Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 24 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 (edytowane) Szorstkie już było to życie w trudzie, dzisiaj chcę chodzić tylko w jedwabiu. Jedwabne myśli w codzienność wplatać, wstążki we włosach lekkością wabią. Mów do mnie miękko, ciepło i czule, tak, by jedwabne promyki słońca znów oświetlały mą mroczną duszę. Jedwabnym szlakiem serce podąża. Wystaw na słońce – rozpieść mnie, świecie, lekki wiaterek niech ciało owiewa. Weź mnie na ręce – jak swoje dziecię, chcę znów odkrywać przyjemność życia. Edytowane 1 Sierpnia 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 13
Gosława Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 A tak się składa że mam na sobie jedwabą sukienkę i tak się nią otulam Ale ona bardziej chłodzi niż ogrzewa Ten wiersz natomiast jest bardzo ciepły energetyczny Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
beta_b Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @Gosława Kochana, wyszukuję rzeczy właśnie z jedwabiu. Nie pocą ciała, grzeją gdy trzeba. Są delikatne. Dobrego dnia. bb 1
Gosława Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 (edytowane) @beta_b ja mnóstwo rzeczy z jedwabiu i oni na lato znalazłam w ciuchach Uwielbiam grzebać w starych szmatach i wynajdywać różne różniste ubrania Ostatnio noszę tylko takie Żadne szansy i inne Temu Skóra musi oddychać a poza tym ja się wyróżniam na tle takich samych sieciówkowych modniś Ja jestem baba że wsi ale przynajmniej otulona jedwabiem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 24 Lipca 2025 przez Gosława (wyświetl historię edycji) 2
Migrena Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @beta_b Jakby ktoś spleciony z czułości i światła – ten wiersz to jedwab dla duszy. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 Powinno być: "w trudzie" i "we włosach" - proste i logiczne i jasne? Łukasz Jasiński
beta_b Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @Łukasz Jasiński teoretycznie tak, ale liczba sylab w wersie i melodia determinuje mój wybór: "we trudzie". We włosach - zmieniam. Bb @Gosława mam podobnie. :D@Migrena na ból głowy nie pomoże, ale może na przebodźcowanie (duszy? ;) Dzięki mili za słówka, dobrego dnia, bb 2
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @beta_b Rozumiem, a zawsze można zrobić szlif - "we trudzie" można poprawić na "w tym trudzie" lub "w mym trudzie" i sylabotoniczność będzie zrównoważona z rytmiczną melodyjnością. Łukasz Jasiński
beta_b Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 (edytowane) @Łukasz Jasiński Póki co zostawiam jak jest, ale z uwagą na zmianę. Masz rację - tylko nie mam pomysłu. Powyższe propozycje (w tym, mym) mi nie leżą. bb Edytowane 24 Lipca 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @beta_b A w gorącą noc, jedwabna pościel przyjemnie chłodzi. Też lubię niegryzące tkaniny, nawet jak siadam np. na fotelu z wełnianą narzutą, wełna gryzie mnie przez ubranie, okropieństwo! Tak, wiersz sylabiczny musi mieć jednakową ilość sylab w wersie i średniówkę - u Ciebie wypada po piątej.
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @beta_b A chce pani trochę większy komentarz? Łukasz Jasiński
beta_b Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @Łukasz Jasiński proszę, jasne. Bb @Alicja_Wysocka nie leżałam w jedwabnej pościeli, nigdy. Ale bywa, że zasypiam w kimonie z jedwabiu. Ściskam Alu. Przyjemnego dnia. Bb
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 Witam - Przyjemność życia znów chcę odkrywać. - na tym życie polega - wiersz mi się podoba - Pzdr.uśmiechem.
Marek.zak1 Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 Fajnie, że klimat coraz bardziej optymistyczny, a życzę peelce spełnienia marzeń Pozdrawiam serdecznie. M.
beta_b Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @Waldemar_Talar_Talar @Marek.zak1 Panowie, jestem wdzięczna za lekturę. Delikatność się przyda na świecie! Bb
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 (edytowane) A czytam tak: Szorstkie już było to życie w trudzie, dzisiaj chcę chodzić tylko w jedwabiu, jedwabne myśli w codzienność wplatać - wstążki we włosach lekkością wabią, mów do mnie miękko, ciepło i czule, tak by jedwabne promyki słońca znów oświetlały mą mroczną duszę - jedwabnym szlakiem serce podąża, wystaw na słońce i pragnij, świecie - mnie jak wiaterek - ciało owiewa, i weź na ręce jak swoje dziecię - znów pragnę - smakować... I tyle na ten temat... Łukasz Jasiński Edytowane 24 Lipca 2025 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @beta_b "Jedwabnym" szlakiem pobieży Betka, opleć bursztynem i bądź szlachetna. Miłego dnia.
andreas Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @beta_bBatik to bardzo przyjemna tkanina. Pozdro.
beta_b Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 (edytowane) bawię się AI, wersja klasyczna tego tekstu z chata gpt brzmi: Gdy życie było szorstkie, twarde, i niosło ciężar dni nieżartych, dziś pragnę tylko iść w jedwabiu, bez blizn, bez chłodu, bez rozkazu. Jedwabne myśli snuć w poranki, wstążkami wiązać włos i wianki, nieść w sobie lekkość, jak motyle, co znów zaplatają mi chwile. Mów do mnie czule, szeptem błogim, jak słońce – miękkim i łagodnym. Niech promień spływa po mej duszy, co w cieniu stała, w milczeniu, w suszy. Wystaw mnie, świecie, wprost na słońce, niech wiatr otuli mnie – gorący. Weź mnie na ręce – jak swe dziecię, chcę znów pokochać życia kwiecie. I wersja eksperymentalna: szorstkość (już była zbyt wiele) teraz: jedwab. chodzę miękko myślę wstążką rozpuszczam włosy i idę lekko mów nie krzycz nie twardo nie jak beton, lecz jak słońce przez firankę rozświetl mnie (od środka) wystaw mnie – nie na próbę na słońce rozpuść mnie w tym ciepłym wietrze przytul, świecie jak się tuli coś delikatnego jeszcze nie całkiem gotowego do życia ale już chcącego żyć. Edytowane 1 Sierpnia 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi