Gość Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 Do bzu w ogrodzie róża trzpiotka puszcza zalotnie perskie oczka. Stateczny bez nasrożył kiście i mruknął - nie kuś tak ogniście. Ja jestem stary- spójrz -przekwitam. W gałęziach coś mi ciągle strzyka, a w liściach jakieś skurcze łapią. Werwy brakuje nawet kwiatom - - zapach uleciał, barwy zbladły, byle wiatr zrywa ze mnie płatki; a tobie - nie wiem, co się marzy. Może luksusy Abu Dhabi, podróże, flirty i bankiety, lecz to nie ze mną już - niestety. Róża przyznaje - święta racja! Ja sobie roję o wakacjach, o nowych strojach, lansie w necie, tutaj zaś istna nędza przecież. Uschnąć z tęsknoty - brzmi banalnie, singielką również nie zostanę. W czerwonych tiulach i szyfonach wnet zaplanuję nowy romans, obmyślę sprytny skok na kasę i się zakocham - - w złotokapie! Sztambuchodonozor, maj 2025
violetta Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 @Naram-sin mi też się marzy takie życie róży :)
lena2_ Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 Fajna alegoria, zgrabnie napisany wiersz:):) pozdrawiam:)
Marek.zak1 Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 Zgadza się. Stary i biedny to skreślony. Życie. Pozdr.
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 @Naram-sin Zgrabny, ciekawie rozwinięty i z dobrym morałem, jak na bajkę przystało. Myślałam, że z rymem nie potrafisz, a tu proszę, bez gramatycznych, ze średniówką, aż śpiewać można, panie dzieju, do schrupania. Ech, życie... (...) Wierzę w niezmienność nadziei, nadziei W światełko na mierzei Co drogę wskaże we mgle Nie zdradzi mnie Nie opuści mnie (...)
Gość Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 @violetta Ta z Małego Księcia miała jednak przekichane. @lena2_ @Marek.zak1 @Alicja_Wysocka Dziękuję.
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 @violetta Violka, rozbawiasz mnie :)) 1
Gość Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak najbardziej :)
andreas Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 @Naram-sin Zgrabnie, z polotem i z poczuciem humoru. Aż przypomniała mi się fraszka Sztaudyngera: "Bez kwitnie krócej, Renia dłużej, ale kwitnienia już nie powtórzy."
Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 (edytowane) a bez rozejrzał się powoli i wzrok zawiesił na magnolii już się stroiła by zakwitnąć bo przecież była wręcz prześliczna choć w wieku bardzo bardzo słusznym lecz miała czym świat jeszcze kusić oszacowała bez spojrzeniem czy warto sprawdzić i ocenić gdy słońce zeszło pierwszym krokiem zajrzała bzu głęboko w oczy wdziękami poruszyła też i rzekła: bierz co tylko chcesz a bez był prosty biedny taki więc zabrał sobie trochę kasy odszedł zdumiony zadumany "no takiej głupiej nie spotkałem" :))) Edytowane 15 Maja 2025 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 @Wiesław J.K. Mam. Lubię róże chociaż kole, ale ciebie stokroć wolę. kocham róże chociaż skrycie, ale ciebie ponad życie. Albo to, znane i oklepane: U góry róże na dole fiołki my się kochamy jak dwa aniołki. 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 15 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2025 Zgrabny lekki utwór do poczytania, choć bardziej mi odpowiadał poprzedni.
wierszyki Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Bardzo inteligentne rymowanie. Dobrze się to czyta. Świetny przerywnik między białymi wierszami.
Rekomendowane odpowiedzi