Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 (edytowane) sierpień dogasa jeszcze drżącą ręką maluje pejzaże za chwilę wymaże wszystko łzawy deszcz jesieni się w głowie i mgli na samą myśl o zimnie cierpkim jak ostatni dreszcz a przecież to nieuniknione trzeba będzie iść choć jeszcze na drugą sronę zamknięte drzwi tu wokół sierpniowe zachwyty i szczyty niezdobyte kłaniają się nisko by na nie wejść a jednak przyjdzie jak złodziej ten dzień nie bój się tam czekają ci, co byli jak my zakorzenieni w doczesności zdawało się skały a ulecieli jak dym jeszcze sie sierpień popisuje przecież nie czuje się aż tak źle choć coraz krótszy dla niego dzień wszystkiego pełno lecz gdzie nie spojrzę, tam puste miejsca, w których nie ma już mnie... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 4 Października 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 10
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 sierpień zakończył swoje pejzaże już świeżo, pola zaorane tam ozimina coś tam rozważy wzejść może nie wzejść w piękny poranek w sadach ruch wielki wszystkim się spieszy aby najszybciej zebrać owoce i przechowując je jak najlepiej sprzedawać wiosną zarobić trochę zaś ludzka jesień strachem podszyta dorobek lata przyjdzie rozliczyć mogło być więcej tak myślę cicho znów się zejdziemy w boskiej krynicy :) 2
Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 @viola arvensis Niesamowicie piękna, melancholijna refleksja o przemijalności czasu i nieuchronności zmian. Bardzo subtelnie oddajesz atmosferę końca lata i nie tylko ... Piękny! 1
viola arvensis Opublikowano 24 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz Oby tak bylo jak napisaleś że się zejdziemy u Pana a póki tutaj jeszcze żyjemy cieszmy się chwilą co dana. Dziękuję Jacku za słodkie krople optymizmu 🩵 @Berenika97 Kochana! Ty tak zawsze mądrze i własciwie interpretujesz. To godne podziwu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Annna2 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 @viola arvensis Jesień to umieranie. Czuły bardzo wiersz, podoba mi się. 1
lena2_ Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Najbardziej urzekła mnie puenta:) serdecznosci Violu:) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 @viola arvensis Bardzo ładnie prowadzony nastrój, smutek miękki, nie przesadzony. Obrazy: łzawy deszcz jesieni, sierpniowe zachwyty kłaniają się nisko - piękne metafory. Końcówka o pustych miejscach - mocna, osobista. Serdeczności, Violu :) 1
viola arvensis Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 @Annna2 dla mnie jesien to czas starości, zima - śmierć/obumieranie. Wiosna wiadomo - życie. Widzę wiosnę jako zmartwychwastanie lub tu w doczesności- młodość. Lato to ten stan przed i po... Uściski, dziękuję za Twoją obecność pod wierszem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @lena2_ dziękuję Lenko @Alicja_Wysocka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo podoba mi sie to sformułowanie. Dziękuję, że jesteś tutaj
Berenika97 Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 @viola arvensis Moja Droga, bo to Twoja zasługa - tak pięknie i mądrze piszesz, że tylko czytać i delektować się. :) 1
viola arvensis Opublikowano 25 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2025 @Berenika97 bardzo to mile Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale wiem jak pisałaś na "gildii pióra" jak piszesz tutaj - każde Twoje słowo, niezależnie czy to wiersz, czy komentarz do czyjegoś tekstu, niesie pewną wartość, nigdy nie trąca płycizną. Dlatego gdy Cię tu zapraszałam, powiedziałam że uświetnisz ten portal i nie myliłam się. Uściski. 1
Migrena Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2025 @viola arvensis Delikatne, subtelne i piękne pożegnanie lata ! "Jesień się już pyta co lato zrobiło". 1
viola arvensis Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2025 @Migrena dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Berenika97 Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2025 @viola arvensis Bardzo dziękuję! Doprawdy, jesteś zbyt miła, bo ja, tak jak pisałaś w "Przystanku pod wierszem" "Pogubiłam swe wiersze, po pierwsze: w kwiatach polnych po drugie: w chwilach nieudolnych po trzecie: w liściach spadających po czwarte: niechcący" I jeszcze, w przeciwieństwie do Ciebie, ich nie odnalazłam. :) Przynajmniej tak się czuję. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
viola arvensis Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2025 (edytowane) @Berenika97 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja też pogubiłam i nie znalazlam, gdyby nie to miałabym juz pewnie cztery tomiki a nie dwa Naprawdę cieszę sie z Twojej obecności tutaj Edytowane 26 Sierpnia 2025 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi