huzarc Opublikowano 3 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2025 wkopałem nie jeden przydrożny krzyż tam gdzie zamrożona śmiercią plama roztrzaskanej Krwi przylepiła się do oczu jak kłamliwy atrament do niewinnej bieli papieru Okopowa etyka Zabijam więc jestem Kocham więc umieram 7
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2025 mazurskie drogi piękne jesienią bo to nad nimi wyrosły drzewa jednak natychmiast w śliskie się zmienią kiedy je zmoczy gęsta ulewa a oni pędzą powyżej setki się rozbijają giną na drzewach miejsce pamięci ludzi krzyż wielki czy ich głupoty - wiem chcesz przestrzegać pozdrawiam 1
Annna2 Opublikowano 4 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 @huzarc koheletwo i każdego dnia bliżej tam- rodzimy się z dwoma datami- urodzin i śmierci 1
Migrena Opublikowano 4 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 @huzarc Świetnie napisane !!!!
Berenika97 Opublikowano 4 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 @huzarc Zwróciłam uwagę na tytuł - "Okopowa etyka" to jakby skrót myślowy - w dwóch słowach ujmujesz całą złożoność moralnych wyborów. A końcowe słowa: "Zabijam więc jestem, Kocham więc umieram" brzmią jak parafraza Kartezjusza. Ukazujesz paradoks ludzkiej natury w obliczu wojny - jednocześnie zdolnej do zabijania i do miłości, do czynienia zła i do ofiary. Mocne słowa - wiersz bardzo mi się podoba.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 4 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 Witam - ciekawie piszesz - Pzdr.
Gość Opublikowano 5 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 Puenta od razu narzuca pytanie o sytuację szeregowej jednostki w cudzym planie, gdzie pojedyncze dramaty nie są brane pod uwagę. Pierwotnie wojna miała praktyczne uzasadnienie (zapewnienie sobie dostępu do zasobów niezbędnych, aby przetrwać), dziś główny cel pozostaje zazwyczaj daleko poza zasięgiem rzeczywistych potrzeb, przesunięto go w przestrzeń wybujałych ambicji dyktatorów. W tym systemie jednostkowy człowiek musi przestać myśleć i albo stać się maszyną do zabijania, albo zracjonalizować - emocjonalnie - zadania, które zmuszony jest wykonywać.
wierszyki Opublikowano 5 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2025 Eo to prawie jak eon. Bardzo długo ... Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi