Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 - Babci Marii. Z dodanymi dwoma wersami. Ślómbank, a słónko za niam w łókno zagłóndo- jek tam est? Tajskno sia w gałajziach łókłodo jek na uwrocie szczep. A syrce tlo fura i fura wszystke dóry z mniłowania łobzira hej, hej wej! A niebo ziolne i zimowe eszcze padajó cole mokre deszcze. Spsik o Tobzie - to ziesz Ławka a słońce przez nią do okien zagląda- czy tam też tak jest? Tu tęsknota z afektem się pląta gałęziami układa wśród ugoru drzew. A serce wyrywa się i fruwa. jakby chciało z chmur obdzierać hen hen! Wełniane niebo i zimowe jeszcze bo padają z łez deszcze. Śnię Babciu- to wiesz. Jesteś w miłości wspomnieniach niepoliczalnych wiosen jesieniach. Czy życie daje śmiech? 10
Bożena De-Tre Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Annna2 O to wiersz dla mnie na dziś...teraz ...na chwilę zatrzymaną w locie.Brawo Anno...dobrego 1
Annna2 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Bożena De-Tre o dzięki piękne 1
Berenika97 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Annna2 Dziś rano pomyślałam o swojej kochanej babci Marii, która też już nie żyje. Za wcześnie odeszła, w sierpniu. Choć czas zabrał ją za prędko, w sercu moim mieszka i będzie wciąż w nim żyć. Domyślasz się więc, jakie wrażenie zrobił na mnie Twój wiersz. Poruszył mnie do łez, wywołał wspomnienia. Takie ciepłe wspomnienia jak u Ciebie. Piękny wiesz, niesamowite obrazy "wełniane niebo", "łzy jak deszcz", "gałęzie układające się wśród ugoru drzew" robią wrażenie. Pokazałaś swój świat - pełen tęsknoty i silnej więzi z babcią. Dziękuję za wszystkie wzruszenia. 2
Annna2 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 (edytowane) @Berenika97 Twoja Babcia miała takie samo jak moja. Pięknie. Chodziłam zawsze za nią jak cień. Czasami nie chciała bym z nią szła- gdy szła do Swobodna, aby porozmawiać ze swoją koleżanką- i tak lazłam chowając się między drzewami, a gdy już była za żwirownią- była ze mną- bała się że się zgubię. Nigdy nie gniewała się na mnie. Kocham ją- minęło tyle lat, a dziś byłam już u Mamy. I muszę też do Babci. Dziękuję Twoja Babcia była też Piękna Edytowane 12 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Annna2 Aniu. Bardzo piękny, liryczny zapis wspomnień. W pejzażu najbliższego życia. Dziękuję za taki piękny wiersz. 1
andrew Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Annna2 Czytając, babcia w niebie łezkę uroniła tak jesteś jej miła . Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Annna2 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @andrew no, chciałabym dzięki
Rafael Marius Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czasem tak czasem nie. 1
Maciek.J Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Taka kochana óma to rodzinna duma Babcie ważne są szalenie bo życiowe mają doświadczenie... bardzo miły i ciepły wiersz Aniu lubię ciebie nie tylko w pisaniu 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Annna2 czytam twój wiersz i tobie zazdroszczę moja babcia umarła jak ja byłem mały i tak naprawdę niewiele mam do wspominania. Dziadka zastrzelili ruscy jeszcze w 40 roku. Druga babcia umarła w 1972 roku więc może trochę więcej pamiętam ale cóż byłem dzieckiem przed oczami mam migawki, pamiętam jej koronkowe rękawiczki i torebkę sukienkę kapelusik i parasolkę od słońca tak ubrana chodziła ze mną do parku został mi tylko po niej mały złoty zegarek i te rękawiczki które pamiętam trzy pary zostały ale tak naprawdę tylko koronkowe pamiętam bo ciągle jej się wyrywałem i w końcu ją ugryzłem i babcia powiedziała że z pieskiem nie będzie już chodzić do parku. Chciałbym tak pięknie o niej napisać jak ty o swojej ale nie wiem co, brak wspomnień, choć uczyła mnie piosenek po francusku bo dobrze znała ten język i trochę kilka jeszcze je pamiętam. 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski musiałem nagle skończyć pisanie więc wyszło trochę niezgrabnie ale szczerze. 1
Annna2 Opublikowano 13 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2025 @Migrena dziękuję @Rafael Marius tak czasem i jest @Maciek.J kocham Babcię Marię @Robert Witold Gorzkowski - mama mojej Mamy(Lucja) zachowywała się wobec nas jakby była obcą osobą( wobec Mamy też). Mamą i babcią była tylko dla młodszej córki i jej dzieci. Dziadek Bernard ( od Babci Marii) zginął w Dachau- nieposłuszny był. O drugim Dziadku wiem jeszcze mniej- Willim zginął(zaginął) jak moja Mama miała 3 lata- wiem na pewno że urodził się w Szczytnie. Dziadek Bernard w Biskupcu. Robert doceniam bardzo szczerość( jest piękna) dziękuję @Wochen dziękuję 2
Marek.zak1 Opublikowano 13 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2025 (edytowane) Wzruszająco. Moja w dużej mierze mnie wychowała, bo rodzice odbudowywali Polskę po wojnie, a tydzień pracy wtedy nie wynosił 40 godzin. Pozdrawiam Edytowane 13 Sierpnia 2025 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 1
Annna2 Opublikowano 13 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2025 @Marek.zak1 pięknie. dzięki
Rekomendowane odpowiedzi