Ten utwór został doceniony przez użytkowników. aniat. Opublikowano 16 Listopada 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 (edytowane) Jest dom z czerwonym dachem, już zmęczony i stary. Ma kilka dziurawych cegieł i kilka okien małych. Niekiedy trzeszczy schodem, gdy jakiś but go przyciśnie. Czasami ziewnie drzwiami, jęcząc przy tym kapryśnie. Stoi ten dom w zieleni i w malowanych kwiatach. Nic, a nic się nie zmienił, choć minęły już lata. Za każdym razem wita chłodnym, lecz miłym cieniem, gdzie po kamiennych schodkach pnie się dawne wspomnienie. Stare sprzęty wciąż trwają niewzruszone mijaniem, gdy je lekko potrącisz, patrzą trochę zaspane. Kurz rozkłada się miękko, jak bury kot pod piecem. Tuli krzywą komodę i dopaloną świecę. Mucha przecina ciszę małym ostrzem skrzydlatym. Lecz tu się nic nie zmienia, wszystko jest jak przed laty. A gdy znów tu powracam, czuję ciepło w spojrzeniu. Jakby dom, choć zmęczony był moim pokoleniem Bo w ciszy tych ścian starych choć czas wyrył już blizny. Kryje się ślad dni dawnych i cichy oddech bliskich. Edytowane 16 Listopada 2024 przez aniat. (wyświetl historię edycji) 10
Wędrowiec.1984 Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 @aniat. Trafiłaś: żyjące wręcz ruiny, albo w ogóle opuszczone domostwo, echa dawnych lat. Lubię, lubię naprawdę.
egzegeta Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 Bardzo ładne wspomnienie o domu rodzinnym. Też kiedyś napisałem podobny, wspomnieniowy o tytule "Zabytek klasy zerowej". Pozdrawiam. PS W 6-tym wersie od góry czy na pewno bud...
aniat. Opublikowano 16 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 @egzegeta Dziękuję za miły komentarz i spostrzegawczość ;) Błąd poprawiony. @Wędrowiec.1984 Jest mi niezmiernie miło. :)
violetta Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 Mój dom jest podobny, a ja w nim mieszkam:) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 Zarosła droga do domu...dziś niepotrzebna nikomu.Młodość szybko przemija....droga dziś jest niczyja.Ptaki już powróciły...kot cicho pomrukuje...Wilga wiruje sama....tak ja czyni to dama....piękne nostalgiczne wspomnienia żywego wciąż DOMU.....uporządkowany był szczęściaro...........pozdrawiam.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 @aniat. A mnie się jeszcze przypomniał Jest taki samotny dom, Budki Suflera.
Natuskaa Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 Czytając, bałam się, że gdzieś zboczysz :) jakbym szła za Tobą ścieżką przez las, nie znając drogi. Nie zboczyłaś, piękny klimat dociągnęłaś do końca. Pozdrawiam 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 ładne są domy z czerwonym dachem ulice ścieżki w parkach i kościół w którym pacierz zatrzymał się na ławkach stoją do dziś budynki ładne i odnowione gdzie rankiem cię przywitał pierwszy szkolny dzwonek ... ten cichy oddech bliskich przez młode lata sprzyjał znów budzi się wśród liści bo świat się wokół zwija 1
Wiechu J. K. Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @aniat.Twój wiersz przywołał do życia pewien dom w moim życiu, który pomalowany był na biało i brązowo, a także komin był pomalowany na biało. Nie wiem, czy ten dom dalej istnieje, lecz zostało tam wiele wspomnień i oddechów najbliższych. Pozdrowienia! 1
Deonix_ Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 Piękny, melodyjny wiersz. Pełen trafnych, oryginalnych i obrazowych metafor oraz dosłowności. Przypomniał mi trochę klimatem mój wiersz pt. Przeprowadzka i Klechdę o moim domu (aczkolwiek z innych względów) Z. Ginczanki. Pozdrawiam :) D.
Rekomendowane odpowiedzi