Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia (edytowane) - Anna German- już tyle lat. Tamten kraj proponował Jej wiele, ogromne pieniądze, domy i dacze. " Jestem i czuję się Polką"- mówiła. W tamtym kraju czekało na nią miejsce w klinice i lekarze gotowi walczyć o życie. Odmówiła- Mamie obiecała- gdy przekraczały polską granicę. Jeszcze gra gramofon z pękniętą płytą, na stoliku szklanka z zimną herbatą. Na moście wciąż Eurydyki z wiatrem tańczące, co zabiera wszystko, by nic nie zostawić. Babim latem szal utkać, mgłom dać nić przędzy. Jeszcze raz wypełnić deklaracje celne, od do - ściśle według wszelkiej wiedzy. A potem przekroczyć granice, które przechodzą ludzkie pojęcie. Edytowane 18 Sierpnia przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 16
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia przypomnienie - ładne a ja dopiszę, że niebiański dzwoneczek otrzymał jeszcze 10 lat życia 1
Maciek.J Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Annna2 miała niepowtarzalny cudowny głos - kiedy śpiewała Człowieczy los - zatrzymywała cały świat, który pędzi ciągle do przodu, wspaniałe teksty piosenek w niepowtarzalnej interpretacji. Nie znam drugiej piosenkarki o takiej barwie głosu i chyba już nie poznam 2
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Jacek_Suchowicz dzięki @Maciek.J "Człowieczy los" był Jej. dzięki
Przytulia35 Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia napisałaś taki piękny hołd dla cudownej Ani. poezją jest jej słuchać, nigdy nie zapomnimy tego talentu, jej śpiew w nas żyje i kwitnie. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia Twój wiersz o Annie German porusza ważne tematy - przynależności, wyborów i granic, które nie zawsze są tylko fizyczne. Bardzo podoba mi się, jak łączysz konkretne obrazy, jak gramofon z pękniętą płytą czy szklankę z zimną herbatą, z metaforycznymi, pełnymi lekkości i melancholii fragmentami, jak tańczące Eurydyki czy babie lato. Twój styl ma swój niepowtarzalny klimat i głębię, która zaprasza do refleksji. 1
Berenika97 Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Annna2 Ten wiersz to poetycki ukłon Annie German, podkreślający jej niezłomną postawę oraz osobistą tragedię. O Annie German, jej mennonickich i holendersko - niemieckich korzeniach i życiu, można by pisać bez końca. W Nowym Dworze Gdańskim odwiedziłam niewielkie Muzeum Żuławskie, w którym zebrano pamiątki po piosenkarce. W wierszu pięknie przedstawiłaś najważniejsze momenty jej życia. Bardzo podoba mi się metafora: "Eurydyki z wiatrem tańczące, co zabiera wszystko, by nic nie zostawić." Wydaje mi się, że jest to nie tylko nawiązanie do jej piosenki. To metafora ulotności życia i niemożności ucieczki przed śmiercią. Wiatr, który "zabiera wszystko, by nic nie zostawić", symbolizuje nieuchronność losu i jego siłę niszczącą. O Twoim wierszu można by dużo pisać, analizować, jest wspaniały. Każda jego część to niekończąca się opowieść o tej niezwykłej osobie, która "przekroczyła granicę, która przechodzi ludzkie pojęcie" za wcześnie. To bardzo piękny i wzruszający utwór. 1
Marek.zak1 Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia Ładnie o piosenkarce o niepowtarzalnym głosie i muzycznej kulturze. Wybrała polskość i chwała jej za to. Pozdrawiam 1
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Przytulia35 tak. Dziękuję @Alicja_Wysocka dziękuję pięknie Alu. Jest mi bardzo miło. Dziękuję za piękny komentarz @Berenika97 Piękny komentarz Berenika dziękuję. Tak Eurydyki są też odniesieniem do życie- jak kruche jest i jak niesprawiedliwe. Dziękuję pięknie @Marek.zak1 tak wybrała. Dziękuję bardzo 1
Migrena Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Annna2 Aniu. wiersz o granicy - nie tylko geograficznej, lecz egzystencjalnej. Jakby rzeczywistość obedrzeć z łachmanów dnia codziennego. Wolna wola.... 1
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Migrena tak o granicy też, dzięki 1
andrew Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Annna2 Są granice, które przekraczam na chwilę. Zawszę wracamy do siebie, miejsca nam danego. Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru 1
Annna2 Opublikowano 18 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @andrew albo do Domu Ojca @Rafael Marius dzięki 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia @Annna2 Ania - Ani czyż nie jest ten wiersz symboliczny na różnych niwach realizujących się artystek z trudną przeszłością - i w tle z nieprzyjaznymi ludźmi rządzącymi narodami do których należymy po trosze fizycznie po trosze duchowo. 1
Annna2 Opublikowano 19 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Robert Witold Gorzkowski Dziękuję bardzo @violetta, @Sylwester_Lasota, @Adam Zębala dziękuję bardzo
Nata_Kruk Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Anno... dokładnie to pomyślałam. Bardzo ładnie. Lubię jej wykonania i jej niezwykłą.. skromność. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Annna2 Piękny głos, ciarki przechodzą. Tak, Anna German to gwiazda z przeszłości. Pozdrawiam @Annna2! 1
Annna2 Opublikowano 19 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia @Wiesław J.K. tak, dziękuję bardzo 1
Rekomendowane odpowiedzi