Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

nie mów nic o mnie

Rekomendowane odpowiedzi

nie mów nic o mnie

pocięta we łzach
udusiłam wspomnienie
pokryte jeszcze wczorajszą
mgłą

przez okno
głęboko we własnych oczach
topię marzenia
nierealne

a ty mnie usidlasz
realnością swych fantazji
nienawiścią miłości
i
samym sobą
zamkniętym w jej
przedwczorajszych snach

ja o tobie nie wspomnę

Całkiem całkiem. Ode mnie +
Ale poczepiam się troszkę. Powtarzam się na tym forum, ale użycie słów "miłość" "marzenia" wymaga dobrego pomysłu. Są one tak często używane, że bez nietuzinkowego pomysłu na nie, stają się banałem. I myślę, że tu tego pomysłu zabrakło.
Podoba mi się klamra, w którą ujęłaś wiersz.
pozdr

dla mnie jest to całkiem, całkiem...niedobre. widać, że metafory są wymuszone, dawałaś je żeby było ładniej i lepiej, ale nie zawsze cel uświęca środki.
"marzenia
nierealne",o tym śpiewano piosenki, pisano wiersze,mówiono w publicznych przemówieniach- dajmy spokój tym marzeniom, niech sobie będą same dla siebie, skoro i tak nierealne, po co się nad nimi rozwodzić? aha, czy uważasz, że takie samotne "i" potrafi się obronić? nie sądzę. całość mi się nie podoba, bo zbyt wiele w niej (kiepskich) sloganów, które zresztą już gdzieś słyszałam ale to nieistotne. pozdrawiam

Kolejny z cyklu "do niego". Jak ja nie cierpie takich smerfów! Z antagonizmami na bok jednak, też za dobrze to nie wygląda. Końcówka to tylko o kant wiadomo czego potłuc, brak konceptu rzuca sie tu w oczy niestety i to utworowi nie służy. Ostatni wers moze zostać jako pointa (ale coś ją musi wtedy poprzedzić, a zakłądam, że ta strofa na konću wzięła urlop), tyle że dodałbym słowo "już" po słowie "tobie".