UtratabezStraty Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 Nad szarym miastem szare wzgórze na wzgórzu polana. Tam jesienną porą dziewczę w szarym drelichu z warkoczem na głowie śmieci zbierało. Aż kabel kopnęła... więziennym drewniakiem. I padł internet. I w szarym mieście szarość grobowa nastała. Oj przepraszam zawołała patrząc na uśmiech strażnika... 2
moina Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @UtratabezStraty drewniak chyba istotny w innym wierszu też "zawitał".. A ten uśmiech dał inne światło "szarości" ? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
UtratabezStraty Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
moina Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @UtratabezStraty powiem tak ciekawa jestem co dla "ciebie" ( chyba że wolisz Pan - to od razu wybacz) ten drewniak i ta szarość...i jest jeszcze dziewczyna i ten warkocz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dużo "wyłapałam" spójności w inności. Gdzieś po głowie krążą teorie te zewnętrzne i te .... głębsze. Przyznam że dziś to biorę w "skupienie" Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No z tym różnie bywa ...ostatnio dostałam po głowie gdyż z myślą twórczą nie było mi po drodze 1
UtratabezStraty Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @Domysły Monika Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeżeli chodzi o tę szarość w moim wierszu "Szarość kontra wirtualna rzeczywistość, to warto zauważyć, że nasza współczesna rzeczywistość jest często "szara" i smętna pomimo różnych kolorowych "atrakcji. Ale kiedy pada internet, to rzeczywistość ta robi się jeszcze bardziej szara i efekt jest taki, że mamy "szarość grobową". Ale ta "szarość grobowa", ten smętek jest relatywizowany przez "uśmiech strażnika". Dla mnie szarość ma też romantyczny wymiar, co zauważam jesienią w parkach. Jeżeli chodzi o warkocz, to nie tylko zdobi on dziewczynę, ale jest w moim odczuciu także symbolem pewnego uporządkowania, a nawet skromności, co wcale nie musi być zaprzeczeniem romantyczności... . No ale na razie to chyba wystarczy... Mam nadzieję, że nie zabiłem twojej intuicji czytelniczej... :)
moina Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @UtratabezStraty Szarość.... jednolitość wszystko i wszyscy - jakby jedno żadnej różnicy nic się nie wyróżnia i to raczej nie jest "chandra" a spostrzeżenie "nabyte" . Warkocz ... ma wielorakie znaczenie .... jest związaniem kilu pasm w jedno - jakby gwarantem i to solidnym gwarantem przed powstaniem chaosu....kontrola chyba nad czymś trudnym Kobieta i jej drewniak ..."kopie nim" strażnika Gdzie pojawia się u niego uśmiech - a kopniak z takiego drewniaka to nie byle co Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Życie postrzegane jako więzienie i ona też nosi takie odzienie - choć raz ma niebieską sukienkę Kobieta i to co ze sobą niesie jest istotą sednem tej zagadki.. . 1
UtratabezStraty Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
moina Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @UtratabezStraty bardziej tu widzę ograniczenia niż jej niedostępność coś w stylu brzydkie kaczątko 1
UtratabezStraty Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @Domysły Monika , od tego są czytelnicy, żeby mieć swoją interpretację... . Ja sam sobie wszystkich możliwych interpretacji zapewne jeszcze nie uświadomiłem... . Byłem przed chwilą na twoim profilu. I wydaje mi się, że masz niską reputację liczoną w tych punktach w porównaniu z chyba dość dużą pracą interpretatorską jaką wykonałaś względem mojej poezji... . :)
moina Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @UtratabezStraty Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba potrzebuje twojej pomocy w zrozumieniu...ta niska reputacja liczona w punktach Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z mojej strony to była interpretacja czysto hipotetyczna ... 1
UtratabezStraty Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) @Domysły Monika Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez UtratabezStraty (wyświetl historię edycji)
moina Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @UtratabezStraty jakimś jednak wyciągniętym wnioskiem napisałeś...no ale nie drąże ..dobrej nocy życzę 1
UtratabezStraty Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 @Domysły Monika , też Ci życzę dobrej nocy i dziękuję za wysiłek w interpretowaniu moich wierszy... .
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 To żaden wiersz, tylko: proza dla niepoznaki ułożona w wiersz, otóż to: Nad szarym miastem szare wzgórze, na wzgórzu polana. Tam jesienną porą dziewczę w szarym drelichu z warkoczem na głowie śmieci zbierało. Aż kabel kopnęła... więziennym drewniakiem. I padł internet. I w szarym mieście szarość grobowa nastała. Oj przepraszam zawołała patrząc na uśmiech strażnika... Oczywiście: pisownia oryginalna - pełna błędów... Łukasz Jasiński
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Powinno być tak: Nad szarym miastem szare wzgórze, na wzgórzu polana. Tam jesienną porą dziewczę w szarym drelichu z warkoczem na głowie śmieci zbierało. Aż kabel kopnęła... więziennym drewniakiem. I padł internet. I w szarym mieście szarość grobowa nastała. Oj przepraszam zawołała patrząc na uśmiech strażnika... Nie mogę edytować tekstów i to nie pierwszy raz... Łukasz Jasiński
Rekomendowane odpowiedzi