Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Natuskaa Opublikowano 31 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2023 Zawiodłaś mnie na pola, na lasy, na manowce. Czasem, bezczasem - - wyłem jak pies, zawodziłem niedbale usiłując nadążyć. Starałem się bardzo, szczegóły widząc twojego planu, mapy, szkice mnie, topografię nędzy, którą przygarnęłaś, skrzydłem nakryłaś jak ciepłym kocem, bo marzłem biegnąc. Dokąd? Nie wiem. Zdałem się tobie na prowadzenie, a ty zawiodłaś mnie tak, bym odpoczął. 12
Rafael Marius Opublikowano 31 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2023 @Natuskaa Dobra wróżka doprowadzi do szczęścia i odpoczynku. 1
poezja.tanczy Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2024 @Natuskaa Odpoczynek się przydaje Szczególnie, gdy nic innego nie zostaje Ciekawy wiersz Przeczytam drugi raz Pozdrowienia M. 1
Corleone 11 Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2024 @Natuskaa To dobry wiersz - bez wątpliwości Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Zwrócę uwagę tylko na inwersję (--> szczegóły widząc) i zapytam o cel użycia pogrubionej czcionki. Pozdrawiam Cię, serdecznie i Noworocznie . 1
Natuskaa Opublikowano 1 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobra wróżka... hmm. Ładnie :) Dziękuję i pozdrawiam. Odpoczynek się przydaje, nic tylko korzystać :) Dzięki i pozdrawiam. Lubię, kiedy wersy układają mi się w ten właśnie sposób. Cieszy więc, że są "fajnie zakręcone" :) Dzięki. Pozdrawiam. Inwersja - ponieważ ważniejsze jest "szczegóły" niż "widząc". Uwaga miała się skupić na słowie "szczegóły". To słowo ma się wgryźć, tym bardziej, że jest słowem pojawiającym się pierwszy raz w momencie w którym zmienia się sceneria myśli, czyli wejdzie w pamięć krótkotrwłą łatwiej i w dalszej część wiersza czytający szybciej odnalejdzie się w treści. Gdyby było zapisane odwrotnie uzyskałabym zamiast słowa "widząc" efekt słowa "oglądając", a nie o to mi chodziło. A czcionka? Przypadła mi do gustu i od pewnego czasu ją stosuję. Lubię te bardziej wymyślne, które podobno są nieczytelne. Wybrałam więc rozwiązanie po środku, czcionka standardowa, a jednak urozmaicona :) Dzięki i pozdrawiam. 2
Corleone 11 Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2024 @Natuskaa Masz trochę racji, przyznaję. A z drugiej strony, uważny czytelnik nawet bez inwersji zwróciłby uwagę na to słowo - w końcu związane istotowo ze "szczególny". Przyjmuję Twoje wyjaśnienia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Ale - tu znów z drugiej strony patrząc - Twój wiersz i tak zatrzymuje. Dziękuję Ci. Serdeczne pozdrowienia . 1
Natuskaa Opublikowano 1 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi to czytać :) Wszystkiego dobrego 1
Corleone 11 Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2024 @Natuskaa Dziękuję Ci wielce Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Wszystkiego pozytywnego . 1
Starzec Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2024 @Natuskaa chyba optymistyczne zakończenie roku jak by nie czytać:) Pozdrawiam:) 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 @Natuskaa ... wiersz w swojej wymowie podoba mi się, a ostatnie zdanie, świetne, ponieważ odpoczynek, może dać także szansę na poważną refleksję. Oby tak było. Pozdrawiam noworocznie. 1
Natuskaa Opublikowano 2 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Optymistycznie go podsumowuję, mimo wszystko :) Dziękuję i pozdrawiam W "kieracie" nie ma miejsca na zastanowienie, prze się jak ten robot, który ma tylko plan i aż plan. Odpoczynek jest więc wskazany :) Dziękuję i pozdrawiam 1
Czarek Płatak Opublikowano 5 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2024 Dobre, przewrotne pisanie. Fajna wersyfikacja. Czytałem z podobaniem Pozdrawiam 1
Natuskaa Opublikowano 5 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przewrotne :) w sumie takie miało być. Dziękuję i pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi