Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Stary_Kredens Opublikowano 28 Sierpnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Tak bardzo kochałam to co nigdy nie miało się stać Na dźwięk imienia jaśniał dzień potężniał szelest liści Wszystko stawało się intensywniejsze Zapach lata wybuchał z rozłupaną pestką brzoskwini aż w końcu spłynął z pierwszymi kroplami jesieni w mroki wspomnień I przyszło życie ze swoimi jałmużnami i daninami Jak to ono z chciwym łonem ale bez poczucia szczęścia No bo jakże? w tych czterech ścianach gdy przyszło to co miało się stać Wszystko wiesz znasz Jak być szczęśliwą? A jednak byłaś, w krótkich chwilach byłaś Bo jak ktoś śpiewał " W życiu piękne są tylko chwile" Edytowane 4 Września przez Stary_Kredens (wyświetl historię edycji) 11
Annna2 Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia @Stary_Kredens życie- zwyczajne- niezwyczajne, i blaski i cienie 3
Migrena Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia @Stary_Kredens Świetny wiersz o nietożsamości człowieka z jego życiem. Nasza wyobraźnia tworzy światy intensywniejsze niż rzeczywistość. Soczysty i pobudzający :) 2
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia z wielką goryczą patrzysz w przeszłość i widzisz to co chcesz zobaczyć lecz na to spróbuj co odeszło jeszcze raz spojrzeć lecz inaczej przecież przeżyłaś szczęścia chwile radości niezwiązanych z łonem i satysfakcji chyba milę więc nie potrzebne tu łzy słone ... :) 2
Stary_Kredens Opublikowano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia @Migrena dziękuję za czytanie i komentarz Pozdrawiam serdecznie Kredens @Jacek_Suchowicz wiele w tym racji. Dziękuję za czytanie i komentarz Pozdrawiam serdecznie Kredens 1
Marek.zak1 Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia Smutny wiersz o rozbieżności oczekiwań z rzeczywistością. Szczęścia chwile to niemało, mogło ich nie być, i warto za nie dziękować. Pozdrawiam serdecznie 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia @Stary_Kredens Jak intensywnie potrafi błyszczeć coś, co nigdy się nie wydarzyło naprawdę - skąd ja to znam? Zwyczajny świat: pestka brzoskwini, liście, lato i jesień. I nagle cała prawda o dorosłości: przyszło życie, dało swoje „jałmużny i daniny”, ale bez szczęścia. Ta puenta o chwilach, pięknie gorzka. Wiersz, który nie krzyczy, ale zostawia posmak jak herbata bez cukru, mocna i trochę cierpka, którą też lubię za smak. 1
Stary_Kredens Opublikowano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) @Alicja_Wysocka ta pointa nie powinna brzmieć gorzko a tylko prawdziwie , bo takie jest właśnie życie , przychodzi poza wyobrażnieniami i tylko trzeba to zaakceptować ale to jest właśnie trudne, sztuka akceptacji, całe życie uczymy się głównie tego , według mnie, ale czasem idziemy pod prąd i to też nas czegoś uczy itd. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za czytanie i komentarz Kredens Edytowane 28 Sierpnia przez Stary_Kredens (wyświetl historię edycji) 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia Witaj - byłem czytałem bo warto - wiersz uczy pokory - Pzdr.serdecznie. 1
Berenika97 Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia @Stary_Kredens Twój wiersz poruszył mnie swoją szczerością i subtelnym obrazem tęsknoty. Pięknie oddajesz kontrast między marzeniami a rzeczywistością codzienności - ten obraz "rozłupanej pestki brzoskwini" i zapachu lata, który "spływa z pierwszymi kroplami jesieni". Szczególnie mocno brzmi to pytanie "Jak być szczęśliwą?" - tak proste, a jednocześnie tak uniwersalne. I ta odpowiedź na końcu, że jednak te krótkie chwile szczęścia istniały, daje nadzieję. Czuję w tym wierszu akceptację tego, że życie nie zawsze spełnia nasze marzenia, ale że wciąż potrafi nas zaskakiwać momentami piękna. 1
Nata_Kruk Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dołączam do słów, zostawiłam też plusiki przy komentarzach. @Stary_Kredens... życie daje nam róże, a czasem wystawia tylko kolce. 2
Rafael Marius Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia @Stary_Kredens Do szczęścia czasem tylko jeden krok, lecz o ten jeden za dużo. 1
Stary_Kredens Opublikowano 28 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia @Rafael Marius jest wiele wypowiedzi na temat szczęścia a nawet całe traktaty, ale i tak się wymyka jako pojęcie, a nasze odczucia mogą być mylące ,cóż więc to takiego? Pozdrawiam i dziękuję za czytanie Kredens Dziękuję i pozdrawiam Kredens @Berenika97 dziękuję i pozdrawiam Kredens 2
Stary_Kredens Opublikowano 29 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia @Berenika97 dziękuję bardzo za czytanie i wnikliwy komentarz Pozdrawiam serdecznie Kredens 1
Wiechu J. K. Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Stary_Kredens Dojrzałe słowa! Cóż więcej można dodać, chyba tylko to, że czym wcześniej nauczymy się cenić dobre chwile tym więcej szczęścia zagości w naszych sercach i umysłach. 1
Rafael Marius Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja nie za bardzo wiem. 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 30 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia @Stary_Kredens wiersz pełen smutku i pogodzenia się z rzeczywistością a może jeszcze warto spróbować. 1
Rekomendowane odpowiedzi