Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Kwiatuszek Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 (edytowane) Na ogrodowym, sosnowym stole przysiadł mały żuczek. Pocieszny był. W normalnych okolicznościach zostałby strącony, a to dlatego, że nie przepadam za owadami. Szczególnie tymi, które zbyt nachalnie próbują wtargnąć w moją strefę osobistą. Ten jednak był inny. Malutki, niepozorny, z szybko poruszającymi się długimi czułkami, które szukały właściwej drogi. - Masz oczy? - spytałam żuczka, jednocześnie śmiejąc się sama do siebie. - Zapewne, skąd wogóle ta wątpliwość. Czułki są tylko dodatkiem. Robaczek zaczął coraz szybciej biegać wzdłuż szczeliny między jedną deską, a drugą. Obserwowałam go przez dobrą chwilę. - Biedaku, chcesz przejść, a nie wiesz jak? Taka przepaść przed tobą. Bez większego zastanowienia postanowiłam mu pomóc. Zerwałam jedno źdźbło trawy i delikatnie położyłam wzdłuż "przepaści". Żuczek obmacał czułkami moją pomoc i najzwyczajniej w świecie przeszedł przez nią, ale w poprzek. Przestawiłam więc mostek kawałek dalej. Sytuacja się powtórzyła. Później jeszcze raz i jeszcze raz, jednak uparty owad ani myślał skorzystać z mojej pomocy. Koniec końców dałam sobie spokój myśląc, że widocznie już na zawsze pozostanie po tej stronie stołu. W tym momencie żuczek rozłożył swoje małe skrzydełka i poszybował nad " przepaścią". - Jednak nie ma co pomagać komuś na siłę. - pomyślałam. Edytowane 7 Grudnia 2025 przez Kwiatuszek (wyświetl historię edycji) 9
Alicja_Wysocka Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @Kwiatuszek Ja bym go zdmuchnęła, bo przecież przez upadek na ziemię nic sobie nie zrobi. A Ty jesteś jak dobra ciocia :) 1
Berenika97 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2025 @KwiatuszekBardzo słuszny wniosek! :) Sympatyczne opowiadanie. 1
Kwiatuszek Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 @Alicja_Wysocka Dziękuję Ci za odwiedziny i serduszko! Pozdrawiam serdecznie! @Berenika97 Miło, że się spodobało. Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję 1
Kwiatuszek Opublikowano 11 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2025 @Kwiatuszek @Natuskaa Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny:-) Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wiechu J. K. Opublikowano 11 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Kwiatuszek Świetny morał! Pozdrawiam :) 1
Kwiatuszek Opublikowano 11 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2025 @Wiesław J.K. Jak miło mi się zrobiło:-) Dziękuję ślicznie i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Tectosmith Opublikowano 15 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2025 @KwiatuszekŚliczne i cholernie mądre. Pozdrawiam serdecznie. 1
Kwiatuszek Opublikowano 16 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2025 @Tectosmith Bardzo mi miło, że zajrzałeś i tak pozytywnie oceniłeś. Dziękuję Ci i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Corleone 11 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 @Kwiatuszek Żuczek jest atożsamy z robaczkiem, prawda? Popraw "czółki" na "czułki" (dwunasta linijka). Pozdrawiam serdecznie. 1
Kwiatuszek Opublikowano 7 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2025 @Corleone 11 O, jejku Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To chyba pierwszy błąd ortograficzny od 15 lat! Jak do tego doszło? Nie wiem. Dziękuję , pozdrawiam Cię serdecznie 1
Corleone 11 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2025 @Kwiatuszek Odwzajemniam pozdrowienia. Równie serdecznie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rekomendowane odpowiedzi