Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 (edytowane) Wiersz przecież nie ma żadnej władzy. Można wziąć tyle tych zachwytów. Zanurzyć się, a i nic się nie zdarzy. Zagrać polifonie, choć nic nie wygramy. Gdy tchu zabraknie ocali z zaszczytów, bo wiersz przecież nie ma władzy. Melozzo da Forli- chmurne daty Śpiew Agnus Dei stałość bytów zanurzyć się w nich, nic się nie zdarzy. Ta Zima Bruegla- twarz całą parzy Upiory Goi groźnych szczytów jak strofy, co nie mają żadnej władzy. Dante wciąż niewart ofiary. Cierniem są bzy, jasnych pyłów zanurzyć się, a nic się nie zdarzy. Gdy życie o kłamstwie marzy śmierć prawdą wyzwolonych świtów. Bo wiersz przecież nie ma władzy zanurzyć się w nim, nic się nie zdarzy. Edytowane 9 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 9
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Annna2 wciągnęła mnie bez reszty twoja vianella, cisnęła wraz z muzycznym podkładem o mury średniowiecznej katedry sześć razy na tak klimaty jak z imienia róży Umberto Eco 1
Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 (edytowane) @Robert Witold Gorzkowski dzięki za to skojarzenie. Dlaczego Róża u Eco- symbol życia i śmierci. Nie podważam dogmatów. Na początku było Słowo- a słowo to życie tak silne że wszystko zwycięża. Dzięki Wracaj do zdrowia. Edytowane 9 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji)
Migrena Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Annna2 Aniu. Twói wiersz jak cień, co mimo braku władzy, porusza głębie duszy. Chapeau bas. 1
Marek.zak1 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Vilanella piękna, a co do meritum, sztuka nie ma żadnej władzy, a jednak oddziałuje na ducha i emocje, które jednak maja duży wpływ na nas i na życie wokół nas. Pozdrawiam 1
Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Migrena dziękuję. To tylko słowa- ale dzięki. Kiedyś napisałam w obronie kogoś( nie podobał się avatar. Że niby obrażał. Moim zdaniem nic w nim obraźliwego nie było Dziękuję za to, że porusza. Francisco Goia kiedyś napisał : Gdy rozum śpi, budzą się demony. I miał rację. Ale wszystkie demony można zwalczyć gdy ona jest- miłość- zwycięża wszystko. Dziękuję. @Marek.zak1 dziękuję bardzo. Może masz rację
piąteprzezdziesiąte Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Pięknie. Klasyka mnie czule dotyka, więc proszę dużo klasyki, by uruchomić moje nieczułe przekaźniki. Pozdrawiam. 1
Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @piąteprzezdziesiąte dzięki. ok
Jacek_Suchowicz Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 (edytowane) pomysł znakomity - z realizacją trochę gorzej villanella - (fr. villanelle) – utwór wierszowany wywodzący się z włoskiego folkloru, ale rozwijany od XV do XVII wieku we Francji. Tam też został skodyfikowany przez poetę Jeana Passerata (1534–1602). Po dwustu latach rozwoju gatunek ten został zarzucony, aby się odrodzić w XIX wieku w poezji angielskiej. Rozwijana przez takich autorów jak Austin Dobson czy Oscar Wilde vilanella nabrała cech filozoficzno-refleksyjnych. W XX wieku vilanelle pisali min. W.H. Auden, Dylan Thomas czy Elizabeth Bishop. W polskiej literaturze ten gatunek uprawiał m.in. Stanisław Barańczak. Vilanelle cechuje kunsztowna konstrukcja, na którą składa się pięć trzywersowych strof rymowanych w układzie aba. Szósta, ostatnia strofa, zbudowana jest z czterech wersów w sekwencji abaa. Układ wersów musi spełniać sztywne warunki. Pierwszy wers, lekko zmodyfikowany, musi się pojawić jako trzeci w drugiej, czwartej i szóstej strofie, a wers trzeci na końcu strof trzeciej, piątej i szóstej. Sens powtórzonych wersów może być zmieniony, natomiast rym, rytm i brzmienie powinny zostać zachowane proponuję poprawić rytm Wiersz przecież nie ma żadnej władzy. 6/4 Można wziąć tyle tych zachwytów. 6/4 Zanurzyć się i nic się nie zdarzy. 6/4 Zagrać polifonie, choć nic nie wygramy. 6/6 Gdy tchu zabraknie ocali z zaszczytów, 5/7 bo wiersz nie ma żadnej władzy. dalej się sypie Melozzo da Forli- tych obłoków mapy Agnus dei tych wszechrzeczy atutów zanurzyć się w nich, a nic się nie zdarzy. Zima Bruegla- tu aż twarz cała parzy Upiory Goi grozy wielkich niebytów jak strofy, co nie mają żadnej władzy. Dante wciąż niewarty żadnej ofiary. Cieniem bzów jaśniejących nawyków, zanurzyć się i nic się nie zdarzy. Gdy życie o kłamstwie wciąż marzy. a śmierć prawdą wyzwolonych świtów. Wiersz przecież nie ma żadnej władzy, zanurzyć się w nim, a nic się nie zdarzy. a bardzo łatwo można poprawić i będzie cymes a jak na razie produkt villanellopodobny pozdrawiam Edytowane 9 Sierpnia 2025 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
andrew Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Annna2 Świat czaruje nie tylko przyrodą. My stworzeni na podobieństwo, tworzymy cuda. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Annna2 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz dzięki Vilanelli uczyłam się na Parlickim Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @andrew dziękuję 1
Maciek.J Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Jacek_Suchowicz A może się pan,Jacku zmierzy z vilanellą ? Chętnie poczytam. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Witam - ciekawie piszesz - Pzdr. 1
Berenika97 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2025 @Annna2 Zamyśliłam się nad rolą sztuki w naszym życiu. Napisałaś wspaniały wiersz, bardzo emocjonalny i mądry, żeby stwierdzić, że "wiersz przecież nie ma żadnej władzy" - świetny paradoks! Twój wiersz jednak ma władzę, wzbudza emocje, czyli może też zmienić coś w człowieku. Jesteś niezwykłą Poetką! 1
Annna2 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 @Berenika97 atam zaraz niezwykłą, ale dzięki @Waldemar_Talar_Talar dzięki 1
wierszyki Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Faktycznie, chociażby Golgota Parlickiego - fanatastyczna! Nie czytałam wcześniej - dziękuję @Annna2 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 @Annna2 powiem prawdę nawet mi do głowy nie przyszło zaglądać do Parlickiego. Na spotkaniach ktoś się powoływał w dyskusjach a mi to przepływało Barańczak: W 1981 r. wyjechał do Stanów Zjednoczonych i rozpoczął pracę na Uniwersytecie Harvarda, gdzie objął katedrę języka i literatury polskiej im. A. Jurzykowskiego na wydziale slawistyki. Był członkiem Polskiego Towarzystwa Naukowego na Obczyźnie, współredagował Zeszyty Literackie wydawane w Paryżu. W latach 1986–1990 był także redaktorem naczelnym „The Polish Review”, kwartalnika wydawanego przez PIASA Parlicki:Wykładał w Instytucie Spraw Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego, na Wydziale Rehabilitacji Ruchowej Akademii Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie i na Wydziale Humanistycznym Wyższej Szkoły Umiejętności im. Stanisława Staszica w Kielcach. to nie znaczy, że ujmuję coś z wysokiej półki poezji p.Parlickiego - pisze fajnie, ale podejście Barańczaka jako inżynierowi jest mi bliższe i prostuję nie jest to produkt villanellopodobny ale villanella wg. p. Parlickiego chylę czoła i przepraszam 1
Annna2 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) @Jacek_Suchowicz dziękuję. Przeprosiny przyjęte i jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Znam poezję Barańczaka, ale kiedyś zetknęłam się z Mariuszem Parlickim (z jego poezją) i tak mi jakoś do serca. Oczywiście Stanisław Barańczak też pięknie pisze pięknie "Płakała w nocy, ale nie jej płacz go zbudził"- ta mi się bardzo podoba. Dzięki piękne. Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji)
Annna2 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Czarek Płatak dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi