befana_di_campi Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2024 Głośny dialog zieleni z hałasującymi chmurami i w podskokach pęd kanikuły na lipca orientację - Słońce w znaku Raka - burzowe lato 3
hania kluseczka Opublikowano 28 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2024 @befana_di_campi nie rozumiem 1
befana_di_campi Opublikowano 28 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2024 @hania kluseczka Dobrze, że autorka rozumie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Nie każdy się musi znać, a tym bardziej pojmować filozofię Przyrody
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj - to nie jest haiku - Pzdr. 1
befana_di_campi Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Waldemar_Talar_Talar jakie haiku? Wiersz na mury. Proszę przeczytać tag.
Konrad Koper Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @befana_di_campi Dobry - choć forma... Ech ! 1
befana_di_campi Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Konrad Koper niby jaka ta forma?
befana_di_campi Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Dagmara Gądek "Kanikuła albo Psia Gwiazda" zbiór liryków jednego z najwybitniejszych poetów polskiego baroku Jana Andrzeja Morsztyna (1613-1693) jest nazwą konstelacji pochodzenia łacińskiego (Canis,- is - pies; odpowiednio: canicula.-ae - suczka) @befana_di_campi Taka jaka jest w wierszach na murach.
wierszyki Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 Tutaj dużo jest takich różnych szufladek. Teraz jesteśmy w dziale haiku, a osobno są miniatury. Trzeba inaczej wybrać. Jak na haiku, to oczopląs :) Pozdrawiam :)
befana_di_campi Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @agfka Żadne haiku! Proszę przeczytać tag!!!
violetta Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 ładnie opisujesz przyrodę. u mnie teraz ptaki mają wesele, bo hałasują, bo to duże ptaki.
befana_di_campi Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 zob. Jan Andrzej Morsztyn: Do Kanikuły Zła kanikuło, psie niebieski wściekły, Przed którym wszytkie chłody nam uciekły, Opadły z liści jak w listopad gaje, Ziemia się zeschła dziurawi i kraje, Zioła dżdża pragną, Cererzyne dary Zawiędłe zwykłej nie donoszą miary, Proszę cię, jeśli uprosić się godzi, Niechaj twój ogień mej paniej nie szkodzi. Strzeż tego, żeby jako płci pieszczonej, Śniegowi równej i mleku rodzonej, Piegi nie pstrzyły i przykra, dlaboga, Nie opaliła w południe śreżoga. Mnie raczej głowę spal na proch i szpiki, Już zwykłe ogniom dla białej podwiki; Popal i zboża, ziemię, gaje, zioła, Pobierz nam chłody, co ich staje zgoła, I wód na napój zostaw nam o małe, Tylko niech moja będzie pani w cale.
befana_di_campi Opublikowano 30 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2024 @Dagmara Gądek Ten dyrygent-machacz kończynami to chyba sam jest tą "vivulką"... :]
iwonaroma Opublikowano 30 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2024 @befana_di_campi Befanko, chodzi o to, że wkleiłaś wiersz w dział pt.Haiku. To nie przestępstwo;) ale ciut zamieszania.
befana_di_campi Opublikowano 30 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2024 @iwonaroma może mnie ktoś uprzejmie oświeci, gdzie jest ten dział z miniaturami, bo ja go nie widzę. Cóż, trochę jestem przyślepawa. 1
iwonaroma Opublikowano 30 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @befana_di_campi :) no może faktycznie można się zgubić, bo najpierw klika się we "fraszki i miniatury poetyckie" - ale jak tam klikniesz to na samej górze masz "Haiku" no i to opuszczasz, kierujesz się niżej - na miniatury. Na pewno nie jesteś przyślepawa :)
Rekomendowane odpowiedzi