Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 dlaczego na alarm dzwony nie biją? czy tutaj czas niechybnie stracony - czy starania już nie wart? grzech to wielki ulotne chwile trwonić na nic - czekaniem na nic w niemocy ludzkość poległa - kielich z winem wciąż trzyma w dłoni lecz mrokiem otumaniona na boki ciągle wylewa aż wreszczcie upadnie i wszystko roztrwoni 9
Tectosmith Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina Tym razem wyjątkowo inny wiersz. Groźnie zabrzmiał. Taka to już ta ludzkość, że ciągle marnuje to co inni z mozołem budują. Jest jednak szansa, że nie będzie aż tak źle, jak zawsze. Pozdrawiam ciepło :-) 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Tectosmith zawsze jest nadzieja :) Ważne żeby w porę refleksja przyszła. Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Leszczym Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina Nie wiem może jakąś mam fazę na przewrotność, ale czasem mi się wydaje, że przecież i upaść można i roztrwonić :) I dla mnie osobiście - a jestem faktycznie dziwny, coraz dziwniejszy - ta puenta w wierszu dodaje nawet optymizmu :))) 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Leszczym jak upadnie i roztrwoni to już niczego nie będzie mieć do stracenia :)) 1
Leszczym Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina No właśnie, a może wtedy się podniesie :)) Przełamie impas? 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Leszczym istotnie, jest to możliwe :) Czasem tak właśnie bywa, jak upadniesz na samo dno to jedyna droga to droga w górę :) 1
Leszczym Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina Możliwe, choć nie wypada może upadku i dna życzyć, ale coś może być na rzeczy. Może oprzytomnieje? Choć z drugiej strony jest to niebezpieczna teza, bo tego upadku widzieć przecież wcale nie chcemy... To taka trochę myśl jak niedoścignionego Tomasza Manna, który przecież w gruncie rzeczy był wielkim artystą i pacyfistą, a swego czasu wręcz przychylnie wyrażał się o wizji pierwszej wojny światowej... 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Leszczym nikomu dna nie życzę. A jakby do niego doszło to chociaż będzie się od czego odbić. Historia nas uczy czegoś zazwyczaj, ale i szybko zapominamy niestety... 1
Leszczym Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina Bardzo szybko, w zasadzie chyba każde kolejne pokolenie już nie pamięta... 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Leszczym cóż, z drugiej strony nic nigdy się nie powtórzy, zawsze będzie już czymś innym, a jako ludzie lubimy sprawdzać i doświadczać. 1
Leszczym Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina O właśnie, zgadzam się z Tobą, my wszyscy nawet podświadomie często dążymy do tych starć, sprawdzeń, konfrontacji ażeby właśnie doświadczyć... no ale za często doświadczamy jednak na przykro i na boleśnie :// 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Leszczym jak ćmy do ognia lecimy... Taka nasza natura. 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Alkohol to problem społeczny numer jeden w Polsce. Działa prodepresyjnie. Pijane społeczeństwo nie jest zdolne do żadnych zmian. Od tego trzeba zacząć. 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Rafael Marius to prawda. Problemu tego jednak w sekundę się nie rozwiąże. 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Władze się tym nie przejmują, bo pijane społeczeństwo łatwiej kontrolować. A w ostatnich latach spożycie zaczęło rosnąć wraz z problemami psychicznymi. Wiele osób tak się "leczy", bo pomaga na chwilę. 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Rafael Marius problemy zaczęły się nasilać w pandemii. Teraz nie jest lepiej, myślę, że może być gorzej jeszcze. No obym się myliła. 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina Właśnie ludzie siedzą w domu, pracują zdalnie i nikt nie sprawdza, czy piją. A w biurze wiadomo jest zakaz i nawet przestrzegany. 1
Ewelina Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Rafael Marius nie wiem czy brak nadzoru jest głównym powodem problemu z alkoholem, ale pewnie ma w tym problemie swój udział. 1
Leszczym Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Ewelina @Rafael Marius Pozwolę sobie wtrącić, że tutaj nie alkoholizm jest najgorszy, choć sam nie pochwalam choć idę dzisiaj na dwa piwka, ale branie życia całkiem na serio. Podchodzenie do wielu spraw właśnie z przesadną powagą, zaangażowaniem, nadmiarem poczucia odpowiedzialności, sprawczości i w ogóle całkowicie wyolbrzymionym przekonaniem, że w ogóle wie się tutaj co jest grane i że się w ogóle rozumie... Jest mnóstwo, całe zatrzęsienie miejsc, że co jak co, kto jak kto, ale nigdy przenigdy nie możesz w ogóle przyznać się do nieogarniania spraw.. To takie miejsca, a jest ich naprawdę sporo, że powiesz trzy razy nie wiem i do widzenia. Normalnie po Tobie. No ale to moja jest być może kontrowersyjna opinia... 2
Rekomendowane odpowiedzi