Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 7 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 (edytowane) Przyłapałam się na kłamstwie znowu takim czarnym, włochatym i miłym. Całkiem słodko zrobiło sie wokół po czym nagle odjęło mi siły... Pytam siebie: no po co, dlaczego- puszczasz bujdę , choć prawdę miłujesz? Przecież zaraz ci zrobi się głupio, i przed sobą sie podle poczujesz... Lecz to kłamstwo tak dźwięcznie zabrzmiało, wpasowało sie w gładką rozmowę. Ktoś uśmiechnął się do mnie uroczo, bo urzeklam fałszywym go słowem. Wszystko dobrze, to tylko kłamstewko, tak chlapnięte jak kleks nieznaczący. Więc dlaczego gdy o nim pomyślę, słyszę złego ów chichot rażący? Mogłam trzymać swą gębę na kłódkę albo chociaz spowolnić paplanie. Przecież wszystko jest lepsze niż łgarstwo, wiecej siebie zarazą nie splamię! Tak przyrzeklam i słowa dotrzymam, taki plan mam i święcie w to wierzę. A gdy słodkie kłamstwo nadleci, prawda mi się do naga rozbierze. Wtedy zwróci na siebie uwagę, chociaż może się słodko nie stanie, to jej nawet cukierka nie podam. Wolę gorzką i serio, nie kłamię. Edytowane 4 Października 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 18
infelia Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @viola arvensis Ugryzienie się w koniec języka musiało zaboleć... Doskonałe. 1
viola arvensis Opublikowano 7 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @infelia a zapewne musialo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, pozdrowienia. Czy ktoś wie dlaczego ten wiersz jest taki " rozjechany"? Gdy go edytuję jest w odpowiedniej formie. Moze ktoś wie jak to ustawic... Poniżej wiersz edytowany
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Dlatego postanowiłem sobie kiedyś nie kłamać - przeważnie się udaje, problem w tym, że czasami się mylę, fantazjuję i zdarza mi się koloryzować, po czym mam podobne dylematy jak PL wiersza. Ponoć jeden z najsłynniejszych szpiegów powiedział kiedyś do swojego młodszego kolegi: Nie kłam, bo zapomnisz. Jak to mówią, kłamstwo ma krótkie nóżki, a ci, którzy nie mogą się bez niego obejść najczęściej wpadają w zastawione przez siebie pułapki. Wystarczy choćby prześledzić wypowiedzi niektórych naszych polityków. Kłamstwo kłamstwem pogania. Pozdrawiam. 2
Berenika97 Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @viola arvensis Twój wiersz ma w sobie szczerość i autoironię – piszesz o wewnętrznej walce między słodkim urokiem kłamstwa a ciężarem, który później ze sobą niesie. Bardzo podoba mi się to, że nadałaś kłamstwu cechy – „czarne, włochate i miłe” – dzięki czemu staje się ono namacalne i ma charakter. Zakończenie jest mocne i pełne determinacji. Świetny wiersz! 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Eh, chyba piszesz na telefonie i mały ekran przenosi Ci tekst. Powstawiaj Entery tam gdzie trzeba, bo wydaje mi się, że ich brakuje, i będzie wyglądał tak, jak chcesz go widzieć :) Powodzenia :) Nie wiem czy tak miało być, ale zrobiłem co mogłem :). Brakowało tych enterów :). No i Tylko prawda jest ciekawa. Edytowane 7 Września 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
viola arvensis Opublikowano 7 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @Sylwester_Lasota dzięki, spróbuję. No taaak, na telefonie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
infelia Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @viola arvensis Edytuj z peceta, laptopa, inaczej może być kłopot. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sprawdź, to co przeedytowałem. Jeśli jest tak, jak chcesz to widzieć, to poprostu kopiuj-wklej :)
viola arvensis Opublikowano 7 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @Sylwester_LasotaSylwester udało się Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo dziękuję za pomoc🩵 @infelia dziękuję, juz po sprawie @Berenika97 i świetny komentarz Dziękuję, serdecznosci 🩵 1
iwonaroma Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Lekko o fundamentalnych sprawach a to sztuka! :) 1
viola arvensis Opublikowano 7 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @iwonaroma Takie sztuczki w sztuce Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziekuję uprzejmie 🩵 1
infelia Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @viola arvensis Napiszę tak: Kłamczucho, Ty to masz talent! 1
viola arvensis Opublikowano 7 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @infelia hehe, jakimś cudem, nie wiem czemu, przypomnial mi sie teraz wiersz "Samochwała" , który uwielbiałam w dzieciństwie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
infelia Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @viola arvensis Śpiewasz lepiej niż w operze, a jak jeździsz na rowerze? 1
viola arvensis Opublikowano 7 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @infelia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a propos roweru- dziś gdy jechałam do lasu,pękła mi dętka. Z "wrażenia" o mało nie spadłam, huk - myślami ze ktoś rzucił we mnie petardą .
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @viola arvensis Jednak wierszem czasami wypada nazmyślać lub ładnie nakłamać bo w wierszu nic nie jest prawdziwe a słowa do rymu nie dramat :) 1
Annna2 Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @viola arvensis wiesz, kiedyś okłamaliśmy Mamę. Nie powiedzieliśmy jej że odchodzi. Do dziś to pamiętam i do dziś myślę czy stało się dobrze( mówiliśmy że wyzdrowieje). Nie wiem. Bo może jest granica- którą każdy człowiek może znieść, przyjąć. Nie wiem. A w życiu wolę najgorszą prawdę, niż najpiękniejsze kłamstwo
viola arvensis Opublikowano 8 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Annna2 Kochana, ja mojej mamie tez nie powiedzialam takich słów, choć gdzies w srodku wiedzialam że tak jest, chcialam wierzyć, ze będzie inaczej i wierzyłam do końca. Moja mama wiedziała o swojej zaawansowanej chorobie i domyślała się, natomiast mi słowa tego typu, nigdy nie przeszły by przez gardło. Z resztą moja wiara była na tyle silna, ze nie widziałam takiej potrzeby. No i myślę- przecież każdy z nas po mału odchodzi, niezależnie w jakim teraz jest stanie. Tylko Pan Bog wie co jutro- ba za godzinę może się zdarzyć. Warto mówić ludziom na jakim są etapie choroby, resztę może warto zostawić Panu Bogu. Serdeczności przesyłam, słonecznego tygodnia. @Alicja_Wysocka sama prawda ! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Krzemek Gorai Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 Autoironia i lekkość, niby należałoby kłamstwo potępić, a uśmiecham się pod nosem. Wiersz jak gumowa piłeczka w dół skacząca po schodach. Świetne! P.S. Tylko to słowo "gęba", jakieś takie mało słodkie. Jak ktoś pisze takie wiersze, to na pewno nie może mieć "gęby". Powinnaś sobie dzisiaj w nagrodę zapleść warkoczyki i do wieczora chodzić w różowej sukience. 1
Rekomendowane odpowiedzi