Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koniec wypala horyzont.
Tam, gdzie wczoraj drżał błękit -
śpiewny jak skrzydło motyla.

Słońce pęka:
łeb jagnięcia pod kamieniem,
jego mózg, światło -
cuchnie spalenizną codzienności.

Morza kipią krwią pierwszego syna.
Góry wypluwają lawę i krzyk.
Ptaki spadają jak strzały,
skrzydła wplątane w wiatr.

Gwiazdy rozsypują się w popiół.
Wirują -
taniec śmierci,
taniec ostatniego światła,
taniec chwili,
która była Bogiem.

Paruje łza w ustach dziecka,
które śniło o błękicie.

Na horyzoncie paszcza nicości.
W niej drga ostatni cień,
w którym żył Bóg.

Ostatni oddech Boga -
tak cichy,
że słyszą go tylko umarli.

Bo On zapragnął końca,
jak my pragniemy początku.

I koniec stał się ciałem.
I jadł nas jak chleb.

Opublikowano

@Migrena  Czas przewyższa przestrzeń.

Przestrzeń to nasze życie, projekty, zarysy- zawsze skończone i ograniczone.

Rodzimy się z dwoma datami- datą urodzin i śmierci.

Czas to nieskończoność, to życie wieczne. Chcę w nie wierzyć.

Non omnis moriar- bo człowiek nie wszystek umiera.

Opublikowano

@Migrena

Wiersz Twój to prorocza wizja księgi Nowego Testamentu, pełna symboliki, która przedstawia koniec obecnego świata. A jakże przewrotna bo nie niesie ze sobą końca jednego świata jako początku powstania nowego nieba i nowej ziemi, nowego Jeruzalem, które ukazywało Boży plan z wizją tego co ma się ostatecznie wydarzyć i do czego dąży każdy chrześcijanin. Bo u ciebie Bóg zapragnął zrobić koniec końca Apokalipsę samą w sobie bez początku i bez końca gdzie złożył sam siebie na wotywnym ołtarzu krwi z krwi i ciało z ciała. Bo na tym się wszystko kończy jeśli Bóg złożył i spożył jak chleb ciało swoje.

Ostatni oddech Boga -
tak cichy,
że słyszą go tylko umarli.

i dopełniają się symbole w niebycie:

pieczęć - zakończenie, wyrok.

waga - sprawiedliwość

jezioro ognia - piekło.

Baranek - Chrystus, zbawiciel, odkupiciel.

morze - dystans.

skrzydła - kosmos.

człowiek - mądrość

pustynia - czas odpoczynku i próby.

po nim zostaje powiedzieć AMEN ?

Opublikowano

@Annna2

Też myślę tak jak Ty.

Wrzechświat rozszerzając się wytwarza czas i przestrzeń. Nie sposób sobie to wyobrazić, ale da się to opisać wzorami matematycznymi. Rozszerza się z prędkością 3/4 prędkości światła.

2 biliony galaktyk, kazda po 500 miliardów gwiazd, czarne dziury i ciemna materia.

A tutaj na ziemi my.

Drobinki z duszą i ciałem.

Co z nami będzie ? Ci co umarli nie dają znaków. Albo dają i tylko niewielu z nas je odbiera i potrafi zrozumieć.

Bo jak Aniu  napisałaś człowiek "nie wszystek umiera" !!!!!

Zobaczymy ???

Nie wiem.

Ale wierzę w to całym sobą.

Dziękuję Aniu.

Opublikowano (edytowane)

@Robert Witold Gorzkowski

Robercie.

Wkleję dość długi fragment z ostatnich odkryć.

"Dr Willie Soon, astrofizyk i inżynier lotnictwa pracujący przez wiele lat w Centrum Astrofizyki Harvardu i Smithsonian, przedstawił argument, który według niego dowodzi istnienia wyższej inteligencji stojącej za stworzeniem wszechświata. Jego teza opiera się na tzw. zasadzie antropicznej i argumencie o "precyzyjnym dostrojeniu" praw fizyki.

W wywiadzie dla Tucker Carlson Network, dr Soon wyjaśnił, że prawa fizyki i stałe kosmologiczne są tak precyzyjnie dostrojone do umożliwienia powstania życia, że prawdopodobieństwo ich przypadkowego zaistnienia jest praktycznie niemożliwe. Minimalne odchylenie w wartości którejkolwiek z fundamentalnych stałych fizycznych – takich jak stała grawitacji, siła oddziaływania elektromagnetycznego czy masa cząstek elementarnych – uniemożliwiłoby powstanie życia.

"Gdyby grawitacja była choćby minimalnie słabsza, planety nie mogłyby się uformować, a gdyby była odrobinę silniejsza, zapadłyby się w czarne dziury," wyjaśnił naukowiec. Według niego, taka precyzja sugeruje inteligentne zaprojektowanie wszechświata, a nie jego przypadkowe powstanie.

Dr Soon powołuje się na pracę słynnego fizyka Paula Diraca, który w 1963 roku zasugerował, że matematyczna elegancja praw natury wskazuje na istnienie wyższej inteligencji. Dirac, jeden z ojców mechaniki kwantowej i laureat Nagrody Nobla, napisał: "Można by opisać sytuację, mówiąc, że Bóg jest matematykiem bardzo wysokiego rzędu i użył bardzo zaawansowanej matematyki przy konstruowaniu wszechświata."

A ludzie, tutaj na ziemi, czy wierzą w Boga ?

Nie formułką " w imię Ojca i Syna...", tylko całym swoim jestestwem ?

Czarno to widzę.

Czy przyjdzie Apokalipsa ?

Nie wiem.

Ale wiem , że wszyscy umrzemy.

Nadzieja w tym co napisała Anna " człowiek nie wszystek umiera".

Niech będzie co ma być.

Dziękuję Robercie.

Ps. Bo mi się przypomniało.

Jest taki lek.
Z grupy beta blokerów.
Nazywa się nebivolol.
Czytałem badania uniwersyteckie /toronto, tokyo/.
Cząsteczki tego leku przenikają barierę krew - mózg.
Naukowcy odkryli - przy okazji - że w ludzkim mózgu jest igromna masa komórek podatnych na fale radiowe o określonej częstotliwości.
Nie badali tego bo nie było na to kasy /grantów/.

To powiedz mi.....
kto nami steruje ?
Bo, że steruje to nie ulega wątpliwości.

R.

@iwonaroma

I nie dla mnie !

To tylko taka moja prowokacja.

Do myślenia.

Do oporu.

Do bycia człowiekiem.

Dzieckiem Bożym.

Dziękuję pięknie :)

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Migrena to w jaką siłę wyższą wierzymy wynika z naszej tradycji lub jej braku i nie ulega wątpliwości że wszystkie religie monoteistyczne wierzą w tą samą siłę tylko różnie ją nazywają a panteiści nazywają ją siłą natury. Natomiast agnostycy go poszukują. W związku z tym wszyscy wierzymy w jednego Boga.

@Robert Witold Gorzkowski miałem tego nie pisać że tylko instytucje się zmieniają i każdy naród ma inną ale w sercu tą samą siłę wyższą.

Opublikowano

@Migrena Apokalipsą zapachniało chwilę coby zatrzymać się w locie dane było nam.Mnie właśnie Pająk przyniósł nowinę i chociaż chciałam zburzyć jego dom...nić pajęczyny uplotła mi na ręku znak.Tak przestałam się bać a wierzę w sens przemijania.RADOŚĆ I ŻAL....owoce zapełnią treść tylko nie mogą zielone być....bardzo dużo przekazów-znaków jest w Twoim wierszu i to jest ludzko boskie uczucie Migreno.Dziękuję.

Opublikowano

@Bożena De-Tre

Bożenko.

Pająk.

Mam kumpla.

To pająk Faja.

Mały tułów, długie nogi.

W rogu pokoju, za kanapą, za listwą. Tam mieszka. Pajęczyna delikatna, że nitka jedwabna to przy niej jak lina cumownicza. 

Co Faja je,  nie wiem.

Siedzi na tej pajęczynie a ja leżę na podłodze i patrzymy się na siebie. To ja mu kruszynkę chleba rzucam delikatnie. On nic. Ale po paru minutach kruszynka wyrzucona w moją stronę. To ja mu pipetą kropelkę wody. Następnego dnia jej nie ma.

Widzę, że patrzy w moje oczy. 

Nic nie mówi.

I tak mieszkamy z Faja w jednym domu :)

Ech.

Dziękuję pięknie Bożenko :)

Opublikowano

@MigrenaWybacz, ale ja tak na poważnie, bo dumam nad Twoim wierszem kilka minut. Zrobił na mnie duże wrażenie. Mamy znajomego, który jest zafascynowany św. Janem, a zwłaszcza jego Objawieniem. Często wciąga nas do dyskusji o apokaliptycznych wizjach. Domyślasz się pewnie, o czym będziemy rozmawiać przy najbliższym spotkaniu. :)

A wracając do Twojego wiersza, to już od pierwszego wersu – "Koniec wypala horyzont" – budujesz atmosferę ostateczności i nieuchronnej katastrofy.

To, co najbardziej uderza w tym utworze, to niezwykła plastyczność i odwaga w kreowaniu obrazów. Metafory , np "Słońce pęka: łeb jagnięcia pod kamieniem" to wstrząsające połączenie kosmicznego zniszczenia z obrazem ofiary – pierwotnej, krwawej,biblijnej, tak jak i dalsze, gdzie morza kipią krwią, a góry krzyczą. Stworzyłeś apokalipsę, którą się czuje wszystkimi zmysłami – czuć "spaleniznę codzienności", słychać krzyk i widzi się ostateczny rozpad.

Szczególnie mocno wybrzmiewa w wierszu wątek teologiczny. Obraz "ostatniego oddechu Boga" i finałowa, parafraza Ewangelii wg św. Jana – "I koniec stał się ciałem. I jadł nas jak chleb" – to niezwykle odważny zabieg literacki. Odwrócenie dogmatu o Słowie, które stało się ciałem, na rzecz końca, który staje się pożerającym nas ciałem i myśl, że to sam Bóg zapragnął końca, jest prowokująca i zmusza do fundamentalnych pytań o naturę stworzenia i zniszczenia.

To poezja totalna, bezkompromisowa i inspirująca. Oj! Na długo mnie zatrzyma.

ps. przypomniał mi się ostatni fragment "Reduty Ordona" (to tak tylko na dokładkę) 

Bóg wyrzekł słowo stań się, Bóg i zgiń wyrzecze.

Kiedy od ludzi wiara i wolność uciecze,

Kiedy ziemię despotyzm i duma szalona

Obleją, jak Moskale redutę Ordona -

Karząc plemię zwyciężców zbrodniami zatrute,

Bóg wysadzi tę ziemię, jak on swą redutę.

Opublikowano

@Berenika97

Bereniko miła !

Specjalnie odwróciłem dogmat. Żeby sprowokowac do zamyślenia. Żeby tekst nie był płynącą ulicami Paryża krwią zgilotynowanego Ludwika XVI i Marii Antoniny rozmytą w końskim łajnie,  ale żeby został w czytelniku.

Piękne mi zawsze piszesz komentarze Bereniko. Jak kochająca siostra do brata.

Dziękuję.

Co do Reduty.

Kiedyś na pamięć i na wyrywki. Nie musiałem - chciałem. Dzisiaj już tylko fragmenty w mojej biednej skołatanej głowie.

"Bóg wysadzi tę ziemię...".

Oby nie.

Bo Bóg to inteligencja której wielkości nie sposób pojąć. 

To geniusz tworzenia.

To jedyny Ojciec naszej duszy, ciała i życia.

Bereniko..... dziękuję !

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dokładnie tak... my.. DROBINKI... wręcz pyłek wszechbytu, a przy tym tacy durni.

Znaki dają, ci po drugiej stronie... nie każdy je wyłapuje.

Treśc super i.. obyś się mylił, Ty i wieku innych.