Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Stary_Kredens Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 (edytowane) Lubię się spotkać z panem Poezją I tak po prostu na całkiem trzeźwo najbardziej lubię gdy jest nas dwoje Z nim to wystarczą skromne pokoje kanapka kocyk ciepła herbatka W siebie wpatrzeni i rozmarzeni Nie straszne są nam mroki jesieni On pięknie umie rymy swe składać Sypie z rękawa metaforami I choć zmrok się już cicho skrada Tu zawsze jasno jest między nami Lecz słychać kroki Ach, idzie zołza, ta pani Proza Znowu urwała się gdzieś z powroza Ona jest często przykra nad miarę Sprawia że wszystko staje się szare Idź przybłędo gdzie pieprz rośnie wiej A do niego szepcę cicho Nie wpuść jej, nie wpuść jej Pan Poeta w głowę się podrapał Trochę wzdychał trochę sapał W końcu rzekł Też mi przykro jest nad miarę Lecz ja z Prozą tworzę parę Edytowane 15 Listopada 2024 przez Stary_Kredens (wyświetl historię edycji) 8
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 (edytowane) ach te moje ulubione rymy - uwielbiam :))) pani Poezja z Panem prozą między wersami sobie chodzą a wersy szare jak każdy wie jeden ma rym a inny nie i do metafor są nieskore bo przecież dzisiaj nie jest wtorek a pan z panią chodzą po rękę - może narodzi się jakieś piękne... Edytowane 19 Sierpnia 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
wierszyki Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak się mawiało o krowach. Może trzeba wyjaśnić, bo krów już prawie nie ma, a takich, które się gdzież zaprowadzało na sznurku, nie wiem, czy w ogóle jeszcze są. Krowy nie są szare, łaciate czarno-białe z różną przewagą czerni lub czerwone. Piękne są krówki :-) Kwoka, gniewna i surowa, Zawołała: „A to krowa!” Brzechwa :-)
befana_di_campi Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Stary_Kredens Coś jak niby z "Sanatorium miłości"?
Stary_Kredens Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @befana_di_campi a akurat nie oglądam , trudno mi się odnieść Pozdrawiam Kredens @agfka może tez kozach etc. Kredens pozdrawia
befana_di_campi Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Stary_Kredens Też nie oglądam, bo nawet nie mam telewizora, tylko od czasu do czasu czytam w internecie. A z tego, co się orientuję, to Poezja (Erato) cały czas była i jest kobietą? Gdyż Muzy raczej nie zmieniały płci. Nawet w homoseksualnej Grecji. 1
Stary_Kredens Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @befana_di_campi @befana_di_campi nie bądźmy tacy drobiazgowi zresztą w dzisiejszych czasach to bardzo łatwe Kredens
befana_di_campi Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Stary_Kredens Nie jestem drobiazgowa; posiadam tylko jakie takie humanistyczne wykształcenie, więc owa dezynwoltura cokolwiek mnie razi. No nie, pan poezja w szortach trans Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Stary_Kredens Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @befana_di_campi to lato, zima , ta wiosna, ta jesień, ta poezja rodzaje , ale czy przynależność płciowa, nie chodzi o nią przecież tylko o to w tym wierszu co się pod tym słowem kryje Kredens
befana_di_campi Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Stary_Kredens "Tej poezji rodzaje", gramatyka. Dyskusji: Ament! ;-)
Stary_Kredens Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @befana_di_campi jest za Kredens
Rafael Marius Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Stary_Kredens Tak ciekawy pomysł. A najlepiej gdy jest równowaga w życiu między prozą i poezją.
Stary_Kredens Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @Rafael Marius tak, niedawno pisałeś o tej harmonii, chyba trudno o nią . Świat raczej fascynuje się kontrastami i ekstremalnymi sprawami czymś co szokuje , to jest na topie. Kogo interesuje harmonijne życie, to nudne Dzięki za czytanie i polubienie Pozdrawiam Kredens 1
Rafael Marius Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może to bardziej młodych dotyczy. A w moim wieku to harmonia mile widziana i bardzo ciekawa.
Stary_Kredens Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 @Rafael Marius cóż w moim też, ale i za młodu również wolałam życie w harmonii z innymi i z naturą. Z naturą dawało się jakoś dogadać, z ludźmi, to już różnie bywało, Choć wiesz , kiedyś na moich oczach wichura przełamała drzewo a ono uderzyło w kobietę idącą obok. Trup na miejscu więc z tą naturą to też różnie bywa. Ja szlam za nią i byłam wtedy w dość zaawansowanej ciąży, to mogłam być ja razem z moją córeczka, a ta kobieta szła z dwojgiem chyba swoich dzieci i co tu w ogóle mówić o jakiejś harmonii? Życie to blef zaufasz mu , a ono Cię uderzy w zupełnie niespodziewanym momencie Kredens pozdrawia 1
Rafael Marius Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To rzeczywiście okropne, prawdziwy pech. U nas w Warszawie też była tej nocy taka wichura. Wiele drzew przewróciło i ogromne opady deszczu. Pozalewało ulice. Ale nikt nie zginął jakoś szczęśliwie. 1
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @Stary_Kredens A było tak pięknie, tak miło, a tu proza się napatoczyła... jak rozumiem proza życia. Bardzo mi się podoba sposób w jaki opisałaś to, co się wydarzyło :) Pozdrawiam :)
Natuskaa Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Ciekawe podejście, załza proza :)) Hmm... kilka dni temu też mi się przyplątał ten temat, ale u mnie było trochę inaczej. Może jeszcze wrzucę, ale to w prozę, bo jakby proza u mnie teraz jakoś częściej się pcha by żyć. Pozdrawiam.
Stary_Kredens Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @Rafael Marius tak doszły do mnie te wiadomości, choć obecnie przebywam za granicą , cóż właśnie natura,trzeba mieć przed nią respekt Kredens @corival dzięki za podobanie Kredens @Natuskaa ja także mam czasem ochotę napisać coś w dziale Proza , tak że może się tam spotkamy Pozdrawiam Kredens 3
Rekomendowane odpowiedzi