beta_b Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Wszystko mi jedno co ze mną zrobicie, gdy skończę życie. I nie chcę świeczek, ni dekoracji, bo dziś chcę więcej z Wami relacji. Na co mi pamięć, pomniki, kwiaty, kiedy już w grobie będę nijaka, nic nie poczuję, więc apeluję o żywych ludzi. Zamiast grosiki zbierać cierpliwie na wielki granit, ofiaruj chwilę swojego czasu, rozmowę, zachwyt. Tylko aż tyle. 6
Wiechu J. K. Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @beta_b Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @beta_b Fajny wiersz! Nic dodać, nic ująć! Ciało to marność nad marnościami. Dobrze wierzyć w to, chociaż nie łatwa to sprawa, że jest życie po śmierci, a w takm przypadku okruch nadziei odświeża umysł i serce. Pozdrawiam!
beta_b Opublikowano 23 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @Wiesław J.K. Nic dodać, nic wyciąć. Bardzo konkretny. I taka bywam. Dzięki za czas i do mnie cierpliwość :D Pozdrawiam, bb
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Witaj - ciekawe rozważania - liczy się to co teraz - Pzdr.serdecznie.
beta_b Opublikowano 23 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @Waldemar_Talar_Talar tak, trochę tak do tego podchodzę. Bez pamięci nie byłoby piramid, tradycji Wszystkich Świętych, a nawet BN i Wielkanocy. Ale egoistycznie: co Ci zmarli mają z tego? Potomnym zostaje pamiątka, ale tym w grobie naprawdę na tym zależy? Dzięki Waldku za lekturę. bb
Marek.zak1 Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Dobry wiersz, a mam podobnie. Pozdrawiam.
beta_b Opublikowano 23 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 (edytowane) @Marek.zak1 @Wiesław J.K. @Waldemar_Talar_Talar Czy poezja... może być aż tak konkretna, jak w menzurce laboranta. Odważona waga słowa, tak dosłowna, gęsta, zwarta. Czy poezji zostawiacie między słowy wolne pola: niech rozrasta się znaczenie, niech rozwija, tak samopas... Edytowane 25 Marca 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 (edytowane) @beta_b Zatem, co masz zrobić, rób póki żyjesz. A dlaczego wiersz w warsztacie? Tutaj msz nie ma nic do poprawienia :) Edytowane 23 Marca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
beta_b Opublikowano 23 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @Alicja_Wysocka jest limit tekstów na dobę a coś mnie naszły dni płodne. ;) ale faktycznie, słowa w tym tekście nie da się wyciąć. I tu nie chodzi o to, że moje. Bb
tetu Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Tylko aż tyle - no właśnie. Należy skupić się na tym co tu i teraz, na obecności żywego... Serdeczności.
beta_b Opublikowano 23 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @tetu na obecności żywego, skoro jesteśmy w tym gronie. Bo na co zmarłym żywy? Dzięki Tetu. Bb
Rafael Marius Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ano właśnie. Znam takie przypadki, że za życia starą mamę omijali szerokim łukiem, nie bardzo lubili, a po śmierci w poczuciu winy postawili okazały grobowiec za dużą kasę.
Rekomendowane odpowiedzi