Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 27 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 Tajsko am Boże - Modry Ponie, dzie słónko tako samo śwyci, am nie ziam, nie poziam, Bachy tam só i some śmiych. Tajskno Modry Ponie. Tam dangi furajó dali i eszcze abo dzie? A Bociony kapelków nie łoślipsió, a żniwa to psiankno śpisiywanie. dzie Annioł modli sia noczajści i wpierw. Zietrz łuraduje ten zimny deszcz. Tęsknię Boże, mój Niebieski Panie, czy tam słońce wciąż tak samo świeci, a niwa bezkresna to ciągłe pytanie? Trud żniw są jak motyli drganie, czy są tam śmiejące się dzieci? Tęskno mi za tym Niebieski Panie. Czy bocian świątkom nie zmieni zdanie, świat chmura ponura znów oszpeci, a niwa bezkresna - zadanie na pytanie. Gdzie Anioł Pański jak ranne pianie, tych modlitw przecież nie zaślepi Tęsknię Boże, Ty Niebieski Panie. Wiem, wiem- marne to moje pisanie nic to, że miłość nieprzerwanie świeci, jest niwą bezkresną- jak ciągłe pytanie. Pamięci obłoków ich jeszcze trwanie, z igieł sosnowych wzór tu nie szpeci. Tęsknię za nimi Niebieski Panie, a niwa bezkresna to zawsze pytanie. 14
Migrena Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Annna2 to jest piękne Aniu pisanie !!! Wzruszające. Dobre.
Maciek.J Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 bardzo lubię wiersze, które brzmią jak modlitwa a takie słowa od serca zawsze są piękne jak rozmowa z kimś bardzo bardzo bliskim dziękuję tobie Aniu za ten piękny wiersz Poezja
MIROSŁAW C. Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Annna2 Czasami wersy spinają niebo z ziemią. Liryczna agrafka :)
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Annna2 jesteś tą poetką na portalu, która każdym utworem mnie zachwyca i sprawia błogi uśmiech na mojej twarzy. Przy twoich tekstach odpoczywam i wprowadzają mnie pozytywnie w nowy dzień.
Annna2 Opublikowano 27 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @MIROSŁAW C. tak, spinają @Robert Witold Gorzkowski Dziękuję. Robert bardzo mi miło, nie wiem czy zasługuję. Ale jeśli- to zaszczyt dla mnie
Berenika97 Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Annna2Przepiękny tekst - modlitwa-poemat, pełen tęsknoty i duchowości. Jesteś wrażliwą i niezwykłą poetką.
[email protected] Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Annna2 Podziwiam Anno.
Ewelina Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Annna2 piękna modlitwa i wzniosła. Pozdrawiam:)
Annna2 Opublikowano 27 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Berenika97 dziękuję @[email protected] Nie trzeba podziwiać, ale dziękuję
Jacek_Suchowicz Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 prawie jakoś Słowackopodobnie, - Hymn przypomnę Smutno mi, Boże! – Dla mnie na zachodzie Rozlałeś tęczę blasków promienistą; Przede mną gasisz w lazurowej wodzie Gwiazdę ognistą... Choć mi tak niebo ty złocisz i morze, Smutno mi Boże! Jak puste kłosy, z podniesioną głową, Stoję rozkoszy próżen i dosytu... Dla obcych ludzi mam twarz jednakową, Ciszę błękitu: Ale przed tobą głąb serca otworzę, Smutno mi Boże! Jako na matki odejście się żali Mała dziecina, tak ja płaczu bliski, Patrząc na słońce, co mi rzuca z fali Ostatnie błyski... Choć wiem, że jutro błyśnie nowe zorze, Smutno mi Boże! ... a jeszcze byliśmy katowani w chyba w 2 klasie lic. tym hymnem postanowiliśmy napisać: Smutno mi Boże, gdy się spać położę widzę nad łóżka brzegiem pluskwy idące szeregiem i gdy pomyślę, że któraś ugryźć mnie może smutno mi Boże ale poważnie zrobiłaś villanellę i wyszło zgrabnie (wydaję mi się że gubisz rytm 5/5 - np. środkowe wersy) podziwiam, bo dla mnie jest to rebus układanki rymów - brak mi cierpliwości pozdrawiam
Annna2 Opublikowano 27 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 @Jacek_Suchowicz Inspiracją jest Cyprian Kamil Norwid- dałam w tagu a dokładnie" Moja piosnka 2" fragm. Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba Podnoszą z ziemi przez uszanowanie Dla darów nieba, Tęskno mi, Panie. Do kraju tego, gdzie winą jest dużą Popsować gniazdo na gruszy bocianie, Bo wszystkim służą, Tęskno mi, Panie. Do kraju tego, gdzie pierwsze ukłony Są jak odwieczne Chrystusa wyznanie: „Bądź pochwalony!” Tęskno mi, Panie. 2
Annna2 Opublikowano 28 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2025 @Berenika97, @Maciek.J, @Marcin Tarnowski, @sisy89 dziękuję
Nata_Kruk Opublikowano 28 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2025 @Annna2... dobrze, że chce Ci się i gwarą (tu krótsza), i.. 'po naszemu'.... :) Ładnie, śpiewnie.
Annna2 Opublikowano 29 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2025 @Nata_Kruk chce mi się. I zawsze piszę po naszemu - czy gwarą czy literackim- zawsze piszę w języku polskim dzięki @Andrzej P. Zajączkowski dzięki
Czarek Płatak Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 gruby i zacny pastisz :))) 1
Annna2 Opublikowano 12 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2025 @Czarek Płatak dzięki 1
Rekomendowane odpowiedzi