Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Bożena De-Tre Opublikowano 20 Lutego 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Szkice. Przyglądam się ostrydze. Perła ,którą pokochały pokolenia, zanim się urodziła… Zniosła cierpienie. Ból egzystencjalny. Moja poezja nie może być Poezją, skoro bólu nie czuję… Przypływa by odpłynąć nie pozostawiając po sobie wartościowej perły. Zostawia mnie na lotnisku, a wie że boję się samolotów. Nocą księżyc jest tajemnicą. Nie opowiem Ci o moim smutku… nie udźwigniesz go. Zostawisz mnie z nim tak po prostu. Nie opowiem Ci o mojej miłości. O moim skrawku Ziemi nad Przepaścią. O moim balkonie zawieszonym wśród chmur też Ci nie opowiem. Z północnej strony nie ma tam słońca, ale jest bardzo gorąco. Oparzysz sobie stopy i nie uniesiesz się. O moich gołębiach też Ci nie opowiem. Przylatują by zabrać moje listy, które piszę codziennie… Opowiem Ci, jeśli zrozumiesz sens słów: BEZ MIŁOŚCI JESTEŚMY NICZYM PUSTY DZBAN. Gołębie kiedyś powrócą, by dać mi ostatnią lekcję. Jeśli dostrzegę wrażliwość ich serca - wrócą. 10
Leszczym Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 @Bożena De-Tre Całkiem całkiem i sprawdza się moja teoria na temat Twojej prozy :)) 1
moina Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 @Bożena De-Tre w ten "sposób" można powiedzieć wszystko... Radość, ból ubrać w tak nieskończoną malowankę słów że tworzy się pejzaż który łagodnieje ... Emocje są podobne do dzikiego konia trudno ujarzmić - siadasz piszesz i czujesz jego grzywę pod palcami i na jego grzbiecie ty w wierszach cała 2
Bożena De-Tre Opublikowano 20 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 @Leszczym Proza poczeka....cierpliwa jest .To poza płaca....dzięki za uznanie na zapas. Pozdrawiam.. @Bożena De-TrePoezja płocha. A ja już biegnę do pracy...za literówkę przepraszam. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Witam - podoba się takie widzenie i czucie - Pzdr.uśmiechem. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. urodziliśmy się by kochać i po to aby nas kochano przekazać życie i wychować i znieść cierpienie które dano zaś miłość jest przepiękną perłą przyniesie szczęście życie słodzi potrafi ranę ranę zrobić wielką gdy się nie umiesz z nią obchodzić :)) 2
Bożena De-Tre Opublikowano 20 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 @Jacek_Suchowicz Jacku Ty moje gołębie rozumiesz.Pięknie rozwinąłeś myśl Poeto.Pozdrawiam od Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Waldemar_Talar_Talar Waldemarze zatem piszemy skoro się zauważamy…to miłe.Pozdrawiam serdecznie…wpadnę w „ odwiedziny” tylko się „ pozbieram”-:) 1
m1234 Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Na gołębie trzeba uważać! Zwłaszcza na te wyrobione, nobliwie stąpające w poszukiwaniu okruszków rozsypanych wokół parkowych ławek. To nie gołębie są, a szczwane lisy! 1
Nata_Kruk Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 (edytowane) @Bożena De-Tre ... szkice.. jest świetnym słowem na tytuł wiersza, w takiej wiele można, a Ty to tutaj pokazałaś. Treść podoba mi się, ale forma.. zupełnie nie dla mnie. Interpunkcja raz jest, raz jej brakuje. Mam pytanie.. dlaczego aż tak bardzo "rozstrzeliłaś" całość, wg mnie, naprawdę niepotrzebnie. Jest 'cząstka' zapisana wielkimi literami. Rozumiem, to ważne słowa i czytelnik zna ich 'wagę'. Zeszło mi trochę... ale spróbowałam inaczej ułożyć wersy... popatrz i napisz, proszę.. jak Ci to leży. Serdecznie pozdrawiam. Przyglądam się ostrydze - perła, którą pokochały pokolenia, zanim się urodziła… zniosła cierpienie. Ból egzystencjalny. Moja poezja nie może być poezją, skoro bólu nie czuję. Przypływa, by odpłynąć, nie pozostawiając po sobie wartościowej perły. Zostawia mnie... na lotnisku, a wie, że boję się samolotów. Nocą księżyc jest tajemnicą. Nie opowiem Ci o moim smutku… nie udźwigniesz go. Zostawisz mnie z nim, tak po prostu. Nie opowiem Ci o mojej miłości, o moim skrawku ziemi nad przepaścią... o balkonie zawieszonym wśród chmur, też Ci nie opowiem. Z północnej strony nie ma tam słońca, ale jest bardzo gorąco. Oparzysz sobie stopy i nie uniesiesz się. O moich gołębiach też Ci nie opowiem. Przylatują by zabrać moje listy, które piszę codziennie. Opowiem Ci, jeśli zrozumiesz sens słów... bez miłości jesteśmy niczym pusty dzban. Gołębie kiedyś powrócą, by dać mi ostatnią lekcję. Jeśli dostrzegę wrażliwość ich serca - wrócą. Edytowane 20 Lutego 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 2
Bożena De-Tre Opublikowano 20 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 @Nata_Kruk Kruki są mądre i okazuje się cierpliwe i pracowite-:)Dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem oczywiście i lepiej wygląda i lepiej wybrzmiał wiersz mój „ posklejany” przez Ciebie Nato.Niby przekaz ten sam a spójna treść i forma..dzięki.Może dlatego „ Szkice?Z pozdrowieniem..
Nata_Kruk Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Myśalłam o tym, że "porwałaś go".. bo szkice.. niby uzasadnienie, dla mnie, czuć te szkice w.. treści.. dlatego pozwoliłam sobie troszkę 'ciaśniej'. Dobranoc. 1
Bożena De-Tre Opublikowano 20 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 @m1234 A-:)czy to coś do mnie było-:)-:)też raczej jestem „Rudawa”-:)..o sercu czasami-:)…podoba mi się Twój komentarz bardzo.Postaram się uważać-:)Pozdrawiam @Nata_Kruk serio niektórzy mogą więcej.Ty możesz…ja Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba też już.Ale czujność wskazana …jeszcze raz dziękuję za poświęcony mi czas. 1
Stary_Kredens Opublikowano 21 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2025 Słowo zauroczyło Kredens pozdrawia 1
Bożena De-Tre Opublikowano 21 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2025 @Stary_Kredens A ja z wdzięczniścią od Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję……tak dzisiaj zapomniana Wdzięczność uśmiechnęła się-:)na naszą wymianę myśli…. 1
andrew Opublikowano 22 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2025 @Bożena De-Tre Oczekujemy odpowiedzi, ale to pytania nadają życiu kolory . Pozdrawiam serdecznie 5* Miłego dnia 1
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2025 @andrew A 6-:)?Skoro pytania ? To pytam…dzięki i dobrego..
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 22 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2025 Ojej, jeden wielki chaos, słowem: do kosza, oczy biegające z boku na bok to fałszywe oczy, dlatego też: można rozpoznać ludzi na podstawie danego tekstu - jakby mieli coś na sumieniu - stąd: teksty rozbiegane jak żydowskie oczy - u żydów właśnie jest coś takiego... Łukasz Jasiński
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2025 @Łukasz Jasiński Ojej....jeden wielki chaos..oczy dlatego zamknięte masz i to rozumiem. @Bożena De-Tre Są chwile że żałuję tych z zamkniętymi oczyma.
Bożena De-Tre Opublikowano 22 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2025 @m1234 -:)-:)czyli dobrze trafiło skoro wiele rzeczy się zgadza…a Poeci często w grupkach prawie z „Norzem w bżuchu” ….był taki co nósz w butnierce nosił-:) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ….1234..-:)trzymajmy się.. @Bożena De-Tre Zamknęłam oczy ..ale nie umarłam -:)Lubię życie nawet w „ Szkicach”….
BożenaJoanna Opublikowano 3 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2025 @Bożena De-TrePoezja doświadcza bólu, miłość oczekiwania, a te gołębie przyniosą dobre wieści, ale czas to wynagrodzi. Takie bóle towarzyszą na co dzień, ale niekiedy przeradzają się w radosne chwile. Wiersz działa na emocje, a to jedna z ważnych cech poezji, gdy zostawiamy cząstkę siebie dla innych. Pozdrowienia 1
Rekomendowane odpowiedzi