Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Stary_Kredens Opublikowano 8 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 (edytowane) Chłopcy są mali chłopcy są śliczni Mają gęste grzywy nad jasnymi oczami Teraz są wrażliwi najbardziej liryczni Zanim się staną durnymi twardzielami Zanim nogi obują w podkute buty Ich bose stopy smakują świat Chłopcy są mali chłopcy są śliczni Mają głosy ptaków i we włosach Wiatr Śmieją się szeroko i figlarnie Zerkają czy patrzysz bo chcą być Widziani Zobacz ! Jak skoczyłem wysoko daleko Nie skacz tak daleko, zostań chłopcze Z nami Edytowane 21 Września 2025 przez Stary_Kredens (wyświetl historię edycji) 12
Alicja_Wysocka Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 @Stary_Kredens leż w tych kilku zwrotkach prawdy o tym, jak łatwo tracimy lekkość, spontaniczność i urok bycia po prostu sobą… Zostań chłopcze – to nie tylko prośba do dziecka, to apel do każdego z nas, by ocalić w sobie to, co jeszcze nie zostało „podkute”. Przeczytałam z przyjemnością, dziękuję :)
Stary_Kredens Opublikowano 8 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka tak, dokładnie tak, ale życie takie nie jest, szkoda. Dziękuję i pozdrawiam Kredens 1
Rafael Marius Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja taki miałem. Uwielbiałem śpiewać i deklamować wierszyki przy każdej okazji. A potem przyszła mutacja i głos się zepsuł. Mnie się udało uniknąć służby wojskowej zatem twardzielem nie zostałem, przy innych okazjach też nie. I pozostałem trochę dziecinny. Ale faktycznie z większością mojego pokolenia tak się stało jak opisujesz. Teraz z młodymi to już różnie bywa. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 Witam - czysta prawda - Pzdr. uśmiechem. 1
Stary_Kredens Opublikowano 8 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 @Rafael Marius mutacje niestety przechodzą chyba wszyscy chłopca, najgorsza jest ta mutacja duszy i to nie tylko chłopców Pozdrawiam serdecznie Kredens @Waldemar_Talar_Talar dziękuję i pozdrawiam serdecznie Kredens @wierszyki dzięki za czytanie i miła ocenę Pozdrawiam serdecznie Kredens 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 ładnie - a ja troszeczkę ten klimacik zburzę zanim się staną mięsem armatnim zostawią życie gdzieś na rubieżach bywa przeżyją lecz im nie łatwo żyją z nadzieją pójścia do nieba pozdrawiam
Stary_Kredens Opublikowano 9 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 @Jacek_Suchowicz nie wszyscy są mięsem armatnim, niektórzy chłopcy dowodzą i wszczynają konflikty Dziękuję za czytanie Pozdrawiam serdecznie Kredens 1
[email protected] Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 @Stary_Kredens A jednak skoczył i trochę zboczył, mama płakała... on z nią to skała! , 1
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2025 Teraz każdy Piotruś Pan może odetchnąć z ulgą.
Dagna Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Dla mnie ten utwór jest przejawem pewnej szkodliwej optyki, która wprowadzana przez lata w czyn, skutkuje nawet patologiami społecznymi; bo cóż to jest „ śliczny chłopiec”? Nadopiekuńczość i uprzywilejowanie wynikające z nierozsądnego wychowania, pozbawiania chłopaka męskich wzorców i braku uczenia odpowiedzialności kończy się fatalnie i mam wrażenie, że to jest szczególnie polska specyfika. Mały książę w otoczeniu rozanielonych cioć, babć ( które gotują tłuścioszkowi obiadki, mamuś prasujących koszulki) jest nagradzany już za samo to, że jest. To nie jest mądra miłość, jeśli nie jest zbalansowana, a chłopak nie ma obowiązków, jeśli nie jest uczony dawać z siebie czegoś światu, szacunku do kobiet, które już na dzień dobry go obskakują za sam wygląd , jak będzie postępował w przyszłości ? Uzależniony od podziwu, łasy na komplementy, wyrośnie na zadufanego narcyza. Też mam ślicznego chłopca w domu. Ale naiwne tiutianie za uchem i oklaski za wygląd są mu dzięki Bogu oszczędzone, nawet gdy podaje mamie herbatę lub gra koncert, lub zdobywa nagrody w konkursach…
Stary_Kredens Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Dagna super jeśli wiersz pobudza do różnych refleksji i spojrzeń i w sumie każdy ma prawo zobaczyć to co chce i przy okazji poruszyć ten lub tamten temat i problem. Chyba nasze spojrzenia się trochę rozminęły i każda miała co innego na myśli, ale ja nie chcę wiersza tłumaczyć niech się sam broni lub nie. Dziękuję za czytanie i komentarz swoją drogą z Twoimi stwierdzeniami zgadzam się Pozdrawiam serdecznie Kredens @Naram-sin naprawdę? Chyba wiersze nie mają takiej mocy sprawczej , a już na pewno nie moje. Dziękuję za czytanie i komentarz Kredens pozdrawia 1
andreas Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 @Stary_KredensA ze ślicznego,różowego prosiaczka wyrośnie paskudny knur...
Stary_Kredens Opublikowano 12 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 @andreas tak ale knury są niezbędne do tego aby były słodkie różowe prosiaczki i koło się zamyka Pozdrawiam serdecznie Kredens 1
Rekomendowane odpowiedzi