Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś nakazałem sam sobie bo to do siebie było

stanąć w prawdzie uczciwej

Rodzinka chciała bardziej by to miało miejsce

w prawdzie boskiej

tej mojej wyśnionej i wyobrażonej i dekretem uogólnionej

Tego akurat uczynić nie byłem w stanie

Zresztą czytałem

i Imię Róży Umberto Eco

oraz obejrzałem

i Jasminum Jana Jakuba Kolskiego

Postanowiłem więc uczynić co tylko mogę

zatem stanąłem w prawdzie o sobie samym

i tylko o tym. W sumie też gorzkie to było.

Z prawdą o otoczeniu dałem sobie spokój.

Wiem jedno, że otoczenie wcale nie chce

ani usłyszeć, ani przeczytać prawdy o sobie.

Wiem to chociażby z Kuzyna Ponsa Balzaca

i wiem z dzieł Emila Zoli.

Otoczenie chce od wytworu liter szczęścia,

a nie pecha. Co też jest prawdą zdaje się.

Otoczenie dzieli się tylko na branże

a w nich na ciemiężonych i ciemiężców

zdaję sobie niestety sprawę niestety doskonale

że to w gruncie rzeczy tylko tyle

Aż tyle dopowiedzą drudzy drodzy...

O niej natomiast w dalszym ciągu nic nie wiem.

Nawet nie bardzo mam kogo zapytać...

Zaniechałem długopisu i jego liter

odnośnie do powyższych.

Nawet niniejsze pociągnięcie długopisu

wydaje się być zupełnie zbędnym...

A może tylko zaniedbałem?

Gdybym jednak go nie poczynił wcale a wcale

wytknęli by mi totalną wrodzoną zresztą obojętność.

Kazali by mnie poetę leczyć z nieodpowiednich wierszy...

chciałem zatem - chociaż wierszem postawiłem na swoim!!

Warszawa – Stegny, 20.08.2025r.

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Leszczym

No cóż… prawda bywa jak cebula – im więcej warstw obierasz, tym bardziej szczypie w oczy. Ale nie każda łza to tragedia – czasem to tylko przyprawa do literackiej zupy.

Otoczenie chce szczęścia od literatury?

W szkole pisałam horoskopy do gazetki uczniowskiej - zawsze była "miłość za zakrętem" i "niedługo szczęście cię nie ominie". Większość czytających była zadowolona. A nawet niektórzy szczęśliwi, jak koleżanka , która przeczytała, że poprawi swoje kieszonkowe. A następnego dnia znalazła 100 zł. na chodniku przy bankomacie. Zrobiła mi niezłą reklamę, chociaż moje horoskopy nawet nie stały koło literatury, tylko miały słowa - namiastkę nadziei na szczeście. 

Fajny tekst - lubię Cię "czytać". Pozdrawiam.

Opublikowano

@Leszczym  jeśli podziela się pasję rodziców to ok.

Ale bywa, że rodzice chcą zrealizować poprzez swoje dzieci niespełnione marzenia,

i prą i prą i zmuszają.

Być sobą- to takie proste, ale i trudne być może.

Opublikowano

@Rafael Marius Ta sprawa - w różnej formie - ma miejsce dotychczas, zresztą akurat w tym wolałbym zupełnie nie mieć racji...

@Berenika97 horoskopy zdaje się piszę się tak żeby wszystko zawsze pasowało, to bardzo okrągłe i wieloznaczne są zdania. Nie kieruję się nimi w ogóle. Ale dzięki za komplement, fajnie że zajrzałaś na ten moment nieco bardziej poetko niż prozatorko :))

@Annna2 Są jeszcze dziadkowie, ciotki, wujkowie, jak to w familii. Wyrzucają mi to czasem, gdy tymczasem najłatwiej i najrzetelniej i najbliżej w sumie prawdy jest wziąć siebie na warsztat. 

Opublikowano

@Leszczym

Oczywiście, masz rację. Uważam, że horoskopy to bzdura. Traktowałam to pisanie jako niezłą zabawę i żarty, aby rozbawić uczniowską społeczność. Były też bardzo konkretne np. "Uśmiechnij się i powitaj pana Zenka (tak nazywaliśmy naszego konserwatora) a nauczycielom zadrży ręka, nie będzie jedynki, ucieknie twoja udręka." 

Pisząc o horoskopach miałam na myśli ten fragment:

"Otoczenie chce od wytworu liter szczęścia,

a nie pecha. Co też jest prawdą zdaje się."

Opublikowano

@Berenika97 Ja mogę tylko na bazie swojego własnego przykładu coś powiedzieć. Zdarzało mi się kiedyś że i tam zaglądałem. No bo zdarzyło mi się, byłem kiedyś nieco bardziej ciekawy świata. Nigdy zresztą na poważnie. I w zasadzie nigdy, ale to nigdy mi się horoskop nie sprawdził. Byłem raz u wróżki. I ona mnie całkiem nieźle podsumowała, ale ona była dobrym psychologiem przede wszystkim. I mnie wyczuła po prostu. Ja nawet trochę wierzę, trochę racjonalizuję te sprawy. Coś z dniem urodzenia może być, bo jesteś jakby określonego wieku w grupie rówieśniczej. W magii imion też coś może być bo słyszysz przez całe życie określony dźwięk, który Ciebie określa. Rok w którym się urodziłeś może nieść za sobą konsekwencje. Coś może być na rzeczy. Jak za młodu naczytasz się horoskopu o sobie może dojść do jakiegoś wdrukowania pewnego rodzaju mocno nieokreślonej i okrągłej postawy. Ale generalnie akurat w horoskopy nie bardzo wierzę i mi akurat one się nie sprawdzają. 

@Berenika97 I w sumie im dłużej żyję tym bardziej w horoskopy nie wierzę. 

Opublikowano

@Leszczym

Horoskopy to bzdety.

Ale ludzie dostają znaki.

Nie pytaj od kogo bo tego nie wiem. 

Trzeba być uważnym.

Dostrzec go i rozpamiętać. Przeanalizować i wyciągnąć wnioski.

Doświadczyłem takich znaków.

Nie ma w nich piękna.

Ale jest przeznaczenie, przestroga, sens.

I do ich dostrzeżenia nie jest potrzebna magia.

Tylko uwaga i własny umysł.

Świetny tekst.

Opublikowano

@Migrena Mam podobne spostrzeżenia, choć nie byłbym sobą gdybym i tego nie podważał i z tym nie polemizował. Bo i mi się zdarza polemizować, wiesz wątpić, kłócić się, znaki nazywać znaczkami, zwracać uwagę na znak od niej, a nie od wszechobecności i wielkie etc. Ale ogólnie mam podobne spostrzeżenia. 

@Przytulia35 Mnie się wydaje, że w branży artystycznej trzeba być sobą na miarę Fridy Kahlo. Przynajmniej w teorii, a w praktyce i tak jest dobrze jak codziennie coś napiszę. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Leszczym Bywało, również czytywałem horoskopy lecz po niejakim czasie porzuciłem ten "nałóg" z prostej przyczyny, wiarygodność. Życie bardzo często, a raczej zawsze pisało i pisze swój scenariusz, czy to nam się podoba, czy też nie. 

Opublikowano

@Wiesław J.K. Im bardziej nie czytasz horoskopów tym bardziej widzisz że ich nie ma. I tak to się układa w wielu zresztą dziedzinach na mój ogląd. Najwięcej dowiem się o pisaniu i twórczości wtedy gdy przestanę się nią zajmować ;)) Ale żeby tak było musiałbym im, którzy są umieć wystawić odpowiednią fakturę :))