Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 (edytowane) Wisłą odpłynął z papieru statek na nim literki imion podróżnych już nigdy do tej nie wejdą rzeki dryfują z prądem ku wyspom mglistym Gdzie skromna chatka zwykłej wieczności utuli rejsem znużone myśli z wolna odsłoni tajemne karty chlebem powszednim życie ugości Miłość na dawne przymruży oko na wieki uśpi minione dzieje z wiosennych kwiatów iskierek szczęścia uplecie dalsze koleje losu Edytowane 26 Października 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 20
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Witam - miły wiersz - Pozdr. 1
Tectosmith Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 @Rafael Marius Zwróć uwagę na pierwszy wers :-) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to mnie bardzo ciekawi. Postaram się rozgryźć. Ładny wiersz, pozdrawiam serdecznie :-) 2
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję bardzo za przychylny odbiór i serduszko.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zakładam że dryfują do "wysp szczęśliwych" i tej wersji będę się trzymał. Pozdrawiam 1
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za serduszko i miłą opinię. A wiersz starałem się tak napisać, by można było go do różnie interpretować. Nie ma on jakiegoś jasnego przesłania, jak to czasem u mnie bywa.
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Owszem ostatecznie do szczęśliwych, lecz z punktu widzenia życia na ziemi nieustannie mglistych. Dziękuję za serduszko.
Leszczym Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 @Rafael Marius Subtelnie i z nadzieją !!! 1
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za serduszko i pozytywny odbiór. Tak, co najmniej z nadzieją, a jak dla mnie osobiście, to raczej z pewnością. Chciałem opisać moje doświadczenia z życia po życiu, które były moim udziałem, gdy umierałem w szpitalu. 1
Leszczym Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 @Rafael Marius A no widzisz tego nie dałem rady doczytać... To ważna informacja, bo kontekst tego tekstu !!! Czyli jednak iskierki przyszły... ;)) 1
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie dziwie się ani trochę. To byłoby by trudno odgadnąć. Mogłem to napisać pod wierszem, ale nie chcę sugerować interpretacji. Ale to tylko maja prywatna inspiracja. Ogólnie wiersz jest o ciągłości nieustannego życia, która z ziemi wydaje się dość mglista. Jakkolwiek ją kto rozumie. Nawet rozkład, też jest kontynuacją tylko w innej formie, tak z punktu widzenia ateisty. 1
Marek.zak1 Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Bardzo przyjemny, klimatyczny wiersz, a tych wysepek, ostrowi i łach dużo na Wiśle, aż do okolic Ciechocinka, gdzie kończył się zabór rosyjski. Dalej, w pruskim pełna regulacja rzeki. O tym było w programie Polska z lotu ptaka. Pozdrawiam P/S literówka, chyba "odpłynął", a może lepiej popłynął. 1
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za pozytywny odbiór i serduszko. Tak oczywiście. Ja je uwielbiam. Gdy byłem zdrowy bywałem tam przynajmniej raz na tydzień. Rzeka żyje, zmienia swoje poziomy wody i ciągle jest inna. Czasem bywają mgliste i wtedy jest najpiękniej o wschodzie lub zachodzie słońca. I cudne plaże, dużo lepsze niż nad morzem, a to wszystko 35 minut od centrum. I poza sezonem zero ludzi. Ale to 9 lat temu i wcześniej. Teraz może być więcej. Moja ulubione miejsce to Wyspy Zawadowskie od strony Józefowa. Dziękuję poprawione. Edytowane 26 Października 2023 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)
slow Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 @Rafael Marius Ładny wiersz. Sentymentalny i bardzo krótki, za krótki ale będzie jeszcze ciąg dalszy :)...miejmy nadzieje. Piękny, pozdrawiam. 1
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za miłe słowa i serduszko. Ja też taką mam nadzieję, choć nie znamy dnia ani godziny. Taka refleksja przed nadchodzącymi świętami. A Ty gdzie jedziesz na groby? 1
slow Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 @Rafael Marius Tam, gdzie się urodziłam, tam jest grób mojego ojca. Przyjaciółkę odwiedzę na cmentarzu i nie tylko. Będą to smutne dni. Dni o przemijaniu i wspomnieniach. Mam też w Warszawie tam cąłą rodzinę, niestety do Warszawy pojechać to "szczyt możliwości" :)
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A stolicy na który cmentarzu macie groby? 1
slow Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 (edytowane) @Rafael Marius nie w samej Warszawie tylko trzeba jeszcze pojechać za Warszawe :) Niedaleko. Edytowane 26 Października 2023 przez slow (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Człowiek ma to do siebie, że wraca albo układa mu się życie. 1
Rafael Marius Opublikowano 26 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Brzmi tajemniczo, ale niech tak zostanie. My mamy dużo grobów na Bródnie i Powązkach i Wojskowych Powązkach. I jeszcze na takich cmentarzach, które już nie istnieją.
Rekomendowane odpowiedzi