Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 1 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) dedykuję violi arvensis W noc Wszystkich Świętych przekraczam bramę; nagle szum rozmów wokoło słychać. Ci się radują z Niepokalaną, tamci są smutni, ciężko im wzdychać. Błagalnym wzrokiem proszą o pacierz - choćby najkrótszy, jakąś zdrowaśkę, nim jeszcze niebo wchłonie cierpienie za życie, które było zbyt łatwe. Są także miejsca gdzie winni czekać, ale nie zoczysz zewsząd nikogo. Bezkresnych cierpień wypływa rzeka zamknęło powrót Ostatnie Słowo. Zimnem oblepia wilgotna przestrzeń, siąpiąca ciemność liśćmi opada. Brodzą wśród zniczy - czy coś ich zmienia? Zamykam ciszą bramę cmentarza. Edytowane 7 Listopada 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 13
beta_b Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wersy zgrabne formalnie, ale znaczeniowo - skóra mi cierpnie, że zbyt łatwe życie jest... grzechem??? To wolę być grzesznicą. Moim dzieciom i najbliższym też nie życzę świętości. Obietnicą nieba można wypychać kieszenie a cudze odkupienie zwyczajnie - zwalnia z odpowiedzialności. Pozdrawiam ciepło Jacku (i wybacz, ale nie podejmę ew. dyskusji religijnej). bb Edytowane 1 Listopada 2023 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 "Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do królestwa Bożego” A mi się wydał ten wiersz bardzo stonowany i niczego nikomu nienarzucający, ale jak widać, jak zwykle, punkt widzenia zależy od punktu osadzenia w czasoprzestrzeni. :) Pozdrawiam 3
Gość Franek K Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 Za Betą. Wykonanie owszem, ale przesłanie niekoniecznie. @Sylwester_Lasota Nigdy tego nie rozumiałem, dlaczego bogactwo ma być przeszkodą w wejściu do raju. Jeżeli ktoś sie dorobił ciężką i uczciwą pracą, to dlaczego nie? A tak w ogóle (rzecz ta nie wszystkim jest znana), to Ucho Igielne jest nazwą wąskiej bramy w Jerozolimie. Podobna znajduje się zresztą w Sandomierzu.
obywatel Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 @Franek K O uchu igielnym tu jest najlepiej napisane Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_Suchowicz Zostawiam Serducho. 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A wielbłąd, to właściwie cuma. Ponoć to błąd w tłumaczeniu i, w takim razie, jedno drugiemu przeczy :))))) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 U Jacka też na poważnie. 2
Gość Franek K Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 @Sylwester_Lasota Dużo tych zaprzeczeń i niespójności. Albo idziemy do nieba, albo zmartwychwstajemy...?
Jacek_Suchowicz Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) do Beaty i Franka: pisząc "życie zbyt łatwe" miałem nadzieję że ten skrót myślowy jest powszechnie znany. "Łatwe życie" - jedni pracują ciężko dochodzą do czegoś a inni idą łatwą drogą na skróty np. oszustwa złodziejstwo. Dobry "fachowiec" szybko się bogaci. Podobnie kobiety niektóre wybierają "łatwe życie". dzięki i pozdrawiam ps a dyskusję religijną sobie darujmy Edytowane 1 Listopada 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) Jacku... dałam punkcik, bo za ułożenie treści należy się, wg mnie... poszłam do kuchni pisać odpowiedź, która... ach, zrobię to pierwszy raz... kilka pięterek wyżej. Pozdrawiam. Edytowane 1 Listopada 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 Alu, Sylwestrze, sam_i_swoi - dzięki Natko sprawisz mi wielką radość !!!!! dzięki
Rolek Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 @Jacek_Suchowicz 10 punktów za przesłanie i 10 za formę! @beta_b Grzesz jak nawięcej grzesznico! Powodzenia po drugiej stronie! 1
Rekomendowane odpowiedzi