za.. sugestywny. obraz.. @Sylwester_Lasota... za - sprawnie prowadzone słowa - dziękuję. Nieco hermetyczna narracja.? hmm, chyba nie ponad "normę". Tutaj naprawdę niewiele się dzieje. @Natuskaa..... bajkowo.?. niech tak pozostanie. Lubię waniliową herbatę, a motyle, wiadomo, cudowne duszki natury. Miło mi, że zaszłaś ze słowem. Dziękuję. @Alicja_Wysocka... a żebyś wiedziała, to 'zmyślątko' poukładałam, żeby wspomnieć o czymś, co ważne dla mnie. Takimi wagonikami może się bawić zarówno kobieta, jak i facet. Dziękuję. @andrew... oczywiście, każdy z nas ma swój własny świat, a w nim równiny, górki, albo smętne doliny i cały czas się uczymy żyć. Dziękuję za wizytę. @Annna2... tak Anno, błogiego spokoju, wręcz sielanki wszyscy potrzebujemy czasem. Dziękuję, że byłaś. Drodzy Goście... raz jeszcze dziękuję za zatrzymanie się u mnie ze słowem. Wszystkim, którzy dodatkowo przystanęli przy treści, bardzo dziękuję za zostawiony plusik. Ślę Wam.. serdeczne pozdrowienie. Edytowane 20 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 2
Bożena De-Tre Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Nata_Kruk Zabawa słowem wyszła Ci przednia Natko...że tak powiem zaskoczyłaś mnie miło swoim porannym obrazkiem.Dzięki za przywołanie porannego uśmiechu i wiesz........lepiej smakuje kawa i ludzie jacyś ''ładniejsi''............ 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 to jakbym widział swojego szwagra lecz nie podłoga ale makieta cztery na pięć jest bardzo wielka niejedna po niej szumi kolejka są semafory domy trawniki tunele drogi oraz rozjazdy a on skupiony wciąż stoi przy tym pilotem włącza wszelakie jazdy wnet ożywają pikopociągi w blasku latarni świecą perony lokomotywa włączyła lampy i dym z komina leci gotwowy nagle telefon: mamy spotkanie? klient cierpliwie już na mnie czeka i kilka chwil podobnie zajmnie praca jak zwykle goni człowieka :))) 2
Nata_Kruk Opublikowano 9 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2025 (edytowane) @Bożena De-Tre... jej, Ty mnie także zaskakujesz... :) Za te miłe słowa, bardzo dziękuję. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .... a on skupiony wciąż stoi przy tym... myśli o węglu, który wciąż (innych) parzy... :) Jacku, bardzo dziękuję Ci za ten rymowany odzew. Tata mojej koleżanki z lat dzieciństwa, też ślęczał nad kolejką... swojego syna.... czasem wspólnie się bawili. On był kolejarzem. Pozdrawiam "dwójeczkę". Edytowane 9 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Czarek Płatak Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 chciałbym usłyszeć ten wiersz czytany przez Ciebie
Nata_Kruk Opublikowano 20 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2025 @Czarek Płatak... gdyby, kieeedyś, będę się bardzo starać być zrozumianą... :) Dzięki Czarek.
Rekomendowane odpowiedzi